Mange thaier, som denne lille jenta, har jackfrukt i hagen. Fruktene på dette bildet skal dobles i vekt før de er modne. Mange thaier, som denne lille jenta, har jackfrukt i hagen. Fruktene på dette bildet skal dobles i vekt før de er modne. Foto: Suwannee Buransuk
1. juli 2015

Verdens største frukt – jackfrukt

Skrevet av 

Turister får gjerne lettere sjokk når de blir fortalt at de små, søte jackfruktene de kjøper på markedet stammer fra en gedigen frukt som kan ta livet av deg hvis du får den i hodet.

 

De fleste turister har nok kun sett jackfrukt ferdig oppkuttet og spiseklar på markeder. Men folk som bor utenfor byer har kanskje dette frukttreet i hagen, eller ser treet og de gedigne fruktene når de besøker templer.

Dette er ett av sju treslag som i følge troen skal være representert på et tempelområde. Årsaken er at treets kjerne avgir en brunfarge som før ble brukt til å farge munkedraktene. Fortsatt finnes det munker som mener en drakt skal farges ved å bli kokt sammen med kjerneved fra jackfrukttreet.

 

Ingen enkel jobb

Det er ingen jobb for noviser å kjøpe hele frukter og kutte dem opp selv. Normalt veier fruktene 8–15 kilo, men de kan bli opptil en meter lang og en halvmeter i diameter og veie over 40 kilo. En jackfrukt skal høstes før den er så moden at den faller ned fra treet. Da er det nemlig for sent – frukten er overmoden. Om frukten er moden bedømmes ved å bruke luktesansen samt å slå på fruktskallet.

 

[ annonse ]

Ettermodnes etter plukking

Etter at fruktene er høstet blir en bambuskile slått inn i den ene enden for å hjelpe til med siste delen av modningen. Dette kan ta flere dager. Deretter skal frukten kuttes opp. Dette er en affære som bør skje utendørs, og i hvert fall ikke på et bord eller annet møblement. Når frukten skjæres siver det nemlig ut store mengder med tykk, hvit sevje. Denne er klebrig og kan brukes som lim.

 

Vanskelig sevje

Hvis man får sevjen på klærne kan det være svært vanskelig å få bort flekkene. Sevjen tørkes normalt bort med papir ettersom den siver ut av fruktkjøttet. Deretter plukkes det gule fruktkjøttet som omgir frøene ut av frukten.

Det er bare fruktkjøttet i noen få millimeters tykkelse som er spisende. Det utgjør under en fjerdedel av hele fruktens vekt.

 

Opprinnelig fra India

Jackfrukt kommer opprinnelig fra India hvor den har blitt dyrket i flere tusen år – ikke bare på grunn av frukten, men også på grunn av trevirket som inneholder stoffer som gjør at det vanskelig råtner eller bli utsatt for soppangrep. Trevirket brukes blant annet til produksjon av musikkinstrumenter.

Skallet er kraftig og har pigger. Når frukten deles består den av en rekke sekskantede fruktsekker på størrelse med en valnøtt.

 

Næringsrik

Jackfrukt inneholder nesten tjue prosent karbohydrater, mye både A, B og C-vitamin, samt andre vitaminer og mineraler som gjør den til god og næringsrik mat. 

Noen utlendinger forveksler jackfrukt med brødfrukt, men dette er en atskillig mindre frukt. Den finnes i Thailand, men er ingen ettertraktet frukt. Skallet kan ligne litt på jackfrukt, og begge trær tilhører mullbærfamilien.

 

Spises på mange måter

- Kjøttet til jackfrukt kan spises som det er, legges på sukkerlake og brukes til dessert, eller det kan brukes som ingrediens i karri.

- Det kan også tørkes, brukes til chips eller som tilsetning i iskrem.

- Kjernene kan stekes i panne og servers som kastanjer. Dette er kort sagt en frukt som kan anvendes på mange måter.

(© Thailands Tidende. Utgave 7/2015 – 1. juli 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge