1. august 2015

Tjener lite på kinesisk boom

Skrevet av 

Den sterkt økende mengden kinesiske pakketurister skaper problemer for infrastrukturen og gir ellers lite inntekter. Turistministeren vil nå angripe lokale agenter med skatteloven i hånd. Pattaya er ennå ikke rede til å forby turbussene på Beach Road.

 

Kinesiske turoperatører har for vane å selge latterlig billige pakketurer til land i regionen, ikke bare til Thailand. Pengene tjener de via stråmenn i turistlandet, som fungerer som agenter og tar inn provisjon fra turistattraksjoner, restauranter og forretninger som besøkes.

Fenomenet kalles «zero-dollar tours». I følge en artikkel i Bangkok Post er det faktisk noen operatører som tilbyr pakketurene helt gratis.

Pengene tjenes i hovedsak fra suvenirforretninger. I Bangkok er det to gigantiske forretninger som ifølge avisen tar det meste av omsetningen. Provisjon på overprisede varer som kineserne kjøper ligger på 30–40 prosent. Turistene blir fraktet i busser til disse forretningene og det er satt av rikelig tid. Det har tidligere vært avisoppslag om at turistene blir tvunget til å handle, ellers må de finne vegen hjem selv.

 

Turistministeren tar affære

Kinesiske myndigheter innførte høsten 2013 regelverk for å gjøre noe med problemet, men det har ikke hatt noen særlig virkning. Turist- og sportsminister Kobkarn Wattanavrangkul sier nå at hun har innledet et samarbeid med skattevesenet i Thailand. De vil slå ned på stråmennene ved å sjekke at de betaler skatt på sin virksomhet. De fleste agentene i dette markedet er ikke registrert som turoperatører på lovlig måte, og betaler derfor heller ikke skatt.

[ annonse ]

Målet er at Thailand skal sitte igjen med litt utbytte fra de millioner av kinesere som strømmer til landet. Pr i dag flyter det meste av inntektene tilbake til Kina, og Thailand sitter igjen med forurensning og ødelagte veger som følge av de tusener av turistbusser som deltar i operasjonen.

 

26 prosent kinesere

De siste tallene fra turistmyndighetene (Tourism Authority of Thailand – TAT) er for årets fem først måneder. Da var 26 prosent av alle ankomstene til Thailand fra Kina, nærmere bestemt 3.273.695 ankomster. Prognosene tilsier totalt 7,45 millioner kinesiske ankomster i år, noe som i så fall blir en økning på hele 62 prosent fra i fjor.

Turisttallene har gått kraftig opp etter fjorårets nedgang. Prognosene sier nå at Thailand i år igjen vil sette ny rekord med ca. 28 millioner besøk fra utlandet. Tallet i fjor var 24,8 millioner mens det i forrigetoppår, 2013, lå på 26,6 millioner.

Turistmyndighetene forsøker å sette økningen i et positivt lys for thailandsk økonomi, og nevner sjelden problemene med at inntektene fra kineserne strømmer tilbake til Kina. Ankomsten fra Europa har gått litt ned, men det skyldes nedgang fra Russland. Andre land, inkludert de skandinaviske land, har ligget på jevne tall i flere år nå.

 

Presses av to utsalg

Foreningen for thailandske turoperatører (The Association of Thai Travel Agents – ATTA) sier til Bangkok Post at det er to gigantiske suvenirbutikker i Bangkok som styrer industrien der i byen. De tilbyr også billig frakt til turoperatører, tusen baht pr uke for å leie en turbuss. Normal pris er fem tusen baht pr dag.

Turoperatører vil gjerne tilby ulike severdigheter, men de må holde seg til disse suvenirbutikkene som gir så høye provisjoner. Situasjonen er tilsvarende i andre turistdestinasjoner. Når man ser femti turbusser parkert foran et gigantisk «fabrikklokale» uten vinduer så skjønner man hva som er i gjerde.

En annen måte kinesiske operatører tjener penger på er å tilby ekstra utflukter, som da også er priset langt over normalen. Ut over det er det hoteller og restauranter som har avtale med operatørene som tjener pengene, men mye av overskuddet går altså tilbake til Kina i form av provisjoner. Provisjoner er ikke noe nytt i denne bransjen, men effekten blir så mye større når man snakker om de enorme antall turister som sluses gjennom denne kinesiske trafikken.

 

Kaos på Pattaya Beach Road

Forretningsdrivende langs Pattaya Beach Road har i flere år klaget over turbusser som parkerer ulovlig og lager trafikkork. 25. juni tok byrådsmedlem Sanit Boonmachai opp saken i et møte, men viseordfører Ronakit Ekasingh sa at det pr i dag ikke var mulig å innføre totalforbud. Han hadde imidlertid forslag til løsninger på problemet, ifølge Pattaya Mail. Denne løsningen er å utvide Bali Hai-piren for å kunne ta imot flere av speedbåtene som går til og fra Koh Lan.

Problemet er at man har hørt om denne løsningen i mange år nå, og det virker ikke som om båtoperatørene ønsker å betale ekstra for å bruke Bali Hai-piren når de kan ta opp sine passasjerer gratis ved at de vasser ut i sjøen fra Beach Road.

Forretningsdrivende på Beach Road fortalte til Pattaya Mail at de daglig ser opptil 5000 kinesiske tur-ister på vei til Koh Lan som blir sluppet av feilparkerte turbusser. Under av- og påstigning er de omringet av selgere av artikler som paraplyer og suvenirbilder, som gjør situasjonen enda verre både for biltrafikk og fotgjengere.

(© Thailands Tidende. Utgave 8/2015 – 1. august 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge