Det blir trangt når flere hundre fiskere skal kaste nett fra flåter eller prøve lykken fra breddene. Det blir trangt når flere hundre fiskere skal kaste nett fra flåter eller prøve lykken fra breddene. Foto: Suwannee Buransuk
1. august 2015

Sportsfiske på thailandsk vis

Skrevet av 

For sportsfiskere i Buriram er det én dag som er viktigere enn alle nyttårsfeiringer. Det er dagen lokalbefolkningen slippes til i fiskedammen bak kjøpesenteret Thaweekij.

 

De første kommer rett etter soloppgang. De er de mest profesjonelle, som har med seg store kastegarn de anvender med presisjon fra hjemmelagde flåter. De lykkes ofte bedre enn de som holder seg på land og bruker små nett som de ringer inn fisken med.

Den store fiskedagen blir gjerne en familieutflukt for folk som har tilhold i og rundt Buriram sentrum. Normalt er det mennene som fisker, mens kvinnene tar seg av fangsten samt sørger for rikelig av mat og ofte litt chang øl eller laokhao til sportsfiskerne.

 

Inntil fire kilo

Thaweekij Super Center er et av Burirams større supermarkeder. De arrangerer fiskedagen hvert år – i regntiden før tørke begynner å redusere vannmengden. Fire hundre baht koster det å delta. Det kan høres mye ut, men det betaler seg raskt for litt dyktige fiskere. De som vil bruke flere kastenett fra en flåte må betale ekstra for dette.

Dammen er drøyt 300 meter lang og 50–60 meter bred. Det blir satt ut fiskeyngel slik at det blir god fangst når den store fiskedagen arrangeres. Noen fisker overlever hvert år og vokser seg større, slik at det kan fanges fisk på inntil fire kilo for de som er heldig. 

[ annonse ]

 

Veddemål

De som holder seg på land og kaster nett fra breddene kan også få gode fangster, men ikke bare av fisk. Å plukke løv og kvister ut av nettet er tidkrevende og går på resultatet løst. Fangsten selges nemlig til oppkjøpere, og det er æren å ta hensyn til – samt veddemål. Her vedder familier mot familier og venner mot venner. Det dukker også opp profesjonelle gamblere med medbragte fiskere som konkurrerer mot de lokale.

 

Riktig nett er viktig

Skal en ta den største fisken må ikke maskene i garnet være for små. Selv om store maller gjerne henger seg fast i småmasket garn med piggene på gjellelokkene, unnslipper de fleste, og stort sett all annen stor fisk som ikke hekter seg fast i maskene på samme måte. De mest erfarne kan kjenne om det er fisk som prøver å komme ut av nettet når det lukker seg. I stedet for å løfte nett og fisk opp av vannet hopper de ut i vannet og løfter nettet opp på en slik måte at fisken ikke tømmes ut.

En annen årsak til at det brukes store masker etter stor fisk er at disse svømmer hurtigere enn liten fisk. Store masker gir mindre motstand i vannet enn små masker, og da synker kantene på nettet som er festet til en jernlenke raskere mot bunnen.

 

Trangt om plassen

Når et par hundre flåter, båter og andre farkoster slåss om plassen i dammen er det imponerende å se hvordan folk med lang erfaring kaster nettene. Med en typisk diameter på 5–7 meter pr nett kan det bli trangt om plassen.

De dyktigste fiskerne kan få en fangst på opptil femti kilo på denne dagen. Disse fiskerne er å finne på flåter, ikke langs breddene. De har også vanligvis stødige flåter, med mindre de har utviklet en egen evne til å kaste nett fra et ustødig ståsted.

(© Thailands Tidende. Utgave 8/2015 – 1. august 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge