Jostein Aksnes holder foredrag om sine webprosjekter under en «Startup Event» i Bangkok. Jostein Aksnes holder foredrag om sine webprosjekter under en «Startup Event» i Bangkok. Foto: Privat
1. august 2015

Bygger thailandsk eiendomsweb

Skrevet av 

Etter å ha jobbet i Bangkok i seks år og byttet leilighet flere ganger var Jostein Aksnes så lei av dårlige eiendomsportaler at han bestemte seg for å bygge en selv. Han sa opp jobben i det norske firmaet Vizrt og startet FindYourSpace.

 

Firmaet FindYourSpace ble etablerte i september 2014 og kom online i testversjon (såkalt betaversjon) i februar i år. Jostein Aksnes opplyser at de allerede har avtale med 22 eiendomsmeglere og har 5000 prospekter liggende i basen.

For tiden er det Bangkok som står i fokus, men de har også beveget seg til Pattaya, som nå er inkludert i portalen.

Målsetningen er intet mindre enn å ha med alle eiendomsprosjekter i hele Thailand, inkludert boligfelter, leilighetsbygg og kondominier.

 

– Dårlige eiendomsportaler

Aksnes har bodd i Bangkok i seks år. Han har byttet leilighet flere ganger og det har aldri vært spesielt enkelt:

[ annonse ]

– Prosessen er tidskrevende. Det finnes en del eiendomsportaler i Thailand nå, men de gjør ikke prosessen veldig mye lettere. Et av problemene er at det er veldig mange duplikat og gamle annonser. Når man endelig har funnet en egnet eiendom på en av disse portalene, viser det seg som oftest at eiendommen ikke lenger er på markedet når man kontakter megler.

Aksnes sier at mangelen på gode portaler gjør at mange rett og slett overlater hele jobben med å finne eiendom til en megler:  – Dette fungerer sikkert fint for noen, men for folk som er vant med kvalitetsløsninger som for eksempel finn.no, som gir oppdatert og bra informasjon, er ikke dette ideelt.

Men det er ingen enkel oppgave Aksnes har gitt seg ut på. Det å ha en oppdatert portal er vanskelig når de fleste agenter ikke har eksklusivitet for de eiendommene de tilbyr.

 

Finn.no som forbilde

Aksnes legger ikke skjul på at finn.no har vært et forbilde:  – De fleste eiendomsportalene her  tillater bare enkle søk på en håndfull kriterier som pris, bad, rom, størrelse og beliggenhet. FindYourSpace har en kraftig søkemotor som tillater brukerne å oppgi mer detaljerte kriterier, mer tilsvarende hva vi er vant til fra Norge med finn.no

På FindYourSpace kan du velge et nabolag i Bangkok, og kartet oppdateres med annonser ettersom hvilke deler av kartet som befinner seg på skjermen din. Hovedstaden er pr i dag inndelt i 25 nabolag. Her kan man navigere seg inn på ulike gater, eller finne eiendom i nærheten av offentlig transport eller skoler. Det finnes også en mobilapp med støtte for språkene engelsk, thai, russisk, fransk og norsk.

 

Agenter betaler på forhånd

– Hvordan er inntektsmodellen?

– Modellen er basert på at agentene betaler for å være medlem av portalen. Det er flere forskjellige nivå basert på størrelse og behov.

Aksnes forteller at de allerede har gitt ut en mobilapp spesielt for de agentene som er med i tjenesten: – Denne appen gjør at agentene har full tilgang til alle eiendommer direkte fra mobil. Forespørsler fra kunden får man direkte på telefon, så man raskt kan følge opp. 

– Hvem er de største konkurrentene deres i Thailand?

– Det er en rekke portaler i Thailand, hvorav den største er DD Property, som eies av Property Guru. Det finnes også andre «expat-portaler» som vi konkurrerer mot, for eksempel Thailand Property.

Aksnes forteller at de ønsker å hente inn en kvart million amerikanske dollar i risikovillig kapital, såkalt Seed Funding, for å utvide operasjonen. – Vi nærmer oss, sier han.

 

Norske Vizrt i Thailand

Aksnes kom til Thailand via firmaet Vizrt (Visualization in Real-Time). Dette er en norsk suksesshistorie på programmeringsfronten. Med hovedkontor i Bergen har de siden 1997 utviklet programvare for mediebedrifter. De har 600 ansatt og kontorer i 40 land. Et av disse landene er Thailand. Aksnes startet som programmerer i Vizrt i 2005, men fikk raskt lederansvar. I januar 2010 overtok han ledelsen for forsknings- og utviklingsavdelingen i Bangkok.

– Jeg hadde hovedansvar for å bygge opp utviklingsavdelingen til å fokusere på Broadcast-produktene, sier han. – Jeg flyttet to produkter til Thailand, et fra Norge og et fra Israel. Jeg bygget opp utviklingsteam og passet på at leveransene og Release ble gjort som planlagt.

Da Aksnes sluttet i Vizrt var det ikke kun FindYourSpace som ble startet. Han startet også opp firmaet «7 Peaks Software» sammen med Roy Ivar Moe og Leiv Fasmer, som er eierne av firmaet Apphuset i Norge. 7 Peaks i Bangkok gjør nå mesteparten av produksjonen av de mobile appene til Apphuset.

 

Vanskelig rekruttering

– Kan du si litt om utfordringer når det gjelder rekruttering av thaier?

– Jeg har rekruttert i Thailand nå i snart seks år, og det er en tidkrevende prosess. Det finnes veldig flinke utviklere i Thailand, men det er vanskelig å finne dem. Dette er et problem i de fleste land, siden gode utviklere ofte har gode jobber allerede. 

Aksnes sier at de evaluerer potensielle kandidater grundig ved hjelp av utviklingstester og tekniske intervjuer.

– Hva med kulturforskjeller?

– Det er et par ting som er ganske forskjellig fra Norge.  I Norge er alle vant til en flat organisasjon hvor alle kan si sin mening fritt.  I Thailand er det flere hierarkier avhengig av sosial status, alder og stilling i selskapet.

 

– Ansatte må snakke fritt

Aksnes sier at det er vanskelig for en uerfaren thailandsk utvikler å gå imot mer erfarne kolleger eller sjefer. Dette gjør at det er vanskelig å få i gang skikkelige diskusjoner om tekniske problemstillinger.

– Dette er noe man på sikt klarer å forandre ved å motivere de ansatte til å snakke fritt. Jeg prøver alltid å forklare mine ansatte at vi er alle likeverdig, og at man alltid skal si hva man mener.

– Hva er de største forskjellene på å ha thaier som kunder sammenlignet med folk fra vesten?

– For FindYourSpace har vi hovedsakelig fokusert på expat-markedet fram til nå, men vi har jobbet med et par leads, og noen av de største forskjellene tror jeg er relatert til krav om kvalitet og pris. I Norge betaler man gjerne høy pris for høy kvalitet, men i Thailand er veldig mange av kundene mest interessert i en lav pris, og med det følger da også gjerne lav kvalitet.

(© Thailands Tidende. Utgave 8/2015 – 1. august 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge