1. september 2015

Kamp mellom øgle og skolopender i Buriram

Skrevet av 

Vi var nylig vitne til en kamp på liv og død som fikk et uvanlig utfall. Ingen thaier vi har spurt har sett noe liknende og vi har ikke klart å finne tilsvarende bilder på internett. En liten øgle av arten skink angrep og spiste en lang, giftig thailandsk skolopender.

 

NB: Bildene til denne artikkelen er å finne i papirutgave og e-avis. Red. Anm.

Å bli bitt av en skolopender – Dta Khap på thai – er svært smertefullt og smerten kan vare i flere dager, slik vi omtalte i en reportasje i mai i år. I dyreriket er konsekvensene enda større. Skolopendere er rovdyr som lever av insekter, mark og edderkopper, men tar også for seg av større dyr som mus, fugler og små øgler. Et av dens ofre kan være øglen av arten skink, men denne dagen ble rollene byttet om.

At en skink angriper en stor skolopender er en sjeldenhet. Eldre thaier vi har spurt stirrer bare i forundring på bildene og sier at dette har de aldri sett før.

Vi fant en eneste video på internett som viser en skink som angriper en stor skolopender, men videoen viste ikke hva som skjedde i ettertid.

 

Utrolig presisjon

[ annonse ]

Det var midt på dagen og vi satt en gjeng under et blikktak. «Dta khap!» utbrøt plutselig en jente og pekte oppunder taket. Vi så opp og rakk akkurat å se skinken – Jing Len på thai – med utrolig presisjon bite over skolopenderen like innenfor dens hode.

Vi fikk raskt hentet et kamera og begynt å ta bilder. Skinken holdt skolopenderen i samme grep lenge. Den glatte huden på skinken gjorde at skolopenderen ikke fikk tak med klørne selv om den sprellet voldsomt. Dødskampen var begynt.

Hadde skinken bommet bare ørlite grann ville skolopenderen raskt bøyd hodet og satt gifttennene inn i skinnet på den. I løpet av noen titalls sekunder ville den vært lammet og snart død, og skolopenderen ville hatt et festmåltid. Skolopenderne er så sterke at de kan bære med seg byttedyr flere ganger dens egen vekt til et sted hvor de i ro og fred kan sprøyte inn veske som løser opp kjøttet og gjør byttet lett å spise.

 

Lang kamp

Etter nærmere tjue minutter begynte skolopenderen endelig å gå tom for krefter. Skinken visste veldig godt at den ikke kunne slippe grepet for tidlig. Men skolopenderen roet seg og med raske bevegelser skiftet skinken bitt.

Først lukket den kjevene rundt hodet. Deretter arbeidet den seg nedover skolopenderens kropp. Så oppover igjen. Hvert ledd ble knust. Vi lurte på hvordan den lange skolopenderen kunne få plass inne i den lille øglen.

Etter at alle ledd var knust dreide skinken elegant skolopenderen slik at den kunne gape over hodet. Sakte ble skolopenderen svelget hel. Det var på det tidspunktet neppe noen fare for at den skulle bite.

For å kunne bite må skolopenderen kunne bøye hodet i en slik vinkel at gifttennene får tak. Men den lå flatt i tarmen til skinken og klarte ikke det etter å ha fått mange ledd knust.

Til sist så vi bare de to haleklørne, og de forsvant også. Den lille skinken hadde blitt betraktelig rundere rundt buken og fått seg mat som nok trengtes å fordøyes i dagevis.

Vi var sjeleglade for at skolopenderen ikke hadde landet på oss.

 

Fakta om skink

- Skinken som drepte skolopenderen var mest sannsynlig en såkalt langhalet solskink (Eutropis longicaudata) eller en nær slektning. Denne arten er svært vanlig i Thailand.

- Arten kan bli inntil 50 centimeter lang, selv om de fleste eksemplarer er langt mindre enn dette. Halen utgjør over to tredjedeler av kroppslengden. Reptilet har glatt, skjellet hud og lever stort sett av små innsekter. Selv er den ettertraktet føde for slanger.

- En skink lever i busker og løvskog på bakken og oppe i trær. Den kan også leve i trevegger, men kan i motsetning til gekkoer ikke klatre opp murvegger og andre glatte flater.

 

Fakta om skolopender

- Skolopenderne (Scolopendra suspinipes) kan bli over 20 centimeter lange og er noen effektive jegere som ikke viker for å angripe bytter større enn dem selv.

- De har 38 føtter. De er paret og kroppen består av 21 ledd. Det første leddet er hodet hvor kjever og følehorn sitter, samt to føtter som er omdannet til to giftklør koblet til to giftproduserende kjertler.

- Føttene har skarpe klør som de griper sitt bytte med, før de biter med to store gifttenner og sprøyter inn sin gift. Dette er en svært giftig cocktail som dreper de fleste bytter.

- For mennesker er bittene normalt ikke dødelige, men svært smertefulle og kan resultere i blant annet feber og kraftig hevelse.

- Se Thailands Tidendes utgave fra 1. mai i år for en reportasje om skolopendere.

 

Sjeldne bilder

På internett finnes det store mengder bilder og videoer av skolopendere som fanger, dreper og spiser smådyr som mus, frosk og mye annet. Men tross mange søk har vi ikke funnet verken bilder eller video av at små øgler angriper og spiser skolopendere. 

Skolopendere er blant annet vist i serien World’s Deadliest på National Geographic Channel. Bildene som vises i denne utgaven av Thailands Tidende vil bli sent videre til eksperter for blant annet å få fastslått nøyaktig hvilken type skink dette er snakk om.

(© Thailands Tidende. Utgave 9/2015 – 1. september 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Thailand i Norge