«Utløper 10. januar 2015» står det her. Dette klistremerket utstedes av biltilsynet og skal plasseres i frontruta. Siden biltilsynet er en offentlig etat kan årstall (2558, som tilsvarer 2015) bli litt skeive. «Utløper 10. januar 2015» står det her. Dette klistremerket utstedes av biltilsynet og skal plasseres i frontruta. Siden biltilsynet er en offentlig etat kan årstall (2558, som tilsvarer 2015) bli litt skeive. Foto: Dag A. Ekeberg
1. oktober 2015

Livet i Thailand: Politikontroll og årsavgift

Skrevet av 

Et skrått blikk på Thailand:

 

Årsavgift på bil er en fin innføring i «thailogikk». Avgiften er lett å glemme, men opptrer du skråsikkert slipper du kanskje bot likevel.

 

Etter et militærkupp skulle man tro man fikk en militærstat, men i Thailand har vi isteden fått en politistat. De brunkledde er i tusentall blitt beordret fra sine luftavkjølte kontorer ut til de provisoriske veisperringene – for å gjøre trafikkaoset på vegene komplett.

 

Så kom bombeattentatet i Bangkok, hvor gjerningsmennene i detalj ble beskrevet som «utlendinger». Da var tiden inne for å parkere bilen. Men selvsagt fikk samboeren et «viktig» møte og trengte en sjåfør, så vi bega oss ut på Sukhumvit Road.

 

[ annonse ]

Og der sto de. Hundre meter før vår avkjøring. Vi var blant de som ble vinket til side. Jeg har vært gjennom en mengde politikontroller her – de fleste etter kuppet – og kreativiteten er alltid imponerende. «Du kjørte for fort», «du kjørte for sakte», «du kjørte forbi» osv. Noen ganger ryker det noen hundrelapper. Andre ganger er påstandene så absurde at man nekter å betale og får kjøre videre – hvis man er heldig (denne fremgangsmåten anbefales kun for viderekommende).

 

«Du har ikke betalt årsavgiften», fikk jeg høre denne gangen. Bilforhandleren hadde dyrt og hellig lovet meg å ta hånd om alt papirarbeid – inkludert ansvarsforsikring, kasko og årsavgift – så jeg nektet selvsagt plent på denne påstanden. «Huff huff, dette blir en tur på stasjonen og mange tusen baht», sa politimannen mens han så alvorlig på oss. Dette var en åpningsreplikk vi hadde hørt mange ganger før. Samboeren ba pent om unnskyldning mens jeg gikk ut av bilen for å sjekke klistremerket på frontruta. Og jammen hadde ikke gyldighetsdato gått ut allerede i januar i år.

 

Men jeg ga meg ikke. Jeg var hundre prosent sikker i min sak. Jeg bladde i den enorme bunken av uforståelige papirer som til enhver tid befinner seg i et hanskerom. «Årsavgiften er betalt, det er bare klistremerket som mangler», insisterte jeg. Køen av biler hopet seg opp bak oss. Politimannen vinket oss til slutt videre med et smil man sjelden ser i smilets land – et ironisk smil.

 

Da vi kom hjem kom selvsagt sannheten for en dag. Jeg hadde vært skyldig 4876 baht til den thailandske staten de siste åtte månedene. Det var fjorårets årsavgift bilforhandleren hadde tatt seg av. Opphavet til politimannens ironiske smil ble da klart. Den gangen han slapp å dikte opp en historie måtte han la forbryterne slippe unna.

 

For øvrig er årsavgiften en fin innføring i det fenomenet vi kjenner som «thailogikk». Sist jeg betalte årsavgift dreide det seg om 1600 baht for en personbil med 1500 cc motor. Så hvorfor har en pickup med 2500 cc dieselmotor tre ganger så høy avgift? Pickupen er riktignok tyngre, men det får da være grenser. Heldigvis var det trøst å få. Damen på biltilsynet kunne smilende opplyse at hvis pickupen hadde hatt to dører istedenfor fire ville avgiften vært på kun 900 baht. De to bakdørene vi sjelden bruker vil koste meg 20.000 baht i skatt de fem årene jeg planlegger å eie bilen. Det skal komme en ny avgiftsstruktur 1. januar, sies det. Vi venter i spenning på et mulig brudd med tradisjonell thailogikk.

-------------

I denne spalten finner du kåserier om hvordan det er å bo i Thailand. Eventuelle overdrivelser og generaliseringer er skrevet i beste mening.

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør

(© Thailands Tidende. Utgave 10/2015 – 1. oktober 2015)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge