Boring etter vann er en grisete jobb, men profitten er det ingen ting å si på. Boring etter vann er en grisete jobb, men profitten er det ingen ting å si på. Foto: Prakaiphet Thungchan
1. november 2015

Livet i Thailand: Vannboring – dyrt for utlendinger

Skrevet av 

Et skrått blikk på Thailand:

 

Vi fikk et morsomt prispåslag på 333 prosent da boremesteren så mitt lyse åsyn. Lite visste han at det var meg han hadde forhandlet med på telefon.

 

Prispåslaget på 333 prosent for en borejobb var et sjokk på flere måter. Det største sjokket var å oppdage at jeg tydeligvis snakker flytende thai, stikk i strid med min egen tese – fra Thailands Tidende utgave 6/2012 – om at det å snakke et språk flytende er forbeholdt de innfødte. Kort fortalt: Etter tre lengre telefonsamtaler om boring av en brønn dukket det opp et prisanslag på 30.000 baht. Da jeg senere møtte boremesteren ansikt til ansikt – hans mørke ansikt og mitt lyse åsyn – var prisen plutselig blitt 100.000. Han trodde han hadde med to forskjellige personer å gjøre – en gjerrig thaimann og en godtroende farang.

 

Det startet altså med telefonisk kontakt. På slutten av den tredje samtalen ble vi enige om tidspunkt for inspeksjon av borestedet. Jeg var opptatt så jeg sa at han ville bli møtt av en dame ved navn Dao. Dette er vedkommende som bestyrer utleiehyblene, som til nå i praksis har eksistert kun for å sponse det lokale vannverket.

 

[ annonse ]

Under inspeksjonen spurte Dao om pris. Hun fikk bekreftet noe de fleste thaier ved, at det koster i størrelsesorden 30.000 baht å bore etter vann, selvsagt avhengig av lokale forhold. Hun ga beskjed om at avtalen måtte gjøres med eierne, så dermed bega boreren seg ut til oss.

 

Vel fremme ble han tydelig blendet av mitt lyse åsyn, men fikk raskt samlet tankene og henvendte seg til sin landsdame – min samboer – Nit med et pristilbud på 100.000 baht. Siden thailandsk kutyme forlanger at selv ekstreme opportunister må behandles med silkehansker takket Nit høflig for tilbudet og tok betenkningstid.

 

Etterpå fikk Nit naturlig nok vite fra Dao at prisen lå på ca. 30.000 baht. «Men hvorfor», spurte jeg Nit. Hun kom opp med den eneste logiske forklaringen: Boremesteren trodde han hadde snakket med Daos thailandske ektemann på telefonen. «Men var han ikke redd for at bestyrerparet eller Nit skulle informere farangen om hva riktig pris er», spurte jeg, selv om jeg visste svaret: Det var verdt å ta sjansen for 70.000 baht rett i lomma.

 

Han har sikkert lykkes med denne taktikken tidligere. Thaier er patriotiske og de liker ikke å ødelegge for sine landsmenn. Det enkleste er å holde kjeft. Alternativt går det an å gi litt provisjon som ekstra incitament. Win-win for alle parter (unntatt farangen).

 

I all rettferdighet må det sies at det nok er unntaket at denne fremgangsmåten fungerer. Flertallet av thailandske ektefeller/samboere er nok lojale mot sine utenlandske partnere. Men taktikken må ha fungert nok ganger til at det var verdt å ta sjansen. Dette borefirmaet har etter sigende eksistert i 30 år, så de må ha boret seg frem til mang en gullåre i Pattaya på denne måten.

 

Sluttprisen på hele eventyret havnet et sted mellom de to ytterpunktene. Det viste seg at det måtte bores flere ganger – med ulike redskaper og kalibre på boreutstyr – før man fant vann. Vi var i kontakt med en god del firmaer. De fleste stammet fra Rayong. I Pattaya var slike firmaer vanskelig å oppdrive. Vi lærte at borefirmaer er ekstremt dårlige til å bruke e-post og facebook. De er høyt på rangstigen av håndverkere. De har nok å gjøre og kan tillate seg å være både arrogante og uhøflige. En del firmaer tilbyr å ta jobben for 35.000 baht med en garanti om at det er gratis hvis man ikke finner vann. Vi kontaktet noen slike, men ingen av dem var interessert i jobben. De visste nok av erfaring at det ikke var gitt at man ville finne vann på dette stedet. Andre firmaer tok 30% i forskuddsbetaling, med en avtale om at de resterende 70% kun ville innkreves hvis det ble funnet vann.

-------------

I denne spalten finner du kåserier om hvordan det er å bo i Thailand. Eventuelle overdrivelser og generaliseringer er skrevet i beste mening.

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør

 (© Thailands Tidende. Utgave 11/2015 – 1. november 2015)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge