1. november 2015

Nye rykter om bygging av Kra Canal

Skrevet av 

Med jevne mellomrom dukker det opp rykter om Thailands svar på Panamakanalen – Krakanalen.

 

Det er flere hundre år siden ideen dukket opp om å grave en kanal mellom Andamanhavet og Thaibukta, men det har foreløpig ikke blitt noe av. De siste ryktene stammer fra Kina, hvor den statlige tv-kanalen CCTV rapporterte at det var samtaler mellom thailandske og kinesiske myndigheter. Thailands statsminister Prayut Chan-ocha har nektet for at dette stemmer. Ifølge Bangkok Post sa han at thailandske medier burde være mer forsiktige med å spre rykter. Kinesiske myndigheter har også uttalt at ryktene ikke stemmer. Men ifølge amerikansk etterretning finnes det detaljerte kinesiske planer for en slik kanal.

Økonomibladet Forbes skrev om Krakanalen senest 29. juni i år. De sier at det er et lønnsomt prosjekt med vidtrekkende konsekvenser. Mye av oljen til Kina, Japan og Sør-Korea – som sammen med USA og India utgjør verdens fem største oljeimportører – fraktes fra Midt-Østen via Malakkastredet og Singapore. Krakanalen vil forkorte denne ruten med 1200 kilometer og tre døgn.

 

Deler landet i to

Thailand vil tjene økonomisk på en slik kanal, via avgifter som kreves fra passerende skip. Men det er et politisk problem forbundet med en slik kanal – landet blir delt i to. Det er lansert fire potensielle ruter. Den sydligste vil dele landet slik at ikke mye mer enn de fire sydligste provinsene blir liggende syd for kanalen. Det er provinsene som har hatt separatistopprør mesteparten av inneværende århundre. Den nordligste ruten går syd for Chumphon og over til Ranong. Den vil føre til at Phuket blir liggende syd for kanalen.

Ca. 17 prosent av all verdens olje går gjennom Malakkastredet, ifølge Forbes Magazine, og det er en stadig økende totalmengde man snakker om. Malakkastredet er en flaskehals som mange ville like å unngå. 

[ annonse ]

 

Naboland er motstandere

Singapore og Malaysia er sterke motstandere av kanalen. Begge land vil tape inntekter hvis mesteparten av trafikken gjennom Malakkastredet ble flyttet til Krakanalen. Ifølge Wikipedia eksisterer det rykter om at disse to landene sponser thailandske politikere som er motstandere av kanalen.

De første nedtegnelser om Krakanalen stammer fra 1677. En thailandsk konge hyret inn franske ingeniører til å utrede prosjektet. Det ble konkludert at ideen ikke var praktisk. Flere andre utredninger ble foretatt, men i 1897 ble Thailand og Storbritannia enige om at det ikke skulle bygges noen kanal. Årsaken var at britene ville opprettholde Singapores dominans i regionen.

 

Tretti tusen årsverk

I 2005 ble en rapport fra amerikansk etterretning lekket til Washington Times. Der står det at kinesiske planer tilsier at byggingen av Krakanalen vil ta ti år og koste 30 milliarder amerikanske dollar. Tretti tusen årsverk trengs til utgravningene av en 400 meter bred og 25 meter dyp kanal. Kinesiske planer tilsier en kanal i 102 kilometers lengde. Thailands smaleste punkt ligger i Chumphon og er 44 kilometer bredt, men der er det høydedrag som må forseres.

(se papirutgaven/e-avis for kart)

(© Thailands Tidende. Utgave 11/2015 – 1. november 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Thailand i Norge