2. desember 2015

Akkarfiske – slitsomt nattarbeid

Skrevet av 

Fiskeren Yak tjener mer på å ta ombord nysgjerrige turister enn på selve fangsten. 2500 bahts nattlig fortjeneste på akkar minker fort  når man skal betale løpende utgifter – både over og under bordet.

 

Vi har alle sett de fargerike lysene på havet nattestid. Lysene kommer fra båter som fisker akkar (Pla Mukk på thai) og sephiablekksprut (Pla Kradong). Thailands Tidende ble med på jakten en natt.

Noen av båtene er store – ti til femten meter – men de fleste er små med kun en eller to fiskere ombord. Det fiskes med jigg eller kastenett eller en kombinasjon av de to metodene.

Vi fant Yak via en thaimann som tilbyr sightseeingturer på elvene i Pranburi. Han forklarte med alvorlig mine at det ville koste 3000 baht å være med en av de store båtene på over ti meter. Noen telefonsamtaler senere fikk vi vite at det måtte bli en mindre båt. Men prisen var den samme, for motoren brukte uansett like mye drivstoff, ble vi forklart.

Dette var en smule fornærmende overfor vår intelligens. Hvis de to båtene hadde like høyt drivstofforbruk var det et alvorlig problem med en av dem, men vi var svært interessert i å komme på havet – og visste at fiskeren neppe ville få pengene ubeskåret – så vi sa oss enige i den kraftige subsidien av det lokale fisket. 

 

Dødssynd i starten

[ annonse ]

Det er viktig å dra på havet tidlig for å sikre en god plass. Vi drar ut i 16-tiden og ligger og venter på mørket. Det skal være noen hundre meter mellom hver båt – man skal kunne finne feste for dreggen uten å reke inn i naboen.

Yak prater i ett sett på radioen. Kveldens store samtaleemne er selvfølgelig farangen som er blitt med på havet, han som satte seg rett på fallnettet – en dødssynd allerede før det var kastet loss på ettermiddagen i havna i Pranburi. Det var ikke lett å finne et sted å sitte ombord i den sju meter lange båten med 20 cm ripe, men likevel skal man selvsagt verken sitte eller trå på nettet. Blir fangsten dårlig, vet man hvor skylden blir lagt...

 

Aktivt politi

Vi ligger ca. en kilometer fra land. Yak har ikke lyst til å gå lengre ut. I den senere tid har nemlig politiet vært aktive. De har i første rekke sjekket de største båtene og de som ligger lengst ute. Det er ifølge thailandsk rett ikke lov å ta med passasjerer med mindre de er registrert hos myndighetene, men i praksis spør vanligvis ikke politiet hvem passasjerene er. De få gangene det har skjedd har Yak løst problemet med en liten «donasjon».

 

Pass på blekket!

Mens vi venter på solnedgang pilker vi med små jigger. Dette er et farget lodd med en krans av lange pigger. Når akkar eller sepiablekksprut forsøker å fange jiggen hekter de seg fast. Kunsten er å ikke gi ut snøre, men holde forsiktig press hele tiden. Drar man for hardt risikerer en å slite piggene ut av det myke kjøttet.

Når akkaren kommer til overflaten er det viktig å vende den bort så blekket den spytter ut ikke treffer deg. En liten akkar kan sende blekket et par meter avgårde. Sepiablekkspruten har mye mer blekk og spytter lenge etter at den er kommet på dekk.

Sola forsvinner under horisonten. Vi har fisket et par kilo akkar for hånd. De står for det meste nede ved bunnen, i vårt tilfelle en mudderbunn på ca. ti meters dyp. Thaibukta består av mye grunt vann. I bukter og viker er en heldig om det er mer enn åtte–ti meter dypt. Her er ingen bratte fjell som stuper ned i havet, stort sett bare flatt land hvor elver tømmer ut store mengder med mudder og sand.

 

Lyser med klorofyllfarge

De første lysende tennes. Det er tid for å gjøre fangst. Når det blir mørkt trekker plankton opp til overflaten. Det samme gjør små fisk som spiser plankton. De grønne lampene på båtene har en farge som minner om det grønne klorofyllet i algene. Små fisker og krepsdyr samles i det de tror er vann rikt på mat. Når fisken samles kommer også akkar og sepiablekksprut som lever av småfisk. Etter kort tid er det et yrende liv rundt båtene.

Etter en halvtime med tente lamper gjøres det klart for første kast. To sju meter lange bommer stikker ut på babord side. Nettet som det skal fiskes med har mye til felles med et tradisjonelt kastenett men er mer kvadratisk i formen. Det er montert en line med blylodd rundt, samt et stort kilos blylodd i hvert hjørne. I tillegg har nettet ringer hvor det er tredd et snurpetau og en pose som kan åpnes.

 

Skifter lys

Det grønne lyset slukkes og et gulbrunt, varmt lys tennes. Nettet hales ut og blir liggende på vannoverflaten. Når det nye lyset er tent ser akkaren dårligere. Straks nettet er klart tennes de grønne lysene igjen. Yak ser etter akkar. Når noen er samlet under det finmaskede notlinet rykker han kraftig i et tau. Loddene i hvert hjørne styrer fallnettet raskt ned mot bunn. Straks nettet er på bunn dras snurpetauet inn slik at nettets eneste fluktvei stenges. Så hales notlinet inn samtidig som man rister løs akkar eller fisk som sitter i linet. Fangsten samles i noe som likner en trålpose. Den løftes opp på dekk og åpnes. Første kast gir et par kilo med akkar og noe fisk uten verdi. Fisken kastes på sjøen, samtidig som Yak spytter og forbanner fisken han ikke vil ha. Ved å si at han ikke vil ha fisken forteller han åndene at de trygt kan sende fisken bort til hans båt. Mer fisk betyr mer akkar.

 

2000 fallnettfiskebåter

Det er fra en halvtime til en times pause mellom kastene. Denne tiden brukes til å pilke med blekksprutjigg. I perioder sitter det akkar på jiggen straks den er på rett dybde – fem-seks meter under båtene. Den går tydeligvis i stim.

Ute i havet kan vi telle rundt 140 båter som ligger og lyser. Ifølge thailandske myndigheter finnes det i underkant av 2000 av den typen båt som Yak har. Det finnes også fartøyer over femten meter som lyser, men de befinner seg som regel lengre til havs på dypere vann. De bruker et fallnett med 500 kilo bly og fisker både akkar og ansjos. En slik båt kan ta opptil 200 kilo ansjos i ett kast.

Utover kvelden øker strømmen på. Det gjør fiske med fallnettet mindre effektivt, da det synker på skrå med redusert størrelse på åpningen. Ved midnatt har vi 8–10 kilo med akkar og tre sepiablekkspruter. Sepiablekkspruten og de minste akkarene sorteres for seg. De er dårlig betalt og blir mat til familien. Hjemme har 26 år gamle Yak en kone og en liten gutt på 11 måneder.

 

2500 baht på en natt

Fangsten leverer Yak til et av mange akkartørkerier. En kilo akkar betales med 120 baht. Normal fangst er 20 kilo på en natt, forklarer han. Ved sjeldne anledninger kan han få 25–30 kilo. De største båtene får gjerne 50 til 80 kilo på en bra natt.

Men selv om en normal fangst er verdt 2000–2500 baht blir ikke Yak rik av å være fisker. Det er lite eller ingen akkar å få når det er sterkt månelys, flo, fjære eller sterk strøm og vind. I andre perioder trekker akkaren bort grunnet for mye elvevann og slam i sjøen. Yak er glad hvis han kan få 120 til 150 dager med fiske på et år.

I senere tider har det vært mye styr med å fornye papirer. Politiet har plutselig blitt strengere enn tidligere. Det har blitt flere uker med landligge mens politikere har prøvd å få på plass fungerende forvaltning av fisket.

 

Mange utgifter

I løpet av en natt går det kanskje med 8–10 liter bensin til motor og strømaggregat. I tillegg hender det at dyre spesialpærer importert fra Japan ryker eller knuses. De kan koste 1200–1500 baht per stykk. Nytt fallnett koster over to tusen baht når han monterer blyet selv. I tillegg til dette går 9000 baht av det månedlige overskuddet til et privat lån han tok opp for å kjøpe båten for fire år siden.

Med alle disse utgiftene er han heldig om han har 13.000 baht netto i måneden. Men det er før han har betalt for vedlikehold, reparasjoner, nye nøter og pærer, for ikke å snakke om penger under bordet til myndighetene.

 

Oppkalt etter en ånd

Det snakkes på radioen. Yak, Yak, ropes det. Det er hele tiden noen som vil høre hvordan det går med farangen. Det er også viktig å få med seg hva slags fangst andre får. Antakelig er Yak en av de som gjør dagens beste fangst – en utenlandsk passasjer.

Navnet Yak har han fått på grunn av sin høyde, sitt store hode og store tenner. I thailandsk mytologi er en Yak en stor ånd som vokter over rikdom, templer og annet. Mange får sitt møte med en «yak» på Grand Palace i Bangkok eller på Suvarnabhumi flyplass.

 

Farangen ødela fiskelykken

Klokka nærmer seg tre på natta. Det er rundt åtte kilo akkar i kassen. Strømmen er sterk. Yak gjør klar for et siste kast. Han gransker sjøen med årvåkent blikk. Nettet strekkes ut maksimalt. Lysene skifter farge. Noen akkar svømmer like under nettet. Et kraftig rykk, og nettet omfavner de uheldige.

Noen minutter senere er det bare å fastslå at farangens «dødssynd» ved å sette seg på fallnettet har hatt sin effekt. Det er kun en snau kilo akkar i posen. Yak er likevel en mann med et stort hjerte. Han gir oss en plastbagg med akkar da tiden er inne for å si farvel. Nattens fangst ble nok likevel akseptabel.

---------------------------------------

 

Blekksprut

- Blekksprut er et bløtdyr med åtte eller ti armer. De med åtte armer kalles på norsk blekksprut og lever på bunnen. De tiarmede omfatter akkar, sepiablekkspurt og nautilus, hvorav de to førstnevnte er de vanligste å fiske etter i Thailand.

- De åttearmede blekksprutene mangler skjelett. En akkar har rester av et indre skjelett. Det samme har sepia, men dette fungerer mer som en avstiver og et flytelement. En nautilus har skjell som en snegle.

- Blekkspruten selges både fersk, fryst og tørket – som hel, eller delt opp i armer, tube og ringer. En del tørket blekksprut blir lutet, ikke ulikt norsk lutefisk.

------------------------------------------

 

Allsidig motor – for fiske og landbruk

Yaks fiskebåt er utstyrt med en Honda GX270 bensinmotor påkoblet en lang aksling med propell. Dette er en typisk thailandsk longtail-løsning, men ikke av de lengste. Akslingen er i overkant av halvannen meter lang. Den er fast montert, men fungerer som en utenbordsmotor. Ytelsen er 6,5 hestekrefter ved 3000 omdreininger – eller marsjfart, som det gjerne kalles.

Dette er for øvrig den samme motoren som finnes på mange av de tohjulte traktorene og vannpumpene som brukes i thailandsk landbruk. Samme motor monteres også på store plenklippere, generatorer, løfteredskaper og mye annet. Det er altså en allsidig motor. Vekten er bare rundt 25 kilo. Noe gir finnes ikke, bare en enkel kjede som overfører kraft fra motor til aksling. Reservedeler finnes overalt.

(© Thailands Tidende. Utgave 12/2015 – 1. desember 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge