Orkidéekspressens grunnlegger, Edgar Skjønhals. Orkidéekspressens grunnlegger, Edgar Skjønhals. Foto: Dag A. Ekeberg
2. desember 2015

– Har brakt hundretusener til Cha-am

Skrevet av 

Edgar Skjønhals, grunnlegger av Orkidéekspressen, tar gjerne æren for at Cha-am er blitt en «norsk» by. Nylig feiret han sin 70-årsdag, og ble beæret av lokale hoteller og myndigheter.

 

Orkidéekspressen har arrangert turer til Thailand siden 1982. I november feiret grunnlegger Edgar Skjønhals 70 år, og feiringen som i utgangspunktet skulle være for nærmeste familie i forbindelse med årets dansegalla, utartet til en stor fest iscenesatt av samarbeidspartnerne på hotellfronten i Hua Hin og Cha-am. Han fikk «nøkler» til både Hua Hin og Cha-am, overrakt av guvernøren i Phetchaburi, Sanit Khowsa-Ard.

– Denne feiringen viser vel at hoteller i området setter stor pris på de kundene dere har brakt dem. Hvilke hoteller har dere hatt mest med å gjøre opp gjennom årene?

– Det begynte vel med City Beach i Hua Hin og Beach Garden i Cha Am. Siden 1994 har vi hatt folket vårt på Long Beach i Cha Am og en rekke hoteller i Hua Hin, såsom Hyatt, Sheraton og Hilton.

 

Hundretusener

– Har du noe anslag på hvor mange nordmenn dere har brakt til Cha-am og Hua Hin opp gjennom årene?

[ annonse ]

–  Vi har ikke ført noen statistikk på det, men det dreier seg om flere hundre tusen personer. Vi har jo vært oppe i 20.000 i året, mesteparten til Thailand.

– Mange nordmenn har slått seg ned i Cha-am, fast eller i vinterhalvåret. Vil du våge deg på en gjetning om hvor stor andel av disse som ble introdusert til stedet via Orkideekspressen?

– Det bor svært mange nordmenn her i området. Hvor mange vet jeg ikke, men de aller fleste har blitt kjent med området etter å ha reist med oss.

 

Ingen myndighetskontakt

– Kunne du si litt om hva slags kontakt du har hatt med TAT og ledelsen i lokaladministrasjonene i Cha-am og Hua Hin opp gjennom årene?

– Vi har aldri hatt kontakt med TAT i distriktene, men gjennom sentralorganisasjonen i Stockholm. Sammen med dem har vi promotert Thailand i Norge. Vi har heller aldri hatt kontakt med det offentlige Thailand i Cha Am eller Hua Hin. Initiativet for å gi meg nøklene til Hua Hin og Cha Am har kommet fra hoteller og deres organisasjoner her i distriktet. Det var også de som bekostet middagen og festen.

– Har du fått «nøkler» til noen andre byer enn disse to i forbindelse med din reiselivsaktivitet?

– Nei.

– Var nøklene av symbolsk karakter, eller medførte det noen konkrete «rettigheter» i Hua Hin og Cha-am?

– De var av symbolsk karakter som takk fra det offentlige Thailand og turistnæringen for det arbeide jeg har gjort for landet og turismen. Men de kan trolig bli en døråpner ved flere anledninger i Thailand.

Skjønhals legger til: – Av nordmenn er det bare HKH Kronprins Håkon Magnus som tidligere har fått nøkkelen til Bangkok. Den var vel neppe gitt på grunn av jobb gjort for turismen. Jeg kan i alle fall ikke huske at han har vært noen pådriver i så måte.

– Blir det Dansegalla neste år?

– Ja.

(© Thailands Tidende. Utgave 12/2015 – 1. desember 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge