2. januar 2016

Slik blir du kvitt myggen

Skrevet av 

Mygg kan være en stor plage i Thailand. Tropisk klima gir mygg året rundt. Hvert år blir titusener av thaier og mange utlendinger smittet av denguefeber. Men ved enkle tiltak kan du bli kvitt mye av myggen der du bor.

 

Aedesmyggen er mest aktiv innendørs eller når det er overskyet eller skumring/grålysning. En mygg som stikker en person som har denguefeber kan spre viruset til andre mennesker. Den fortsetter å stikke inntil den har fått nok blod. Er det noen i nabolaget som er smittet av denguefeber øker muligheten for at du også blir smittet.

Viktigst er å redusere mengden mygg ved å fjerne stedene den yngler. Aedes legger sine egg i stillestående vann. Det kan være i krukker med drikkevann, vann til hagebruk, vann i gamle bildekk, i blomsterpotter, åpne septiktanker og til og med fuktige gulv.

 

Gullfisk er flinke myggjegere

Det finnes enkle og effektive virkemidler for å redusere mengden mygg, og aedesmygg især. I hagedammer og krukker for oppsamling av regnvann kan en sette ut guppies og gullfisk. Guppies spiser både egg, larver og pupper, mens gullfisk er flinkest på larver og pupper. Fôr ikke fiskene for mye. Mette jegere er dårlige jegere, men gi litt fôr en gang i blant.

I Kambodsja og Laos har Asian Development Bank de siste årene finansiert forsøk på å redusere myggplagen ved å få lokalbefolkningen til å sette ut guppier der de oppbevarer vann. Resultatene er svært gode. Mengden mygg har blitt redusert, færre blir syke, og guppies ødelegger ikke kvaliteten på vannet.

[ annonse ]

Guppier får du kjøpt der de selger akvariefisk. Starter du med et dusin fisk vil du raskt ha flere hundre. De formerer seg raskt.

 

Matolje kveler larvene

I vann som skal drikkes kan en også bruke et par-tre teskjeer med vegetabilsk olje. Dette flyter på toppen som en film og de små mengdene som er nødvendig setter ikke smak på vannet. Oljefilmen forhindrer mygglarvene i å puste.

Fortsatt brukes diesel tilsatt insektmiddel til å drepe mygg når problemet er stort. Insektmiddelet «Deet» dreper voksen mygg, mens diesel legger igjen en tynn film som dreper larver. Ikke alle myggarter trenger vann for at eggene skal klekke. Det holder med fuktig vegetasjon eller jord.

Husk at selv om det er mindre mygg i den tørre årstiden, så er det da du skal begynne å gjøre livet utrygt for insektene. Da begrenser du antall mygg som formerer seg i høyt tempo når regntiden kommer.

 

Mygg formerer seg raskt

Mygglarvene på disse bildene ble fanget i en stor leirkrukke. Tre prøver på en liter ga henholdsvis 22, 28 og 36 mygglarver. Det var anslagsvis 40–50 liter vann i krukken. Når mygglarvene skremmes søker de raskt ned mot bunnen. De er bare i øvre vannmasser hvor prøvene ble tatt når de skal opp for å puste. Det er derfor trolig at denne krukken alene inneholdt flere tusen larver og egg.

En aedesmygg som har fått i seg blod legger 100–200 egg opptil fem ganger i løpet av livet. Disse eggene klekkes etter to døgn. Deretter er de larve i fire eller flere døgn avhengig av tilgang på næring. Deretter blir de til pupper som klekkes etter et par døgn.  Det vil si at en vannkrukke som har tusen larver vil produsere opptil 6000 mygg i løpet av en måned. Mange har gjerne mange vannkrukker, samt store potteplanter og hagedekorasjoner med stillestående vann. Det blir raskt mange titusen mygg hver måned. Legg til at en voksen mygg normalt lever to til fire uker, så forstår en at det raskt kan bli enormt antall mygg hvis forholdene for formering er gode.

---------------------------------------

Bekjempelse:

- Lange bukser

- Langermede plagg

- Myggnett over sengen

- Sprøyting med innsektsmiddel

- Bruk av myggolje/krem

(© Thailands Tidende. Utgave 1/2016 – 1. januar 2016)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Thailand i Norge