Å ansette snekkere er et lotteri. Jeg vant – og fant en tusenkunstner som ikke hadde noe imot å ta ordre fra et blekansikt. Å ansette snekkere er et lotteri. Jeg vant – og fant en tusenkunstner som ikke hadde noe imot å ta ordre fra et blekansikt. Foto: Privat
2. januar 2016

Livet i Thailand: Ansett snekkere på egen risiko

Skrevet av 

Et skrått blikk på Thailand:

 

I Thailand er «Chang» – snekker – en ubeskyttet tittel, akkurat som «Journalist». Hvem som helst kan sette seg opp som Chang, og da er man både rørlegger, murer, tømrer og – uheldigvis – elektriker.

 

Nit og jeg bygde hus her for drøyt ti år siden. Da var hennes hjemprovins blant de fattigste på statistikken over landets 76 provinser. Nit administrerte lønnsbudsjettet, og nektet å øke lønna bare fordi en av oppdragsgiverne var en smule lys i huden. 80 baht pr dag fikk de ufaglærte. Folk sto i kø for å jobbe.

Nå er minstelønna i Thailand 300 baht pr dag. De fleste større firmaer har vært med på denne økningen, men de som trengte det mest – dagarbeiderne – får selvsagt ikke 300 baht. De får det samme som før – justert for inflasjon og økt levestandard. For tiden snakker vi om i størrelsesorden 200 baht pr dag.

Dagarbeiderne som tjente 80 baht pr dag var ekstremt misunnelige på snekkeren jeg ansatte for å ta seg av de litt mer avanserte konstruksjonene. Han fikk 400 baht pr dag, men så hadde han da også alt som trengtes av erfaring og redskaper – pluss at han la til kona som arbeidskraft på kjøpet. Et halvt år jobbet han og kunne vel da stikke ca. 70.000 baht i lomma etter endt jobb. I ettertid ser jeg at dette nok var historiens største røverkjøp for et trehus med tak i klassisk Ayutthaya-stil.

 

[ annonse ]

Reguleringer – ikke her

Noe slikt er umulig å få til i vesten – for eksempel i Norge. Der er det nå anslagsvis en halv million forskrifter som regulerer boligbygging. Hver og en av disse forskriftene har vært vedtatt i beste mening av politikere og byråkrater. Og for hver bygningssak som pressen slår opp må man selvsagt vedta nye forskrifter for å hindre gjentakelse. Hver for seg er dette tilsynelatende flott, men det samlede resultatet blir at det koster en liten formue å bygge et ekstra soverom på hytta.

Den største kontrasten til Norge finner man i Thailand. Her er det ingen forskrifter. Det vil si, det er forskrifter i massevis, men de virker tilsynelatende kun for større prosjekter som condoer og hoteller.

 

Chang – altmuligmann 

Dette betyr at her i Thailand kan man ansette «altmuligmenn». Det finnes nemlig kun ett ord for entreprenør på thai, og det er Chang (som har et annet tonefall en ordet som betyr elefant og/eller elefantøl). Hvis du har jobbet som dagarbeider på byggeplasser i Bangkok noen år, og spart den lille lønna istedenfor å drikke den opp, har du kanskje råd til å kjøpe litt utstyr og reise hjem og sette deg opp som «chang» – da er du nemlig både elektriker, rørlegger, murer, tømrer og taktekker – og muligens også enøk-konsulent.

 

Livsfarlig

Det er få dødsfall man kan beskylde rørleggere for, men elektrisiteten er en helt annen skål. Dette landet er fullt av hus hvor det elektriske anlegget er lagt opp av folk med manglende kunnskaper i faget. Dette til tross, det er veldig sjelden man hører om dødsfall som skyldes f. eks. vannvarmere i dusjen. Årsaken kan nok være at når thaier dør på denne måten er det ingen aviser som reagerer. Det må turister til for å skape nyheter. Heldigvis er turister veldig sjelden ofre for slike ulykker, jeg kan kun erindre en håndfull ulykker de siste femten år.

 

Bygge selv

Hva om du kjeder deg og bestemmer deg for å bygge et hus her? Det kan definitivt anbefales som tidsfordriv, om ikke som investering. Her er et par poenger du kan ta med på kjøpet:

1. Bygg kun én etasje. Blant et utall av trapper i Thailand er det dessverre kun en liten brøkdel som er akseptable. Trappetrinnhøyde er en vanskelig matematisk gren, kan det virke som. Det blir alltid problemer med første og siste trinn. Hvis du beveger deg litt ut fra storbyen er tomteprisene uansett lave, så bygg i bredden, ikke i høyden. Og ikke bygg for bredt heller, sats isteden på et fint hageanlegg. Folk her oppholder seg mest utendørs.

2. Når det er sagt, så hold oppsikt med røropplegget til toalettet. Toaletter på bakkenivå er ofte tette i Thailand. Årsaken er at ingen gidder å lage skikkelige avløp. Her kan du bli den første i din landsby med et velfungerende toalett!

-------------

I denne spalten finner du kåserier om hvordan det er å bo i Thailand. Eventuelle overdrivelser og generaliseringer er skrevet i beste mening.

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør

 (© Thailands Tidende. Utgave 1/2016 – 1. januar 2016)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge