Hilde Marie Kvaløsæter (hvit skjorte) og medeier Katrine Solhaug arrangerer søppelinnsamling med støtte fra venner og familie i Norge. Hilde Marie Kvaløsæter (hvit skjorte) og medeier Katrine Solhaug arrangerer søppelinnsamling med støtte fra venner og familie i Norge. Foto: Privat
2. januar 2016

Ikke bare enkelt å drive gjestehus

Skrevet av 

Blant livsglede og korrupsjon i Siem Reap:

 

Politiet er stadig vekk innom for å kreve penger, men Hilde Marie Kvaløsæter og medeierne vender det andre kinnet til og svarer med å sponse utdanning for sine ansatte og rydde søppel i gatene.

 

Hilde Marie Kvaløsæter (28) er medeier i Babel Guesthouse sammen med Katrine Solhaug  og Simen Julner. Stedet ligger i Siem Reap, mest kjent for tempelruinene Ankor Wat.

Kvaløsæter studerte i 2007 markedsføring ved det nå avviklede Scandinavian School of Management i Pak Nam Pran syd for Hua Hin. En reise til Kambodsja under studietiden førte til et bankende hjerte for de fattige i dette landet.

– Jeg besøkte Kambodsja for første gang i 2007, ble forelsket i landet med en gang, og tenkte at hit må jeg tilbake. Som person er jeg ganske spontan og når jeg først bestemmer meg for noe må det bare gjennomføres. Jeg reiste jevnlig til Kambodsja i flere år for å jobbe med ulike prosjekter, se hvilke muligheter jeg hadde der, og fikk etter hvert et godt nettverk. Plutselig var muligheten der og jeg kjøpte meg inn i Babel Guesthouse i 2012.

 

[ annonse ]

Fra Pol Pot til livsglede

– Men hvorfor Kambodsja? Thailand er vel langt bedre tilrettelagt for oss vestlige?

– Det som fascinerer meg mest er å se at grusomhetene som skjedde under regimet til Pol Pot har blitt forvandlet til masse livsglede og pågangsmot. Det tar tid å bygge opp et land fra ruinene, men det skjer mye positivt her og ting er i ferd med å utvikle seg veldig raskt. Kambodsja er et fantastisk land som har mye å by på: Magiske Angkor Wat, vakre strender ved kysten, fullt av liv i for eksempel Siem Reap og ti minutter til landsbygda og stillheten med de vakre rismarkene. Jeg føler meg rett og slett veldig hjemme.

 

Politiet stadig innom

– Hvordan er det å drive gjestehus i Kambodsja? Er begrepet «tea money» utbredt også hos dere?

– Det krever mye pågangsmot og tøffe tak å drive business her, da landet er preget av mye korrupsjon og regler som forandrer seg hele tiden. Det hender stadig at politiet kommer inn og krever penger for det ene eller andre. Da er det bare å være hyggelig, spandere en øl og kanskje man får prutet ned prisen litt. Man må jo ta skikken dit man kommer, som det heter. Men jeg trives med galskapen og må innrømme at jeg synes det kan være ganske så festlig til tider. 

 

Gratis utdanning til ansatte

Babel Guesthouse fokuserer på det Kvaløsæter kaller ansvarlig turisme. Det betyr blant annet at alle ansatte blir påspandert utdanning på universitetsnivå samt innen språk. Halvparten av staben pluss noen tuktuk-sjåfører jobber nå med bachelorgrader ved Build Bright University og The University of South East Asia. Målet er å løfte de ansatte og familiene deres ut av fattigdommen. Nesten én av fire familier i Kambodsja lever under fattigdomsgrensen, som av FN er satt til 0,93 amerikanske dollar i inntekt pr dag.

– Det er det som driver oss. Vi er opptatt av at de ansatte skal ha det bra med gode arbeidsforhold og at det vi gjør skal komme lokalbefolkningen til gode. De ansatte får utdanning gjennom «Babel Educational Program», med god hjelp fra sponsorer hjemme i Norge og gjester her på Babel. Vi jobber også tett sammen med for eksempel «Friends International», som jobber med å skape en god fremtid for barn og unge. De fleste har jobbet her veldig lenge, har mye kunnskap og elsker å snakke med gjestene våre. 

 

Musikkvideoer

– Det ligger musikkvideoer av deg på YouTube, satser du på en karriere som artist?

– Musikk har alltid vært en stor del av livet mitt. Jeg spiller og synger en god del rundt omkring i byen, både alene og av og til med ulike band. Det hender også at jeg spiller her i hagen på Babel. Jeg skriver mine egne låter og det er min måte å fordøye alt som skjer rundt meg hver dag. Jeg er helt avhengig av å skrive.

Kvaløsæter fortsetter: – Etter hvert skal jeg spille inn litt musikk. Det er lenge siden sist og jeg gleder meg veldig. Musikkmiljøet i Siem Reap er helt fantastisk. Flinke musikere fra hele verden kommer hit for å spille. 

– Er du den samme Hilde Marie i Asia og i Norge?

– Jeg føler at jeg blir mer åpen og positiv av å være her kontra i Norge. Atmosfæren er spesiell, noe som fører til at man ikke stresser. Kambodsjanerne tar livet med ro. De møter deg alltid med et smil og slår mer enn gjerne av en prat. Jeg har blitt mer takknemlig av å bo her, setter mer pris på de små tingene, og synes det er deilig å bo i et land der materialismen ikke står i sentrum. Jeg prøver å ta det med meg når jeg er hjemme i Norge. Det er faktisk ikke farlig å slå av en prat med sidemannen på toget, eller å smile og si hei til noen man ikke kjenner.

 

Dårlig infrastruktur

– Hvilket forhold har du til Thailand i dag? 

– Jeg er veldig ofte i Bangkok, det er jo bare en liten time med fly. Jeg er der mest for å shoppe da mulighetene for det ikke er de helt store i Kambodsja. Ellers liker jeg følelsen av å være i en storby av og til.

– Hva er de største forskjellene mellom Thailand og Kambodsja? 

– I forhold til Thailand er Kambodsja mye mindre utviklet og infrastrukturen er ganske dårlig. Man kan tydelig se forskjell med en gang om man tar landevegen til grensebyen Poi Pet. Man blir på en måte satt mange år tilbake i tid. Selv synes jeg det er noe av sjarmen. Jeg anbefaler å reise hit nå før det har utviklet seg for mye. Mange sier at Kambodsja er litt som Thailand var for 20 år siden.  De prøver sitt beste her og er opptatt av å lære.

– Har du et kjapt tips til reisende dit?

– Ta ting på en positiv måte. Smil og lær deg et par vennlige ord på khmer. Da kommer du langt.

----------------------------------------

 

Hilde Marie Kvaløsæter

- Alder: 28, fra Steinkjer

- Medeier i Babel Guesthouse, sammen med Katrine Solhaug  og Simen Julner

- Utdannet innen markedsføring i Thailand.

- Veileder hos Globalstudies, norsk skole innen økoturisme i Siem Reap.

- Sanger, musiker og låtskriver.

(© Thailands Tidende. Utgave 1/2016 – 1. januar 2016)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge