Sofie Nicolaissen (i midten) svettet i 90 minutter sammen med instruktør Eva. Til høyre innehaver av studioet, Christoph Ruecker. Sofie Nicolaissen (i midten) svettet i 90 minutter sammen med instruktør Eva. Til høyre innehaver av studioet, Christoph Ruecker. Foto: Elisabeth Grimsø
1. april 2016

Hot Yoga – også i tropiske Bangkok

Skrevet av 

Hot Yoga er et hett tema for tiden. Men mens de i Norge må fyre skikkelig for å få lokalene opp i 38–40 grader, går dette stort sett av seg selv i tropeheten i Bangkok.

 

Hot yoga er godt representert i de største byene i Norge. Det er en liten men voksende del av yogamiljøet. De benytter kun 26 stillinger, mot ca. tusen stillinger totalt innen vanlig yoga.

I Bangkok er det kjeden Absolute Yoga Bangkok som dominerer. Phuket har også noen studioer.

Vi besøkte et selvstendig studio ved navn Hot Yoga Bangkok som ligger i Sukhumvit Soi 23. Studioet er rent, minimalistisk, men allikevel koselig – og varmt!

Læreren vi treffer heter Eva. Hun har drevet med yoga i en årrekke, men innrømmer at hun først ikke tenkte at yoga var noe for henne. Hun var ikke myk, heller litt stiv og støl. Men hun sier at varmen hjelper til å mykne kroppen.

 

Holde ut i 90 minutter

[ annonse ]

Hovedmålet den første gangen er å holde ut i det varme rommet i 90 minutter. Skjemaer må imidlertid fylles ut først, og jo mer de vet om skader og lignende, jo mer kan lærerne hjelpe til med de forskjellige stillingene.

Litt før timen starter går man inn i studioet for å venne seg til varmen. Det er mange forskjellige nasjonaliteter tilstede, og mange forskjellige ferdighetsnivåer. Læreren går gjennom stillingene. Noen stillinger er vanskeligere enn andre, men det er lov å prøve og feile. En ting som skiller Hot Yoga fra andre typer yoga er at det alltid er de samme 26 stillingene som går igjen. Det gjør det lettere for folk som ikke er så veldig koordinerte, da det ikke er så mye variasjon fra gang til gang. 

 

Kur for tømmermenn

Vi fikk også noen ord med eieren av studioet, Christoph Ruecker, som forteller at han startet med Hot Yoga for over 20 år siden. Opprinnelig var han på leting etter en kur for tømmermenn. Han arbeidet som markedssjef i musikkbransjen i New York, med et ganske vilt og utsvevende liv. Han likte ikke vanlig yoga, men ble dratt med av en venn for å prøve Bikram yoga, som det også kalles. Ruecker en globetrotter. I fjor flyttet han til Thailand og studioet «datt ned i armene hans» som han sier. Han sier at det skal være varmt både for å kunne strekke seg litt lenger, men også for å rense systemet (detox) og forhindre skader. 

 

Sjekk med legen

Det anbefales at barn under 14 år ikke deltar på Hot Yoga, og det passer heller ikke for personer som har problemer med blodtrykket eller som er overfølsomme når det gjelder varme. De som er i tvil bør snakke med lege før de deltar. 

I Norge fraråder myndighetene gravide å prøve Hot Yoga, men vi observerte i Bangkok en dame som var gravid i åttende måned som deltok. Det er klart at noen av stillingene ikke vil la seg gjennomføre for gravide, men læreren var flink å vise hvordan hun likevel kunne dra nytte av timen.

Det er viktig å ikke spise to timer før klassen starter. Isteden skal man drikke mye vann, eventuelt kokosnøttmelk, i tiden før og etter klassen.

------------------------------------------

 

Advokat tar friår i Thailand

Vi treffer norske Sofie Nicolaissen på en økt med Hot Yoga. Hun har et friår fra advokatjobben i Statens Strålevern, og har jobbet frivillig som lærer i Sisaket-provinsen.

 

Sofie Nicolaissen er en advokat fra Oslo som har fått et år fri fra Statens Strålevern for å jobbe som frivillig engelsklærer i Thailand i ett år. Hun har akkurat vært tre måneder i Sisaket, hvor hun bodde hos en lærer ved den lokale skolen og dermed fikk ta del i det lokale livet. Hun kom dit via en organisasjon kalt Volunthai:

– Jeg fikk først vite rett før avreise hvor i Thailand jeg kom til å ende opp. Jeg var fornøyd med å oppdage et Thailand langt utenfor de store turiststedene. 

Fremover er det Nicolaissen selv som styrer hva hun skal gjøre, men hun forteller at få skoler eller veldedige organisasjoner ønsker å hjelpe til med visum og arbeidstillatelse, så hun vurderer nå å reise og jobbe i Vietnam isteden.

 

Ferietur ga mersmak

Det var etter en ferietur til Krabi i påsken 2015 at Nicolaissen bestemte seg for å komme tilbake. Hun har alltid hatt et ønske om å jobbe som lærer.

– Jeg har vært med på alt fra bryllup til begravelse. Jeg liker å holde meg i aktivitet så jeg ble også med på en volleyballturnering

Når vi treffer Nicolaissen er det skoleferie og hun er på rundreise i Thailand. Hun stoppet hos en venninne i Bangkok på vei fra Krabi til Chiang Mai. Det var venninnen som inviterte på Hot Yoga.

– Jeg har tidligere prøvd yoga, men er positivt overrasket over hvor annerledes Hot Yoga er. Varmen gjør at en blir svettere enn vanlig, men da føler man også virkelig at man får noe ut av timen.

Hvorvidt Nicolaissen fortsetter med Hot Yoga er et åpent spørsmål. Hun sier at dersom hun kommer over det igjen vil hun gjerne fortsette, men enkelttimer her og der kan bli ganske dyrt. Månedsabonnement er billigere.

---------------------------------

 

Fakta om Hot Yoga:

- Bikram Choudhury regnes som grunnleggeren av Hot Yoga, også kalt Bikram yoga.

- Varmen gjør at du blir mykere, at du renser systemet og hindrer skade.

- Det er 26 stillinger, hvor alle blir utført to ganger gjennom en vanlig økt som varer i 90 minutter. I tillegg er det to pusteøvelser.

- Hot Yoga skal være godt for skjelett og muskler, nervesystemet, fordøyelsen, det respiratoriske systemet og sirkulasjonssystemet.

- I løpet av 90 minutter kan du forbrenne opptil 1000 kalorier, hevdes det.

 

Forberedelser til Hot Yoga:

- Møt opp i god tid for å venne deg til varmen.

- Bruk av smykker og mye sminke frarådes.

- Det anbefales å ikke spise de siste to timene før yogaen.

- Drikke mye før og etter timen, enten vann eller kokosnøttmelk.

(© Thailands Tidende. Utgave 4/2016 – 1. april 2016)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge