Brua mellom Lanta Yai og Lanta Noi, slik den så ut i fjor. Brua mellom Lanta Yai og Lanta Noi, slik den så ut i fjor. Foto: JMex, Wikimedia
1. mai 2016

Livet i Thailand: Testet øyhopping med bil...

Skrevet av 

Vi ble grundig forsinket av vegmyndighetene og landets største avis, men da vi endelig nådde frem til Koh Lanta var det store rabatter å finne på nettet, og tilnærmet gratis mat på gata.

 

7. april rapporterte Thailands største avis Thai Rath at Koh Lanta ville bli landfast til songkran. Det som egentlig ikke skal skje i Thailand hadde skjedd: Brua ville bli ferdig før tida! Åpningen skulle skje 10. april.

 

På vegen sydover hadde jeg god tid til å tenke, siden myndighetene har omgjort riksveg 4 til anleggsplass. Var det ikke snakk om to ferger sist vi besøkte Koh Lanta? Så hvordan kan ei bru gjøre øya landfast? Jeg begynte å lure på om avisa som trykker usladdede bilder av voldsofre i over en million eksemplarer hver dag hadde lurt oss.

 

Vi stoppet et par kilometer før det første fergeleiet. Hvorfor stoppet vi der, spør du sikkert. Årsaken var at det var der fergekøen startet. Thai Raths gledesstrålende artikkel hadde selvsagt ført til en tett strøm av turister til Koh Lanta. Denne strømmen sto nå og ventet på ferga på det første fergeleiet, hvor det viste seg at det aldri har vært planlagt noen bru. Vi trøstet oss med at det i hvert fall ville gå smertefritt ved neste korsvei – den nye brua mellom Lanta Noi og Lanta Yai.

 

[ annonse ]

Du kan sikkert gjette hva som skjedde. Åpningen av brua var utsatt (angivelig til 22. april). Køen var om mulig enda lengre på dette fergeleiet, hvor anleggsmaskinene forsinket fergetrafikken. På det tidspunktet oppsto det et betimelig spørsmål: Hvorfor har jeg etter så lang tid i dette landet fortsatt en formening om at ikke alt som kan gå galt vil gå galt? Nit var den eneste tilstede til å svare, men hun forsto ikke spørsmålet. Hun er thai og kan sitte timevis i kø med et smil om munnen.

 

Da vi endelig kom frem til ferieøya fortjente vi litt luksus, så vi sjekket inn på Crown Resort. Denne resorten okkuperer mesteparten av odden som er øyas vestligste punkt. Vi fikk rom i bygningen med Pool Access – uheldigvis i annen etasje. Men for den gunstige prisen på 2400 baht var vi fornøyde. Damen i resepsjonen ville ha 3600 baht, men vi tok en rask sjekk på Booking.com og fikk booket det «siste ledige rommet». Resepsjonsdamen ble «veldig overrasket» over den lave prisen.

 

For å kunne tjene penger må en slik 4-stjerners (ifølge dem selv) resort få loppet gjestene for mer enn bare rommet, spesielt når rommene selges til 2400 baht minus 10-15 prosent provisjon til nettbyråene. I så måte var nok Nit og jeg en skuffelse. Vi ble ved flere anledninger tilbudt BBQ til 1500 baht for to personer, men vi hadde allerede funnet vår stamrestaurant på øyas hovedgate, hvor vi fikk treretters Isan-BBQ til 200 baht.

 

Vi fant oss også et fast lunsjsted, et såkalt Khao Kaeng – verdens raskeste, billigste og beste lunsj. Du velger en eller flere retter ved å løfte på lokkene til restaurantens gryter og får rettene over ris til 30–60 baht, avhengig av hvor mange retter du velger. I Syd-Thailand får du i tillegg et fat med grønnsaker, blader, urter og «chili paste». Du kan da ha god samvittighet når du spiser de fete karriene sydlendingene liker.

 

Frokosten vår tjente resorten heller ikke noe penger på, for den var inkludert i prisen. Buffeen var meget bra, inntatt på toppen av odden med 360 graders utsikt. Det var for øvrig ingen tilfeldighet at vi nøt godt av en god og gratis buffe. Vi velger nemlig kun hoteller med mange nok rom til å kunne stille opp med en skikkelig buffe selv når det ikke er høysesong. Det vil i vår erfaring si minst 80 rom, med mindre man snakker om eksklusive resorter.

 

Fordelen med bilferie er friheten og valgmulighetene. Bildene på nettet kan se fine ut, men du vil gjerne sjekke en resort først. Så da ber du om å få se et rom, men betaler på nett. Vi investerte i en iPad Mini til turen. Den er passe stor til å bruke som GPS i bilen. En gratis app fra Google Maps har også trafikkinformasjon, om enn ikke perfekt. Hotellene finne du på Booking.com, som har nettets beste kartfunksjon. Men du trenger også Agoda.com, for der har du gjerne de beste anmeldelsene og av og til noen skikkelig gode rabatter. Agoda ble tross alt startet i Thailand (2005), og en del resorter legger sine beste rabatter der. Det de ikke vet er at Agoda og Booking siden 2007 er eid av samme firma...

 

Flere ferierapporter finner du på facebook.com/dag.ekeberg

-------------

I denne spalten finner du kåserier om hvordan det er å bo i Thailand. Eventuelle overdrivelser og generaliseringer er skrevet i beste mening.

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør

 (© Thailands Tidende. Utgave 5/2016 – 1. mai 2016)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge