1. august 2016

Lederartikkel: Omstridt folkeavstemning

Skrevet av 

7. august er det klart for avstemning over juntaens forslag til ny grunnlov. Et omstridt punkt i forslaget er at senatet – nasjonalforsamlingens overhus – i den første femårsperioden skal utpekes, ikke velges. Likeledes er det i forslaget ikke lenger noe krav at statsministeren skal komme fra det folkevalgte underhuset. 

 

Ifølge grunnloven av 1997 skulle hele senatet på 200 medlemmer velges. Etter forrige kupp i 2006 ble antall senatorer kuttet til 150, hvorav 76 ble valgt – en fra hver provins – og 74 ble utpekt. Forslaget nå er at antall senatorer økes til 250, hvor alle altså skal utpekes. Seks av plassene er forbeholdt lederne av de ulike militære grenene. Juntaen ønsker å gjøre det slik for å beholde kontroll over landets utvikling. De politiske partiene har vært kritiske til dette.

 

Det er ikke bare det styrtede regjeringspartiet Pheu Thai som har vært kritisk til forslaget. Også demokratenes leder, og tidligere statsminister, Abhisit Vejjajiva har uttalt at det ville vært bedre å ha to grunnlovsforslag å stemme over. Så var man i det minste garantert at man kunne gå videre på vegen til nyvalg. Juntaen har lovet valg i løpet av andre halvdel av 2017. Tidsplanen er imidlertid avhengig av at forslaget til grunnlov aksepteres av befolkningen den 7. august. Hvis ikke må det utarbeides et nytt utkast og arrangeres ny avstemning, og da kan man legge på nærmere ett år på tidsplanen.

 

Vejjajiva har også uttalt seg kritisk om loven som regulerer debatten rundt grunnlovsforslaget. Det er inntil ti års fengselsstraff for å kritisere forslaget, og det er ikke lov med politiske møter i sakens anledning. I midten av juli gikk 22 ambassadører fra EU-land samt USA og Canada til det steget å oppfordre militærjuntaen til å tillate debatt om grunnlovsforslaget. Som et svar på dette har nå juntaen avsatt tid på en statlig tv-kanal til debatt. De har invitert diverse kritiske røster. Det blir imidlertid ikke direktesendinger, etter det vi vet i skrivende stund.

 

[ annonse ]

Ellers hevdes det at det 105 sider lange grunnlovsforslaget er skrevet på et tungt språk som kan gjøre det vanskelig for den jevne thai å sette seg inn i. Forslaget er ifølge Bangkok Post trykket i en million eksemplarer og fordelt utover landet. I tillegg er det laget en brosjyre hvor juntaen gjør rede for punkter i forslaget. Denne er trykket i 17 millioner eksemplarer.

 

Hvorvidt det er en tilfeldighet eller ei vites ikke, men rett før valget – 15. juli – ble det innført generell sosialhjelp i Thailand for de som tjener mindre enn hundre tusen baht i året og som ikke har formue. Det antas at oppimot tjue millioner thaier kvalifiserer for sosialhjelp. De må registrere seg innen 15. august for å bli med i første runde av tildeling. Eldre i Thailand har i mange år fått støtte, 600–900 baht i måneden, avhengig av alder. Sosialhjelpen må antas å bli i samme størrelsesorden, så det er uansett ikke noe tilstrekkelig alternativ til å være i jobb.

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør (flere lederartikler)

(© Thailands Tidende. Utgave 8/2016 – 1. august 2016)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge