1. september 2016

Kokonger – en delikatesse

Skrevet av 

I Isan og nordlige Thailand gir regnværet kjærkomment matauke for bøndene, som i noen uker kan gå på jakt etter sommerfuglkokonger. Små grønne, myke kokonger samles i bøttevis. De har mild smak og masse proteiner.

 

Noen dager med kraftige regnskyll har endelig gitt de rette forholdene, og vi drar på jakt etter kokonger. Vi kjører rundt i områder hvor det vokser gullregn og Khi Lek, og snart finner vi et sted hvor luften er full av flaksende sommerfugler. De kalles Koon Thammada. På engelsk heter de Lemon Emigrant – sitronemigrant.

Vi parkerer bilen og vandrer inn i skogen. Man blir sjelden skuffet, for sommerfuglene legger store mengder egg som raskt blir larver – som igjen blir til smakfulle kokonger. Kokongene har samme farge som løvet de er festet til, og de sitter under bladene. Ofte kan et tre være renspist for løv. Da har larvene vandret ned og opp i et annet tre for å forpuppe seg der.

 

Kilovis med kokonger

I dag finner vi det vi leter etter, bare noen få kilometer fra landsbyen. Kokongene henger fast med tynne silketråder på undersiden av Khi Lek-trærne. Men de sitter ikke mer fast enn at vi kan plukke halvannen kilo i løpet av et par timer.

Det er viktig å benytte anledningen når den byr seg. Om noen dager er det lite mat igjen her, og da trekker sommerfuglene til nye steder hvor de kan legge sine egg.

[ annonse ]

 

I woken snarest mulig

Når vi har plukket ferdig haster det å komme hjem og få kokongene i woken. Sommerfugllarvene blir til kokonger tidlig på dagen. Tidlig på ettermiddagen skifter kokongene farge fra grønn til brun og de begynner å sprekke. Da er de uspiselige. For sommerfuglene er det viktig å komme ut av kokongene før solen står for lavt. De skal nemlig folde ut vingene og tørke dem i solen, før de finner seg et skjulested for natten. Neste morgen, straks de får nok sollys, begynner de å pare seg.

Når de parer seg er de lite flydyktige. De henger fast i hverandre og lander hvor som helst for å avslutte paringen.

 

Myke inni – sprø utvendig

Dette er tredje gang vi samler kokonger i år. Vi har woket og fryst ned flere pakker som kan tas opp og gis en rask omgang i woken før de spises. De må være nystekte, da er de myke inni og sprø utenpå.

Når regntiden fukter jorden slik at vann trenger ned til trærnes røttene blir løvet fylt med livgivende vann. Nye knupper spretter og treet vokser. Dette merker også sommerfugler som har gjemt seg i måneder, kanskje nesten et helt år. 

Ofte stripper sommerfugllarvene hele trær for alt løv, før været skifter og årets gilde er over.

 

Kun denne arten som spises

Det er bare kokongene til sommerfuglen Lemon Emigrant vi spiser. Andre sommerfugler sies å gi hodepine, antakeligvis fordi larvene spiser giftige planter.

Det er også få sommerfuglarter som opptrer i så konsentrerte mengder som dette. Navnet Emigrant har den fått fordi den enkelte år kan legge ut på store vandringer. Da flyr gjerne tusener av eksemplarer samlet avgårde for å finne områder hvor det er korrekt vegetasjon og fuktighet.

-------------------------------------------------

 

Lemon Emigrant:

- Latin: Catopsilia pomona

- Thai: Phi Suea Norn Koon Thammada 

- Disse sommerfuglene er aktive når det er solskinn. Er været overskyet eller kaldt vil de sitte stille og skjult. Larvene har en kroppstemperatur på 35 til 38 C°. Blir temperaturen lavere vil den slutte å spise. Siden den er avhengig av å spise løv med høyt innhold av fuktighet, kombinert med høy lufttemperatur, er det bare i begynnelsen av regntiden larvene finnes.

- Lemon Emigrant finner man i tropiske og subtropiske deler av Asia, fra India til Kina, samt sørspissen av Japan. Den er også utbredt i store deler av Australia.

- Sommerfuglen lever av nektar. Er det lite nektar vil den ofte samles i store flokker på fuktig jord eller sand for å drikke vann.

- I Thailand lever sommerfuglen på flere treslag. De vanligste er Gullregn (Koon), og siamesisk cassiatre (Khi Lek). Når paringsperioden er over mot slutten av juli vil voksne sommerfugler leve av nektar frem til det blir kjølig og tørt. Da finner sommerfuglene skjulesteder hvor de oppholder seg frem til månedsskiftet mai-juni. Det skal bare noen få overlevende eksemplarer til for å for å produsere tusener av nye sommerfugler.

- Sommerfuglkokonger er næringsrike med høyt proteininnhold. Før var de et viktig proteintilskudd for deler av Thailands befolkning i den tid av året det var lite tilgang på andre animalske proteiner. Nå spises de primært som snacks.

- Lemon Emigrant tilhører gruppen av insekter som gjennomgår en fullstendig forvandling, kalt holometabole insekter. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadium – en hvileperiode der sommerfuglens indre og ytre organer endres. Larvens bøyelige og myke kropp omdannes til en kokong med et stadig hardere skall. Når skallet er hardt begynner omdanningen fra larve til den voksne sommerfuglen. De indre organer brytes i varierende grad ned til en cellemasse. En omorganisering skjer og dyret bygges opp igjen. Det er når larven er nedbrutt til cellemasse at de egner seg som mat.

- Lemon Emigrant er en dagsommerfugl i gruppen hvitvinger. I Norge lever 13 av totalt over 1200 arter hvitvinger. Best kjent er kålsommerfugl, som er en plage for hageeiere, og sitronsommerfuglen, kjent for sine vakre farger.

(Kilder: Wikipedia, Butterfly Diary, Thai bugs, Global Biodiversity Information Facility)

(© Thailands Tidende. Utgave 9/2016 – 1. september 2016)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge