Ambassadøren og hans stab på Thai Food Fair, fra venstre Chinattha, Jukr Boon-Long, Saranya og Nootchanard. Ambassadøren og hans stab på Thai Food Fair, fra venstre Chinattha, Jukr Boon-Long, Saranya og Nootchanard. Foto: Helge Heyerdahl
1. september 2016

Ambassadøren på Thai Food Fair i Oslo

Skrevet av 

Ambassadør Jukr Boon-Long trives når han kan møte flest mulig av de 16.000 thaiene i Norge. Han forteller om medisinsk samarbeid mellom de to landene, og er ikke redd for konkurransen fra Kambodsja.

 

Lørdag 20. august var Youngstorget i Oslo åsted for den 12. utgaven av festivalen Thai Food Fair. Det var som vanlig «verdens beste mat», sang, dans, håndverk, smil og latter. Vi hadde en avtale om å møte Thailands ambassadør Jukr Boon-Long, som var stolt av festivalen:

– Slike festivaler er vanlig for dere, men for mange nordmenn er det rene sirkuset. Hvilke reaksjoner får du? 

– Det viser seg at nordmenn valfarter hit i store mengder, for å smake maten og oppleve kulturen, så jeg har ikke hørt annet enn positive tilbakemeldinger. 

– Dette blir vel nesten som å være i Thailand?

– Ja, jeg skal innrømme at jeg savner mor og venner i Thailand på dager som dette. Men vi er cirka 16.000 thaier i Norge nå, så det er godt å være her også. Som diplomat må man omstille seg og nyte tiden man er i andre land. Jeg føler meg heldig som kan jobbe her, selv om det er kaldt om vinteren. Men jeg har overlevd en vinter allerede, så det går bra. 

 

[ annonse ]

Medisinsk samarbeid

– Sist vi møttes, for et år siden, sa du at du ønsket et tettere samarbeid mellom Thailand og Norge innen medisin. Hvordan går det?

– Det går veldig bra, men det blir galt å si det bare er min fortjeneste. Vi har satt i gang prosjekter som jeg vil kalle suksessrike. Norge er best i verden på maritim medisin, så vi har fått eksperter fra Bergen til å reise til Thailand for å lære opp våre egne leger. I tillegg har det blitt startet et samarbeid mellom Universitetet i Oslo og Chulalongkorn-universitetet i Bangkok. Det fordi en lege i Norge har klart å utvikle en metode for å utføre organtransplantasjoner mellom mennesker med forskjellig blodtype, noe som er helt unikt. Det er veldig gledelig å se at landene våre kan utveksle viktig kunnskap. 

 

Konkurransen fra Kambodsja

– Kambodsja utvider nå visumstiden til tre år. Hvordan tror du det påvirker de som oppholder seg i Thailand og får langt kortere visum?

– Hvert land har forskjellige regler, og 160.000 nordmenn besøker Thailand årlig. Vi har kortere visum, og ser det som viktig at vi sørger for at turister og fastboende har det best mulig når de er i Thailand. 

– Det har vært uroligheter i Thailand i det siste. Hva er dit råd til nordmenn som vil reise til Thailand?

– Jeg opplever at det er trygt å reise til Thailand nå. Regjeringen gjør det de kan for å løse problemene, så det beste rådet er å følge med på hvilke anbefalinger som kommer fra offisielt hold i Thailand til enhver tid.

 

– Opplev urfolket!

– Hvor er du selv født?

– Min fødeby er Bangkok, og jeg er fra Sukhumvit-området. Storbyene og turiststedene er bra, men jeg oppfordrer alltid utlendinger til å reise til steder hvor man opplever urfolket. Man kan fint feriere og bo på flotte hoteller som koster en brøkdel av prisene i Norge, men et tips er å reise til steder man kan leve med thaiene. Bo på «homestay», og opplev den tradisjonelle thaikulturen.   

– Til sist, hva er din favorittrett fra det thailandske og norske kjøkken?

– Thailandsk mat som er laget på den autentiske måten. Jeg oppfordrer alltid thailandske spisesteder her til å lage maten som den er i Thailand, med de rette ingrediensene. Av norsk mat så er favoritten fiskesuppe, det er nydelig. 

 

«Mai Pen Rai»-samfunn

Vi fikk også en prat med ambassadørfruen, Kamonrat Boon-Long:

– Hva opplever du som de største kulturelle forskjellene mellom thaier og nordmenn? 

– Vi kommer fra Thailand, fra noe som kan kalles et «Mai Pen Rai»-samfunn. Det betyr at vi ikke lager store problemer av saker som ikke er så viktige. Den beste egenskapen til nordmenn er at dere virker veldig disiplinerte. Vi kan nok ha godt av å lære litt av hverandre på disse punktene. 

– Hvordan er det å være ambassadørfrue, ektemannen din virker å være en travel mann? 

– Det går veldig fint, og det å være ambassadørpar er en veldig spennende oppgave. Det blir mange møter med forskjellige mennesker, og utveksling av kultur. Jeg elsker det.

– Hva er din thailandske og norske favorittrett?

– Av thailandsk mat er favoritten Pad Thai, stekte nudler med reker. Den retten har mange forskjellige smaker, søt, sur, salt, sterk...alt i en rett. Når det gjelder norsk mat så er favorittene fiskesuppe og laks. 

Drammen hadde for øvrig også Thai Food Fair på samme dagen som Oslo.

-------------------------------------------------------------

 

Matglede!

Vi spurte tre tilstedeværende thaier om deres matvaner:

– Hva er din favorittrett fra den thailandske og norske menyen?

 

Chille: Jeg elsker all thailandsk mat, men mest av alt mat som er tilberedt med kokosmelk. Av norsk mat er favoritten fiskeboller med karri. Poteter og tørrfisk er de norske matvarene jeg liker minst.

 

Eline: Tomyam Kung – rød thailandsk suppe med reker. I Norge liker jeg best lasagne. Mamma er sjefen når det gjelder mat, men pappa, som er norsk, er bare glad når han får thailandsk mat – nesten hver dag.

 

Kitti: Pad Thai, det er en «superstar» i hele verden. Tomyam er også en favoritt. Av norsk mat elsker jeg laks og fårikål... og bacalao. I forrige uke hadde jeg med noen venner på restaurant for å spise bacalao.

(© Thailands Tidende. Utgave 9/2016 – 1. september 2016)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge