AVSLØRER: To thailandske menn med lang fartstid i Oslo avslører hvordan massasjebransjen egentlig er. AVSLØRER: To thailandske menn med lang fartstid i Oslo avslører hvordan massasjebransjen egentlig er. Foto: Helge Heyerdahl
1. januar 2017

Sexsalg i Oslo: – Jentene tjener godt, ingen klager

Skrevet av 

Thaidamer som selger sex på massasjesteder i Oslo kan tjene opptil 100.000 kroner i måneden. De er ofte gift med nordmenn som ikke kan gi dem den økonomiske friheten de ble forespeilet. Thailandske menn vi har snakket med sier at det ikke er noen alvorlige klager, men at jentene er redd for politispanere.

 

Etter at politiet i Bergen omtalte thaidamer som tilbyr sex på massasjesteder som ofre for menneskesmugling, tok vi kontakt med flere thaier som kjenner massasjebransjen i Norge ut og inn.

Les: Politiet mener jentene blir utnyttet

Vi ville høre om politiets utsagn stemte med virkeligheten. Vi har snakket både med massører, daglige ledere og såkalte bakmenn. Felles for alle var at de ikke ville stå frem med navn.

Vi fikk imidlertid bl.a. intervjuer med et par bakmenn. Den første kaller vi «Somchai». Han bidrar til å hjelpe jentene med praktiske ting. Han nærmer seg livets middagshøyde, og har bodd i Norge i store deler av sitt liv. Vi møtte ham på kafé i Oslo for å høre hvordan han reagerer på politiets fremstilling av bransjen. 

– Hvordan reagerte du på det som skjedde i Bergen? 

– Jeg har lest alt jeg har kommet over, og det eneste jeg kan se som stemmer er at jentene er lavt utdannet. Jeg kjenner meg ikke igjen i sakene fra Bergen. Mye av det politiet uttaler stemmer med det som skjedde på 90-tallet, men ikke nå.

[ annonse ]

Somchai forteller at det på 90-tallet ofte var østeuropeisk mafia som drev stedene hvor thaier jobbet. Da var det bakmenn som lurte jentene, utnyttet dem og tok fra dem passene. Han sier at det i hovedsak var snakk om jugoslaver og noen afrikanere. Nå er imidlertid massasjestedene drevet av thaiene selv:

– Jeg kjenner til mange steder som tilbyr thaimassasje og alle er drevet av thaier. Det kan dreie seg om thaier som bor andre steder, som Sverige og Tyskland, men de er uansett thaier.

 

Narkotika og gambling

– Så du mener at alt er bare fryd og gammen i bransjen nå?

– Det er å overdrive, men det er nok jentene selv som står for det som i mine øyne ikke er så bra. Det er altfor mye narkotikabruk blant jentene, metamfetamin (ice) er veldig utbredt. Så utbredt at jeg har kjeftet på dem, og truet med å tipse politiet når jeg ser det brukes narkotika. En annen ting er at altfor mange jenter er spillegale. Det spilles bort store penger i kortspill, og de bruker masse penger på å delta i «share», som er et slags lånesystem med skyhøye renter. 

– Men eierne av massasjestedene må vel tjene store penger på de ansattes massasje og sextjenester? 

– Jentene beholder som regel alle penger de får av kunden i massasjerommet, men noen av jentene gir en del av disse pengene til sjefen. 

Les: – Mennene er snille og rause

– Noen deler «ekstrapengene» som tjenes på et lukket rom med sjefen. Vil det si at rommene er kameraovervåket, så sjefen vet når penger skal deles?

– Det har jeg aldri sett eller hørt om, det går på et tillitsforhold.  

 

Registrerte i Brønnøysund

Virksomheten foregår i henhold til norske regler:

– Måten det fungerer på er lovlig, med papirer og sertifikater. Jentene registrerer eget enkeltmannsforetak i Brønnøysundregistrene. Så må de være med i Forening for Thaimassører i Norge, og blant kravene for å være med der er at man har 150 timers opplæring i thaimassasje, er registrert som lovlig arbeider og har gått på HMS-kurs.

Somchai innrømmer at han kjenner til noen tilfeller hvor jenter som sliter med språk eller liknende betaler noen tusenlapper for at andre skal ta kurset for dem, men ellers er alt i orden, sier han.

 

Ikke samleie

– Og på massasjerommet utføres tjenester som bryter norsk lov? 

– Jeg kjenner ikke til at det skjer samleie på rommene. Jeg vet at jentene er redde for dette, fordi de vet aldri om det er en politispaner eller en vanlig kunde som ligger foran dem. Det jeg vet er at det ikke er uvanlig at jentene masserer kundene på en måte som gjør dem opphisset. Som regel er det da mennene som spør om ekstratjenester, og en del av jentene tilbyr da å onanere mannen, som betaler ekstra for det.

Somchai sier at han kjenner til at det ytes mer omfattende seksuelle tjenester, men det gjøres ved å avtale å bli med kunden hjem eller til et hotell. Noen av jentene oppsøker også utesteder på fritiden, og kommer der i kontakt med menn som ønsker seksuelle tjenester mot betaling. 

Thaimannen snakker her om massasjesteder som preges av «dunkel belysning», og ikke de større og mer generøst belyste massasjeklinikkene med thaimassasje. 

 

– Ingen alvorlige klager

– Du har tett kontakt med mange av de som jobber med massasje. Hvilke klager hører du fra dem? 

– Ingen alvorlige klager. Det går på det samme som for thaier i andre yrker, at de synes sjefen eller en kollega klager eller sladrer for mye, snakker stygt om dem osv.

– Hvordan vil du beskrive de som velger å jobbe med massasje, og som utfører ekstratjenester? 

– Vi må huske på at de fleste som jobber med dette er gamle barjenter eller liknende fra Thailand. Noen få av jentene jeg kjenner har startet med dette i Norge, men de fleste er vant med å utføre slike tjenester. For mange jenter blir det et sjokk å flytte til Norge med ektemannen, for her forsvinner i mange tilfeller livet de hadde med nordmannen i Thailand. Dvs. å spise ute hver dag, shopping hver dag, og å bo flott.

Da er veien kort til å starte med massasje og sextjenester igjen, for mange har behov for store inntekter både for å forsørge familie, finansiere spillegalskap og evt. narkotikamisbruk.

 

Ektemennene vet ikke

– Hvor vanlig er det at den norske ektemannen vet om denne jobbingen?

– Som regel vet ikke mannen om det. Mange av jentene jobber med massasje på tider hvor mannen er på jobb. De stikker nedom massasjesalongen og jobber noen timer når de har mulighet, og forklarer seg om nødvendig med at de skal treffe en venninne.

– Opplever du at jentene preges av dårlig samvittighet hvis de har en snill og god mann?

– Nei, ikke som jeg har lagt merke til. Da er vi tilbake til det som hadde med forventninger om et velbemidlet liv i Norge å gjøre. Fra å leve i sus og dus med nordmannen i Thailand så ankommer mange Norge med dollartegn i øynene, og en familie i Thailand med store forventninger. Så viser det seg at mannen ikke er så rik som han virket å være.

 

100.000 i måneden

Somchai sier at det er viktig at mennene gir kjæresten et realistisk bilde av hvordan livet i Norge blir, så jentene som velger å flytte hit gjør det på riktig grunnlag. Om man jobber mye med massasje her så opplever man at det er enkelt å tjene 80-100.000 kroner i måneden. Da føler man vel at man har fått det livet man forventet økonomisk, og at det er «fortjent». Hvor mye av dette som oppgis til beskatning er et annet spørsmål.

– Så noen har thailandske koner som tjener store penger, uten at de vet om det? 

– Ja, helt klart. Det er flere grunner til at forhold sprekker enn det man leser om i mediene. 

– Mennene har vel ofte få muligheter til å finne ut av det? Kjenner du til mange tilfeller hvor det er blitt oppdaget?

– Thaidamer er ikke dumme, og ikke lette å avsløre. Men er man smart så er det som regel mulig å finne ut dette ved å søke på konas navn i Foretaksregisteret. De er jo registrert med enkeltmannsforetak om de jobber lovlig i massasjebransjen.

 

Mann nr. 2: – De er ikke ofre

En annen thaimann som er meget sentral i thaimiljøet bekrefter uttalelsene fra «Somchai» og understreker frivilligheten blant jentene i bransjen:

– Kjenner du til noe av det politiet sier, at mange thailandske jenter jobber med massasje i Norge mot sin vilje?

– Det er ikke sant. Mange like raske penger. De jobber i bransjen fordi de vil. De sier at de er uvitende ofre for å beskytte seg selv, både overfor politi, forskere og familie. Man står frem i et bedre lys når man er et offer.

Mannen sier at politiet ikke vet alt om situasjonen.

– Stemmer det at noen jenter er her pga. menneskehandel og at de ikke får noen lønn?

– Kanskje for 20 år siden, men ikke i dag, avslutter mannen.

---------------------------------------------

 

– Ren tvang ikke så vanlig

Guri Tyldum er forsker ved forskningsstiftelsen Fafo. Hun jobber med temaene arbeidsmigrasjon og menneskehandel, hvor hun har spesiell fokus på Russland, Sentral- og Øst-Europa.

– Det vil nok være en del grensetilfeller i de thailandske prostitusjonsmiljøene, sier hun til Thailands Tidende. – Menneskehandel handler ikke nødvendigvis om tvangsprostitusjon. Ren tvang er ikke så vanlig.

Hun sier imidlertid at folk vil kunne dømmes for menneskehandel selv om det ikke dreier seg om ren tvang: – Om noen lokkes eller lures til å begynne å prostituere seg, og det er noen som tjener penger på henne, så vil det kunne dømmes for menneskehandel. I noen tilfeller vil bare det å tjene penger på kvinner i sårbar livssituasjon kunne føre til menneskehandelsdom.

Tyldum legger til at det som oftest blir hallikdom om det ikke er manipulasjon eller tvang involvert. Hvis jentene derimot er under 18 år, så vil det være menneskehandel.

– Jeg har sett eksempler på begge deler blant thailandske prostituere i Norge og i Thailand. Men jeg har ikke grunn til å tro at det er typisk for de thailandske kvinnene.

(© Thailands Tidende. Utgave 1/2017 – 1. januar 2017)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge