1. februar 2017

UDI: Thai-norske barn kan ha to pass

Skrevet av 

UDI har endelig klargjort at thai-norske barn kan ha to statsborgerskap fra fødselen av. Den norske lovteksten er ikke entydig, og det tok lang tid før en av våre lesere traff på en saksbehandler i UDI som kunne bekrefte saken. Vår leser har brukt sju uker for å komme frem til dette svaret.

 

Flere nordmenn har kontaktet Thailands Tidende etter at vi begynte å skrive om dobbelt statsborgerskap i september i fjor. De forteller at det er mange thai-norske barn som har dobbelt statsborgerskap.

En av våre lesere – en nordmann gift med en thailandsk dame – har gitt oss innblikk i en sju uker lang kamp for å få rede på om det var noen risiko for å tape det norske statsborgerskapet hvis man søkte om thailandsk statsborgerskap for deres sønn født i Norge.

Problemet er først og fremst den norske loven. Den sier at hvis det kreves en «aktiv handling» – en søknad eller melding – for å utløse et statsborgerskapet nummer to i tillegg til det norske, så må man finne seg i at det norske statsborgerskapet går tapt.

 

Frem og tilbake

Vår leser var først i kontakt med UDI flere ganger. Hver gang endte det med at de ba ham kontakte den thailandske ambassaden for å få svar på hvordan de ser på statsborgerskap, og om det er noen automatikk i at et thai-norsk barn i Norge får thailandsk statsborgerskap.

[ annonse ]

Etter en lengre diskusjon med den thailandske ambassaden om hvorvidt dette ble sett på som en søknad eller kun en registrering, så sa ambassaden at selv om dette er opp til de thailandske myndigheter å godkjenne, så har de i løpet av over 900 registreringer siden ambassaden åpnet ikke opplevd at noen som har oppfylt kravene har fått avslag.

Dermed tok vår leser kontakt med UDI igjen. Da hadde UDI endelig fått orden i sakene sine. En saksbehandler svarte at «etter vår kunnskap til thailandsk regelverk er dette bare en fødeselsregistrering (...). Han vil ikke miste det norske statsborgerskapet, da han er født thailandsk etter mor og norsk etter far»

 

– Unnvikende

– UDI har vært litt unnvikende i denne prosessen, sier vår leser. – De har hele tiden henvist til den thailandske ambassaden og at dette må jeg høre med dem om. Selv om jeg påpekte mange ganger at det er norske myndigheters tolkning vi må frykte her.

Familien har nå etter det siste svaret fra UDI satt i gang prosessen med å få thailandsk statsborgerskap for sønnen.

 

Svar fra ledelsen

Thailands Tidende har også vært i kontakt med UDI i sakens anledning, og der fikk vi etter hvert følgende svar fra enhetsleder Kjetil Jacobsen. Hans svar sammenfaller med svaret over:

– Hvis det er slik at barn av en norsk og en thai foreldre som fødes i Norge får automatisk thai statsborgerskap ved fødselen etter loven, og den aktive handlingen som foretas er en registrering av det bestående statsborgerskapet hos ambassaden i forbindelse med søknad om fødselsattest, så går ikke det norske statsborgerskapet tapt.

 

Norsk lovendring i 2006

Etter 1. september 2006 har alle barn med minst én norsk forelder blitt norske statsborgere ved fødselen – uansett hvor i verden de måtte ha blitt født. For de som er født tidligere enn denne datoen, var det et krav at hvis kun din far var norsk, så måtte han være gift med din mor i fødselsøyeblikket for at du automatisk skulle bli norsk statsborger.

Norge er det eneste nordiske landet som i utgangspunktet ikke tillater dobbelt statsborgerskap. Regjeringen utreder for tiden problemstillingen. Utredningen skulle vært ferdig før jul, men den er forsinket.

(© Thailands Tidende. Utgave 2/2017 – 1. februar 2017)

Lik Thailands Tidende og få varsel om nye artikler:

Les også

.
Gratis e-avis: Fyll ut og få adgang til denne utgaven. Du vil deretter motta ny e-avis den første i hver måned.
[ annonser ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Bil kjøpes
( / Ønskes kjøpt)

Bil kjøpes

Kjempetilbud Jomtien
( / Leilighet selges)

Kjempetilbud Jomtien

Toyota Hilux Vigo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Vigo

Thailand i Norge