LANG VENTETID: Rattaya Boonyarat sammen med ektemannen Tom-Vidar Berg. Rattaya har ventet ganske nøyaktig ett år på svar på søknaden om norsk statsborgerskap. LANG VENTETID: Rattaya Boonyarat sammen med ektemannen Tom-Vidar Berg. Rattaya har ventet ganske nøyaktig ett år på svar på søknaden om norsk statsborgerskap. Foto: Privat
6. februar 2017

UDI gjenopptar behandling av søknader om statsborgerskap

Skrevet av 

Vi har fått vite at UDI i fjor høst stoppet behandlingen av søknader om norsk statsborgerskap for thaier. Årsaken var et utspill fra thaiambassaden i Oslo som sådde tvil om lovligheten av dobbelt statsborgerskap. Nå er imidlertid UDI klare til å gjenoppta behandlingen om ca. en uke, får vi opplyst. Ekteparet Rattaya Boonyarat og Tom-Vidar Berg har ventet ett år på svar på sin søknad, og synes opptredenen til UDI har vært litt rar i denne saken.

 

I 2014 formaliserte UDI sin politikk overfor thaier som søkte norsk statsborgerskap. Basert på en uttalelse fra den thailandske ambassaden i Oslo ble det bestemt at thaier i Norge skulle få lov å ha to statsborgerskap. Men 20. september 2016 kom ambassaden med et nytt utspill, som skapte forvirring blant thaier i Norge, og åpenbart også hos UDI. De stoppet etter eget utsagn behandlingen av slike søknader.

 

Ventet ett år

Et thai-norsk ektepar – Rattaya Boonyarat (41) og Tom-Vidar Berg (45) – bosatt på Gjøvik har tatt kontakt med Thailands Tidende for å fortelle om problemene med søknad om statsborgerskap. Rattaya flyttet til Norge i desember 2012. Siden mars 2013 har hun jobbet på Scandic Markiser på Gjøvik. For ganske nøyaktig ett år siden – i begynnelsen av februar 2016 – søkte Rattaya om norsk statsborgerskap.

På den tiden var det ifølge UDI 8–10 måneder behandlingstid, så ekteparet antok at hun ville få statsborgerskapet i god tid før oppholdstillatelsen utgikk 2. januar i år. Slik gikk det imidlertid ikke.

Tom-Vidar forteller at da det ikke kom noen melding om innvilget statsborgerskap måtte de bestille time for å fornye oppholdstillatelsen. Dette medførte utgifter på nærmere tre tusen kroner.

[ annonse ]

– Rattaya spurte på politistasjonen om de viste noe om hennes søknad, men hun ble fortalt at hun måtte kontakte UDI. 

 

Svar fra UDI

I begynnelsen av januar kom det en e-post fra UDI med beskjed om at søknader før 1. april var under behandling. Da sendte Rattaya spørsmål til UDI om hvorfor det tok så lang tid med hennes søknad. UDI svarte:

«Det har vært statsborgerlovendringer i Thailand siden august 2016 slik at vi jobber med å finne ut av dette ettersom endringer kan innebære at noen taper sitt thai statsborgerskap ved erverv av norsk statsborgerskap.»

UDIs saksbehandler skrev videre: «UDI er i dialog med Thai ambassaden i Oslo for avklaring. Vi kommer derfor ikke til å behandle statsborgerskap saker fra Thailand før dette er avklart.»

 

– Gjenopptar behandlingen

Vi stilte følgende spørsmål om dette til UDI:

– Thailands Tidende har skrevet om dette emnet tidligere, og da konkluderte vi med at det ikke har vært noen endringer i thailandsk lovgivning på dette området. Kan dere henvise til kilden dere bruker, som sier at det har vært lovendringer etter august 2016?

Vi fikk følgende svar 3. februar fra enhetsleder i UDI Kjetil Jacobsen:

 – Det har vært usikkerhet knyttet til om det er noen endringer i statsborgerlovgivningen i Thailand, men vi har kommet til at det ikke er noen endringer av vesentlig betydning for vår saksbehandling, så vi tar sikte på å gjenoppta behandlingen av søknader om ca. en uke.

 

– Blir prioritert i februar

I følge websidene til UDI er det pr i dag ca. 10 måneders saksbehandlingstid på søknader om norsk statsborgerskap for thaier. 

– På grunn av at vi har trengt litt tid for å få avklart spørsmålet om løsning, er en del saker nå noe eldre enn dette, men disse vil bli prioritert nå i februar måned, opplyser Jacobsen.

Vi spurte UDI om hvordan dialogen med den thailandske ambassaden gikk, men har ikke fått noe svar på dette i skrivende stund. 

 

– Litt rart at UDI stoppet

Tom-Vidar forteller at Rattaya har thaivenner som bor i Norge som søkte om statsborgerskap bare noen få måneder før Rattaya. De fikk relativt raskt svar og innvilget dobbelt statsborgerskap. Men da Rattaya søkte var det altså en helt annen situasjon. 

– Vi synes det er litt rart at UDI har stoppet å behandle søknader pga dette, spesielt når søknaden ble levert lenge før disse ryktene begynte å svirre. UDI er jo tidligere blitt anbefalt av den thailandske ambassaden i Oslo å gi dobbelt statsborgerskap, da det er en omfattende prosess for å si opp sitt thailandske statsborgerskap. I tillegg er det viktig for thaier å beholde sitt thailandske statsborgerskap på grunn av tidligere pensjonsrettigheter, eierskap til eiendom, arv etc..

Tom-Vidar Berg mener at hvis det er blitt noen forandringer i reglene så burde søknader levert før forandringen bli behandlet etter reglene som var da søknaden ble levert.

(5. februar 2017 © Thailands Tidende)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge