Orakelet svarer: Ønsker gul husbok
1. mars 2017

Orakelet svarer: Ønsker gul husbok

Skrevet av 

Hei på dere og takk for en super avis. Jeg skulle så gjerne hatt en oversikt over hva som trengs for å få utstedt en gul husbok i Thailand.

Mvh. Asgeir

 

Svar: Det varierer sterkt

Først får vi overfor leserne forklare hva en gul husbok er. Det er et bostedsbevis som tilsvarer thaienes blå husbok, men som er forbeholdt utlendinger. For å kunne søke om dette må man ha et non-immigrantvisum.

En del utlendinger sverger til gul husbok, mens andre sier at det er bortkastet tid. Fordelen med å ha en slik bok er at den fungerer som et adressebevis. Det kan gjøre kontakten med offentlige myndigheter enklere. Det gjør også prosessen med å kjøpe et kjøretøy eller åpne en bankkonto enklere, men disse tingene kan også fint gjøres uten en gul husbok.

Hva kreves for å få utstedt en gul husbok? Som for de fleste ting her i landet så varierer dette fra sted til sted. Vi har hørt om distrikter hvor man kun tar med seg passet til amphur-kontoret og får utstedt en gul husbok på kort tid. Men det er nok unntaket. De fleste steder forlanger flere dokumenter, avhengig av hva slags visum man har. Det vanligste er at man bor her som gift med en thai. I så fall kreves gjerne følgende dokumenter:

- Pass med gyldig visum og ankomstkort (TM6)

[ annonse ]

- Ditt navn og dine foreldres navn oversatt til thai

- 4 Passbilder (1x1 tommer)

- Vigselsattest

- Ektefelles ID-kort

- Ektefelles husbok

Hvis du bor her med arbeidstillatelse, istedenfor som gift, så bringer du isteden med deg arbeidstillatelsen.

Noen kontorer forlanger at man bringer med seg et adressebevis fra politiet, som for eksempel formularet TM30. Enkelte kontorer vil også forlange bekreftet thailandsk oversettelse av passet ditt. En slik bekreftelse må man til Utenriksdepartementet i Bangkok for å få, noe som naturlig nok gjør prosessen mer tungvint. Vi har hørt om historier hvor folk har betalt penger under bordet for å unngå turen til Bangkok.

(© Thailands Tidende. Utgave 3/2017 – 1. mars 2017)

 

Sist redigert 25. februar 2017 - 13:44
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Bang Sarey Nordic Resort
( / Hus til leie)

Bang Sarey Nordic Resort

2-roms Pratamnak Soi 4
( / Leilighet til leie)

2-roms Pratamnak Soi 4

View Talay 5c
( / Leilighet selges)

View Talay 5c

Thailand i Norge