DYRT: Store plakater forteller nå at medisinsk utstyr ikke lenger er gratis. DYRT: Store plakater forteller nå at medisinsk utstyr ikke lenger er gratis. Foto: Suwannee Buransuk
1. mars 2017

Dyrere å bruke offentlig sykehus

Skrevet av 

Thaiene har siden 2001 hatt en egenandel på offentlige sykehus på kun 30 baht. Men nå er det blitt dyrere. De må nemlig betale for medisinsk utstyr. Det er dyrere priser for utlendinger, men det er fortsatt mye rimeligere enn private sykehus.

 

Frem til 2001 var sykehustjenester dyre for thailandske borgere som ikke var offentlig ansatt eller hadde helseforsikring. Det året innførte landets nye statsminister Thaksin Shinawatra det som ble kjent som 30 baht-planen. Det innebar at landets borgere bare skulle betale en egenandel på 30 baht når de fikk behandling ved et offentlig sykehus.

 

Må betale for utstyr

Gratis sykehus har blitt en raskt voksende utgift for Thailand, men juntaleder Prayuth Chan-ocha gikk i januar i fjor ut og garanterte for at landet ikke ville øke egenandelen på 30 baht.

Dette var imidlertid en sannhet med modifikasjoner. Et besøk på et offentlig sykehus nå vil ofte gi en atskillig høyere regning enn 30 baht. Det skyldes at sykehusene nå krever betalt for alt av utstyr, som for eksempel munnbind, sprøyter, kateterslanger, bandasjer og plaster.

 

[ annonse ]

Spesielt for poliklinisk

I plakaten som står oppslått på sykehuset i Buriram er det opplyst at det er polikliniske pasienter som må betale for utstyret. Det står imidlertid ikke spesifisert priser. Det står også at folk som ikke evner å betale kan kontakte sykehusadministrasjonen og be om hjelp eller fritak fra utgiftene.

Innlagte pasienter slipper å betale for utstyr, men det er begrensninger i hvor mye medisiner du får med deg hjem.

 

Også utlendinger

Også utlendinger kan bruke offentlige sykehus, men det gjelder egne betalingssatser for utlendinger. Disse er likevel atskillig rimeligere enn på private sykehus. Standarden varierer imidlertid kraftig fra sykehus til sykehus.

(© Thailands Tidende. Utgave 3/2017 – 1. mars 2017)

Sist redigert 2. mars 2017 - 15:10
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Bang Sarey Nordic Resort
( / Hus til leie)

Bang Sarey Nordic Resort

2-roms Pratamnak Soi 4
( / Leilighet til leie)

2-roms Pratamnak Soi 4

View Talay 5c
( / Leilighet selges)

View Talay 5c

Thailand i Norge