Har du fått deg rosa ID-kort?
1. mai 2017

Har du fått deg rosa ID-kort?

Skrevet av 

Rosa ID-kort kom på banen 7. februar 2016. I starten var det mange offentlige funksjonærer som ikke visste hva dette var for noe, men kunnskapen har nå økt, og mange utlendinger har benyttet anledningen til å skaffe seg et slikt kort. Men kravet er at de har non-immigrant visum og gul husbok.

 

Hva er poenget med et slikt kort, er det mange som spør. Det man først hører er muligheten til å betale thaipris i nasjonalparker. Dette har vi fått bekreftet i to av de største parkene her – Phi Phi og Khao Yai, men vi kan ikke garantere at det gjelder i alle de drøyt hundre nasjonalparkene i landet. Det er en stor grad av selvstyre i offentlige etater her i landet, har det vist seg. Tidligere var det mulig å få thaipris ved å vise arbeidstillatelse eller i noen tilfeller også et ordinært thailandsk førerkort, men disse mulighetene skal nå være borte. Det er ti ganger dyrere for utlendinger enn for thaier i nasjonalparker. Vanlige priser er 200 og 400 baht for utlendinger, avhengig av parkens størrelse.

 

Som legitimasjon

Et slikt ID-kort kan brukes når du skal legitimere deg, og mange synes det er enklere enn å bruke passet. Årsaken er at det står adresse på kortet. En annen fin ting er at du får en offisiell stavemåte for navnet ditt på thai. Kortet kan brukes når du skal registrere kjøretøy eller fornye førerkort. Det kan også brukes som identifikasjon overfor lokale energi- og vannverk eller på det lokale sykehuset – uten at du dermed får thaipris, som er 30 baht. ID-kortet er imidlertid ingen fullverdig erstatning for passet, for det er kun i passet man kan se din nåværende visumstatus. 

 

Husbok først

[ annonse ]

Kravet for å få et slikt ID-kort er at man har et non-immigrant visum og har skaffet seg en husbok først. Det er snakk om den gule husboka, beregnet for utlendinger. Som kjent bruker thaier sin blå husbok og ID-kortet som identifikasjon i alle sammenhenger. Men så heldige er ikke utlendinger. Selv om de har både gul husbok og rosa ID-kort så må man i mange sammenhenger også vise frem pass.

 

Slik får du gul husbok

Det er vanligvis utlendinger som er gift her som skaffer seg gul husbok på bostedet – eid av kona. I så fall bringer du med deg pass, to passbilder, vigselsattest og ektefellens husbok og ID-kort til distriktskontoret ditt. Noen steder må du også være klar til å skrive ned dine foreldres navn på thai – og få dette sertifisert som korrekt oversettelse, hvis du er ekstra uheldig. Enkelte steder krever de at landsbyhøvdingen er med for å bekrefte og skrive under.

 

ID-kort enkelt å få

Når først husboka er i boks skal ID-kortet være en rask foreteelse. Du tar da med den gule husboka og passet til ditt nærmeste distriktskontor. Der spør de om din blodtype og tar fingeravtrykk av begge tommelfingre, etter sigende. Det skal være alt, selv om vi har hørt om tilfeller av folk som måtte betale penger under bordet for å få kortet – ellers ble de bare utsatt for en mengde krav om dokumenter, inkludert dokumentasjon fra hjemlandet. Men vi får anta at det var et unntak.

Det er firmaet Isaan Lawyers som opplyser at loven om slike ID-kort dukket opp i februar  i fjor. De opplyser også at den fastsatte prisen er 60 baht. Men vi har hørt om steder som gir ut kortene gratis, og også de som tar 100 baht.

---------------------------

 

Khao Yai: Må ha kort for å få thaipris

Det holder ikke lenger med thailandsk førerkort eller arbeidstillatelse.

 

Vi har pleid å slippe unna med thaipris (40 baht) i nasjonalparken Khao Yai ved å vise frem arbeidstillatelsen. Andre rapporterer at de har samme erfaring med et thailandsk førerkort. Men da vi i begynnelsen av april møtte opp ved inngangen til parken fikk vi beskjed om at det nå kun var rosa ID-kort som kvalifiserte for thaipris. Ellers må man ut med det tidobbelte – altså 400 baht.

Etter litt hyggelig pruting fikk vi imidlertid slippe inn til «gammel» pris, men ble forsikret at det var siste gang. Det faktum at vi kom i en pickup med masse planter på planet hjalp vel også litt. Vi var åpenbart på jobb, ikke på sightseeing.

----------------------------

Aage Fossmo

– Fikk ID-kort på ti minutter

Aage Fossmo i Cha-am forteller at det var enkelt å skaffe seg ID-kort. Han sier at det også er andre nordmenn i byen som har fått seg slikt kort.

 

Aage Fossmo (69) fikk sitt ID-kort 8. mars i år. Siden han var over 60 år fikk han utstedt kortet for resten av livet. De under 60 får med gyldighet 10 år. Fossmo forteller:

– Jeg var med venner ute på Phi Phi-øyene. Det kostet 400 baht for å gå i land der. Jeg trodde jeg kunne bruke mitt thailandske førerkort, som jeg har brukt andre plasser for å få thaipris, men det gikk ikke. Fikk da tips fra en venn om dette ID-kortet.

Han fortsetter: – Jeg gikk da til mitt kommunale kontor, hadde med meg gulboka og pass, og fikk thailandsk ID-kort etter 10 minutter.

– Gikk du alene, eller hadde du med noen samboer/ektefelle til å snakke thai?

– Jeg hadde med meg min thailandske ektefelle, da mitt ordforbruk i thai er lik null.

– Vet du om det er mange nordmenn i Cha-am som har fått seg slik kort?

– Jeg har fortalt det til en del nordmenn, og noen har fått seg kort.

----------------------------------

 

Fordeler med ID-kort

* Betale thaipris i nasjonalparker

* Få offisiell thailandsk stavemåte på navnet ditt

* Forenklet identifikasjon mange steder – offentlig som privat

* Bekreftelse av din faste adresse i Thailand

 

Dokumentasjon for husbok

* Pass med gyldig visum og ankomstkort (TM6)

* Ditt navn og dine foreldres navn oversatt til thai

* To Passbilder (1x1 tommer)

* Vigselsattest

* Ektefelles ID-kort

* Ektefelles husbok

 

Dokumentasjon for ID-kort

* Pass med gyldig visum og ankomstkort (TM6)

* Gul husbok i ditt navn

* Du må oppgi din blodtype

(© Thailands Tidende. Utgave 5/2017 – 1. mai 2017)

Sist redigert 2. mai 2017 - 17:36
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Bang Sarey Nordic Resort
( / Hus til leie)

Bang Sarey Nordic Resort

2-roms Pratamnak Soi 4
( / Leilighet til leie)

2-roms Pratamnak Soi 4

View Talay 5c
( / Leilighet selges)

View Talay 5c

Thailand i Norge