Stor aktivitet på nordenden av Jomtien Beach Road i dag. Stor aktivitet på nordenden av Jomtien Beach Road i dag. Foto: Dag A. Ekeberg
31. mai 2017

Ambisiøse elprosjekter starter i Pattaya

Skrevet av 

Det er tilløp til kaos på Jomtien Beach Road i dag. Det settes opp nye strømstolper. I Pattaya sentrum skal det velges en annen løsning. Der ønsker juntaen å legge alt av kabler under bakken langs sju hovedveger. Et kjørefelt i Central Road er allerede stengt i påvente av gravearbeidene. Dette er ikke første gang man legger kabler i bakken her i landet, men dette prosjekter er stort og medfører derfor usikkerhet. Chiang Mai, Hat Yai og Korat er også med i samme prosjekt.

 

I fjor sommer delte Bill Gates et bilde fra Thailand. Det ble dårlig mottatt. Det viste en gedigen kabelklyse. Teksten til bildet viste at Gates hadde misforstått problemstillingen og mente at det kun var strømkabler han så. Bildet hans ble raskt fjernet, men ikke raskt nok til at regjeringen slapp å tape ansikt. Bildet føyer seg inn i en lang rekke bilder av kabelklyser. Men det er ikke bare i Thailand man finner disse. Utviklingsland både her og i Sør-Amerika er kjent for strømstolper med et utall av ulike kabler.

Det har vært spredte prosjekter på området tidligere. I enkelte deler av Bangkok ligger nå kablene i bakken, samme med deler av Beach Road i Pattaya og Patong Beach. Samut Prakan, Nonthaburi og Ayutthaya har også sine prosjekter. Disse har vært drevet frem i ro og mak av de lokale elverkene. Nå blir det imidlertid styrt fra Bangkok, i stor målestokk.

 

Ufarlige kabler

Det som ser ut som livsfarlige strømforhold langs vegene i Thailand er normalt ikke farlig. Det aller meste av kablene man ser er for TV, telefon og internett. Det er kanskje ikke verdens peneste syn, men noen vil hevde at det er litt av sjarmen her også. Og det har definitivt bidratt til rimelige tjenester. Konkurrerende selskaper innen kabel-tv har kunnet presse prisene ved å trekke sine kabler via elverkets stolper. Når noen skifter selskap blir de gamle kablene værende, samtidig med at nye trekkes. Her er intet samarbeid om nettverk, slik man ofte ser i Vesten. Det samme gjelder internett – både ADSL og fiberoptikk. Når nå stadig flere går over til fiberoptikk, så fjernes ikke de gamle linjene. Det blir etter hvert mange kabler av dette.

 

[ annonse ]

Nye strømkabler på Jomtien Beach Road

To løsninger

Thailand driver med to parallelle løsninger for å forskjønne byområder og få vekk kabelklysene. Den ene løsningen ser vi på Jomtien Beach Road i dag (bildet). Et gedigent arbeidslag er i ferd med å fjerne de gamle stoplene til fordel for nye, høyere og stødigere master. Vi observerte folk innen både internett og kabel-tv i området, så de har tydeligvis fått beskjed om å rydde opp i forholdene. I skrivende stund vet vi ikke hva avtalen er, men man må anta at de har fått beskjed om å fjerne ubrukte kabler. 

 

Central Road først ute

Den andre løsningen er å grave ned kablene – alle sammen, inkludert tv, telefon og nett. Det er dette det nå er bevilget 11,7 milliarder baht til, i turistbyene Pattaya, Chiang Mai og Hat Yai. I tillegg er også Korat med på prosjektet. De har allerede stengt av et av kjørefeltene i Central Road i Pattaya. Ifølge kommunenes uttalelser til Pattaya Mail regner de å bli ferdig på tre måneder. Basert på erfaring fra slike prosjekter virker dette som et optimistisk anslag.

Det er en merkelig timing at de starter dette prosjektet på Central Road akkurat når arbeidet med tunnelen på Sukhumvit Road skulle være ferdig (tunnelen er i praksis ferdig men vegen er ennå ikke åpnet for trafikk). Mange har holdt seg unna Central Road i de 3,5 årene tunnelarbeidene har pågått, grunnet lange bilkøer på Sukhumvit Road. Nå blir altså problemene for handelsstanden langs denne vegen ytterligere forlenget.

 

Mer bilkø i Pattaya

I Pattaya er det sju vegstrekninger som ifølge juntaens planer skal få nedgravde kabler: Central Road, South Road, Second Road, Third Road, Walking Street, Soi Buakhao samt Sukhumvit Road (fra Central Road og nordover til elverket, som ligger ved Amphur Banglamung). Arbeidene vil medføre ytterligere trafikkaos når kjørefelter må stenges.

 

Graver ned alle kabler

Planen er å legge elkablene nederst i grøfta. I et mellomsjikte blir det rom for egne rør for å plasserer kabler til tv, telefon og internett. Fordeler og ulemper med nedgravde kabler er diskutert i det vide og brede over hele verden. Nye boligfelter og industriområder får gjerne kabler i bakken, mens i eksisterende bebyggelse er dette vanskelige prosjekter.

 

Problemer ved strømbrudd

Det er mye dyrere å legge kabler i bakken enn å ha dem i luften. En undersøkelse omtaler at det skal være ti ganger så dyrt. Et annet problem er å lokalisere brudd. På det vi leser fra erfaringer i Australia kan det ta dager å få reparert et strømbrudd – eller et brudd på kabel-tv eller internett – på grunn av at man ikke vet hvor man skal grave. Hvis man begynner å oppleve slike problemer i de fire forsøksbyene så kan dette prosjektet raskt bli upopulært og måtte revurderes.

(31. mai 2017. © Thailands Tidende)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge