Uvanlig sexdom opprettholdt, men lavere straff Faksimile: TV2.no
28. september 2017

Uvanlig sexdom opprettholdt, men lavere straff

Skrevet av 

Nordmenn i Thailand bør nå tenke på å be om legitimasjon fra yngre sexpartnere. Norsk politi og rettsvesen har vist at de er villig til å bruke store ressurser på å få dømt folk som har sex med mindreårige, selv om lagmannsretten i går reduserte en drakonisk dom fra Oslo tingrett fra seks år til ett år og ni måneder.

 

I oktober i fjor ble en 34-årig svenske dømt til seks års fengsel i Oslo tingrett for å ha hatt seksuell omgang med en person under 14 år. Lagmannsretten underkjente i går dette punktet, men opprettholdt dommen for seksuell omgang med en person under 16 år.

DNA-tester har bevist at jenta – som ble gravid av forholdet – var 13 år gammel da hun første gang ble kjøpt ut av baren på Koh Samui av den da 25 år gamle svenske forretningsmannen.

 

Burde forstått at hun var under 16

Saken ser på papiret ille ut for svensken, og han fikk da også en uvanlig streng straff i Oslo tingrett. Men det er formildende omstendigheter. Både jenta og jentas mor opplyste at hun var 18 år. Og det var jentas mor som etter sigende ordnet med at jenta kunne bli kjøpt ut av baren av svensken.

Retten mente at svensken burde forstått at hun ikke var 18, og nå faktisk sier at han burde forstått at hun var under 16.

I motsetning til hva som ofte er tilfelle i Thailand, så tok svensken ansvar for forholdet og graviditeten, og han opprettholdt kontakten og bidro økonomisk. Verken jenta eller moren har anmeldt forholdt i Thailand eller i Norge. Saken kom opp ved en tilfeldighet mens politiet etterforsket andre forhold i Norge.

 

[ annonse ]

Mangler jurisdiksjon

Det er fortsatt usikkert om norsk rettsvesen har jurisdiksjon over denne svenske statsborgeren, selv om han har oppholdt seg en del i Norge. Normalt skulle denne saken hørt hjemme i svensk eller thailandsk rettsvesen.

Jentas mor er heller ikke tiltalt for noe i Thailand, noe som er spesielt, siden norsk politi fikk hjelp av sine thailandske kolleger i etterforskningen, og de kunne anlagt sak mot henne for barnemishandling.

Alle disse faktorene samlet forteller at dette ikke er noen vanlig sak. Politiet har gått veldig langt i sitt arbeid for å få dømt denne mannen, og det forteller oss at det antakelig har kommet signaler fra politisk hold.

 

Lavt anslag fra TV2

TV2 har fulgt denne saken nøye, og har intervjuet jenta både på Koh Samui og i Norge. De har misforstått barsystemet i Thailand, og skriver at svensken betalte kun 70 norske kroner pr døgn for å ha sex med jenta. Dette er kostnaden for å kjøpe henne fri fra baren, men det avtales en egen sum til jenta i tillegg til barprisen.

 

Thailandske lover tvetydige

Thailandske lover når det gjelder seksuell omgang er tvetydige. De opereres med både 18 og 20 år som nedre seksuell lavalder, og dette gir utvidet handlingsrom for politiet. For å være på den sikre siden bør man forvisse seg om at sexpartneren har fylt 20 år.

 (© Thailands Tidende 28. september 2017)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge