Mats Holtekjølen satser i Soi 7. Mats Holtekjølen satser i Soi 7. Foto: Dag A. Ekeberg
1. desember 2017

Norsk investor satser i Pattaya

Skrevet av 

Aksjeinvestor Mats Holtekjølen (29) havnet på forsiden av Finansavisen etter å ha fått kun A-er på BI. Nå har han kjøpt Globetrotter gjestehus i Soi 7 og skal lansere «The Globe».

 

Mats Holtekjølen fra Braskereidfoss i Hedmark startet med aksjekjøp i en alder av 14 år. To år senere ble han involvert i å administrere familiens investeringsselskap. 

Han studerte Business & Economics på BI og finansierte studiene ved aksjeinvesteringer. Ifølge Finansavisen tjente han 3 millioner kroner på de årene han studerte. Samtidig fikk han kun A-er på vitnemålet. Dette er en person som jobber effektivt.

 

Studerte i Bangkok

Etter bachelor-graden gjorde imidlertid Holtekjølen en helomvending. Han kom til Thailand for å ta sin mastergrad. Han har nemlig en halvsøster som er halvt thai, så da ble han bitt av basillen. Han valgte Webster University, for da var han sikker på at graden ble godkjent i Norge. Første jobb etter at han var ferdig med graden var for Pareto i Singapore.

– Jeg satt 18 timer pr dag på et kontor og forsøkte å selge inn tjenestene deres. Det var ikke det jeg ville bruke livet til, innrømmer Holtekjølen.

 

God investering

Holtekjølen var på utkikk etter et godt investeringsobjekt i Thailand. Han brukte mye tid på å lete. En agent i Pattaya nevnte at Globetrotter – eid av Lasse Hultgren i 20 år – var til salgs.

[ annonse ]

– Dette var en av få eiendommer nære sjøen i Pattaya sentrum hvor det var mulig å få kjøpt tomten, forteller Holtekjølen. – Jeg fikk kjøpt ganske billig, så uansett hvordan prosjektet går så har jeg en gunstig eiendom som vil stige i verdi.

Aksjeinvestoren forteller om hvordan mesteparten av landet rundt Soi 7 er eid av én familie som styrer hele området. De tvinger bareiere til å handle sine varer gjennom dem. 

 

Skal lage The Globe

Inspirert av det gamle navnet Globetrotter har Holtekjølen nå lansert The Globe. Konseptet er at de skal tilby det beste som finnes av mat fra hele verden. Det inkluderer skandinavisk mat, selv om ikke det blir hovedfokuset.

De som tidligere har vært på Globetrotter – som var et svenskeid gjestehus og restaurant – vil garantert ikke kjenne seg igjen på det nye The Globe. Alt rives ned og bygges opp igjen fra grunnen av. Det blir en sentral vindeltrapp istedenfor to trappeoppganger som stjeler mye plass. Det kommer 12 arkitekttegnede rom. Fra kjøkkenet blir det matheis opp til takterrassen, hvor det blir bar og to jacuzzier. Sjøutsikten er god og gjelder helt fra annen etasje.

 

Bar på toppen

Planen er å ha 75 sitteplasser i første etasje i form av bar og restaurant. Det blir luftavkjølt med luftgardiner ala det man finner på kjøpesentre. 

For å kunne ha jacuzzi og bygge bar på toppen har Holtekjølen forsterket alle søyler i huset. Dette står i sterk kontrast til mange andre bygg i Pattaya, hvor det ofte bygges på både en og to etasjer på eksisterende struktur uten noen tegn til forsterkninger, og heller ingen søknad om byggeløyve.

 

Gjør alt etter boka

Holtekjølen gjør alt etter vestlig standard. Han følger alle regler til punkt og prikke: – På rådhuset sa de at det bare var å begynne med renovering, selv om ikke byggetillatelsen var klar, men jeg vil vente.

Han er redd for at de legger en felle for ham. Han vet hvor korrupt dette landet er, men vil ikke delta i korrupsjonen selv.

– Jeg må ha et plettfritt rykte hvis større investorer skal bli med på mine prosjekter, sier han, og sikter blant annet til appen han utvikler. – Det vil ikke bli betalt en eneste baht under bordet noe sted.

 

Forsinket byggetillatelse

Hvorvidt det er Holtekjølens policy om å ikke betale penger under bordet som er grunnen vites ikke, men byggetillatelsen lar vente på seg. Det har nå tatt over fem måneder. Derfor er det nå stille på byggeplassen. Arbeiderne har revet det som skulle rives og er ferdig for lenge siden. Planene er klare for nybygget, det eneste man venter på er tillatelsen. Men Holtekjølen vil altså ikke slå i en eneste spiker før den er på plass. 

– Til sist, kan du gi oss et aksjetips?

– Jeg liker nå best forbrukerbanker, på grunn av at de høye rentene norsk lovverk tillater at man tar.

Holekjølen er utflyttet fra Norge og har solgt sine eiendommer der for å kunne være utflyttet i henhold til skattelovgivningen.

----------------------

 

Utvikler app

Hovedprosjektet til Mats Holtekjølen er ikke bar i Pattaya, men en app som 40 ingeniører i India utvikler for ham. Målet er at den skal kapre verdensmarkedet for utveksling av tjenester.

 

DoAroo heter appen. Det er engelsk å spiller på å gjøre – «do». 

– Det er en webtjeneste for delingsøkonomi med 1800 kategorier hvor folk kan tilby sine tjenester, sier Holtekjølen. – Det skal være gratis å legge ut og det er også gratis å søke seg frem til beste tjenesteleverandør. DoAroo skal tjene penger når transaksjonen foregår, da tar vi en liten prosentandel.

Investoren vil gjerne etablere selskapet i Thailand, men det avhenger av at Board of Investment (BoI) går med på at han kan eie 100 prosent av aksjene i firmaet. Normalt må det være thaier som eier aksjemajoriteten i et thailandsk firma, men BoI har myndighet til å gjøre unntak.

Hvis han ikke får fullt eierskap blir selskapet opprettet et annet sted i regionen som er litt mer vennlig innstilt til utenlandsk eierskap. 

–  Jeg håper å få den lansert i mars 2018, men det gjenstår fortsatt å ansette datakyndige innen support og utvikling, sier «superstudenten» fra BI.

(© Thailands Tidende. Utgave 12/2017 – 1. desember 2017)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Thailand i Norge