Et vandrende leksikon på ‘Nordic’ (foto: Dag A. Ekeberg)
1. mars 2012

Et vandrende leksikon på ‘Nordic’

Skrevet av 

Lasse Kåsa har jobbet med utleie på Nordic-området i Pattaya siden 2006. Han har vært med på oppgang og nedgang. Men nå går utleievirksomheten i firmaet Jomtien.no upåklagelig. Folk står i kø for å feriere i ‘norske omgivelser’ på Pratamnak Hill.


Kåsa kjenner alle de over 300 leilighetene og husene på området. Og det kommer godt med når han skal formidle utleie. Firmaet hvor han er partner, Jomtien.no, har til enhver tid ca. 60 leiligheter de formidler.

Lasse Kåsa startet Jomtien.no sammen med Tom Teigen og Ronny Møller i juni 2009. Tom Teigen, som tidligere var daglig leder i condoen Nordic Park Hill, trakk seg ut av partnerskapet da han reiste hjem til Norge, så i dag er det Kåsa og Møller igjen. Møller driver foreskjellige forretninger i Norge, så det er Kåsa som personifiserer virksomheten - og det er en sterkt personavhengig business vi snakker om.

- Jeg er tilgjengelig 24 timer i døgnet hver eneste dag, sier Kåsa. - Det skjer at folk for eksempel låser seg ute av leilighetene sine midt på natta. Og da vet de hvem de skal ringe til.

 

Service på morsmålet

Kåsa er innstilt på å løse folks problemer. Og han bruker da også servicenivået som sitt viktigste middel i kampen om leiekundene: - Vi har bevisst valgt å ha flest mulig norske leiekunder, ca. 90 prosent i snitt. Og de setter pris på å få hjelp på morsmålet. Faktum er at vi ofte sier nei takk til kunder som verken snakker skandinavisk eller engelsk. Det blir erfaringsmessig vanskelig å yte god nok service.

[ annonse ]

Kåsa sikter spesielt til russere. Noen av dem snakker engelsk og klarer seg godt, mens andre snakker kun russisk, og da må de finne seg husvære andre steder. Det hender også at Kåsa sier nei takk til norske kunder. Han får raskt et inntrykk av om de er ryddige folk eller typer som kan skape problemer. - Faktum er at vi siden starten ikke har hatt verken hærverk eller tyveri fra noen av utleieobjektene våre.

 

Problemfri ferie

Et av prinsippene til Jomtien.no er at folk skal slippe å tenke på praktiske ting og trivialiteter når de er på ferie. Derfor står alltid leilighetene klar med det som trengs av artikler til bad og soverom, samt en fyldig minibar. Toalettartikler er inkludert i prisen, minibaren får man lov å betale for, som på et hotell.

- Jeg møter alltid leietakerne når de ankommer Nordic-området, uansett når på døgnet det måtte være, sier Kåsa. 32-åringen virker faktisk en smule sliten da vi intervjuer ham midt i februar, etter noen måneder med høysesong. - Jeg får sjanse til å slappe av litt når vi kommer til april, sier Kåsa, som håper på en tur til Norge i lavsesongen i år. Det er to år siden han var hjemme sist. Ellers tar han vanligvis et par ukers ferie i året med samboeren fra Bangkok.

Alle utleieobjektene til Jomtien.no ligger på Nordic-området. Dette er ifølge Kåsa bevisst: - Vi får av og til spørsmål om å formidle leiligheter andre steder, men har valgt å satse kun på Nordic. Vi kunne også hatt flere enn 60 leiligheter og hus, men vi velger bevisst de enhetene vi vet er enkle å leie ut. En del enheter på Nordic-området er dårlig vedlikeholdt, eller har dårlig beliggenhet, og er derfor vanskelig å leie ut.

 

Kalle Kristensens visjoner

Lasse Kåsa var første gang på Jomtien i 2001. Da bodde han på det lille hotellet Nordic Garden, med kun 15 rom, som Thor Olaf Hegna drev i Pratamnak Soi 4. Det var omgitt av skogområder og lite visste man om den enorme byggeboomen som skulle starte noen år senere. Kåsa er fra Kragerø, hjembyen til Hegna og partneren Kalle Kristensen, og det var disse to som ansatte ham i 2006. Kristensen er den som hadde visjoner om et stort norsk område på Pratamnak Hill, og sto for utbygging av over 300 hus og leiligheter. - Han hadde en fin visjon, og er en enormt dyktig pådriver og selger, sier Kåsa. - Uheldigvis var ikke økonomistyringen like god.

Kåsa kjenner jo hele historien med misfornøyde investorer, manglende leiepenger fra de såkalte huskontoene og manglende skjøter på enkelte leiligheter. - Men jeg så aldri noe tegn til at Kristensen forsøkte å lure folk, han var rett og slett bare ingen god økonom og visjonene hans tok overhånd, sier Kåsa.

I 2009 leide Kalle Kristensen, og sønnen Tom Sætersdal som da var kommet inn som daglig leder, ut administrasjonsbygningen på Nordic til Kurt Svendheim, som startet ‘New Nordic’. Han er hovedkonkurrenten til Jomtien.no når det gjelder utleie på området. Svendheim bygger også i tillegg leiligheter for salg på området.

 

Kom med bakervarer

Lasse Kåsa er utdannet innen hotell og næringsmiddelfag som kokk, og senere som baker med fagbrev. Han jobbet ti år som baker i Vidars Bakeri i Kragerø før han dro til Thailand. Planen var å jobbe 50% på bakeri på Nordic-området. Da han kom til Jomtien i 2006 var det imidlertid høykonjektur og det ble snart utleievirksomhet som tok mesteparten av tiden. Fortsatt er det bakeri på området, men det er thaier som driver dette nå. - Jeg lærte dem opp godt, sier Kåsa med et smil, - men jeg ser at de av og til jukser litt med ingrediensene, som er vanlig her i Thailand. Vanskelige produkter som for eksempel wienerbrød er tatt av menyen, legger han merke til.

 

Fraråder investering

- Lønner det seg å kjøpe leiligheter som investering med tanke på utleie?

- Folk spør meg ofte om det, og jeg svarer alltid nei på dette spørsmålet. Det er ikke lett å få en tilstrekkelig god årlig avkastning på en slik investering. Vi forsøker alltid å dempe forventningene til eiere. Vi vil heller at de blir positivt over
rasket hvis utleien går godt.

Jomtien.no tar 30% provisjon av de totale leieinntektene som kommer inn. Kåsa sier at det er mulig å tjene 3-400.000 baht brutto pr år hvis man har en leilighet med et par soverom. Det er imidlertid avhengig av at eierne er fleksible, og ikke tilbringer altfor mye tid i sin egen leilighet i høysesongen. Minimum leieperiode via Jomtien.no er 7 døgn.

 

Råd til leietakere

- Hva slags råd kan du gi folk som vil leie leilighet i Pattaya?

- Sørg for at du har et støtteapparat hvis det skulle skje noe. En leilighet kan jo få vannlekkasje eller andre problemer - til alle døgnets tider - og da må du vite at du har noen å kontakte som forstår hva du sier og kan skaffe hjelp. Hvis du leier direkte fra en eier, så er kanskje vedkommende langt unna Pattaya, og kan ikke hjelpe til.

- Ellers gir vi jo også noen råd om hvordan man skal oppføre seg her, hvis folk spør. Og det aller viktigste er å være positiv. Vær forberedt på at ikke alt går etter planen på ferie i Thailand. Får du feil matrett på restaurant så ta det med humør. Det dummeste du gjør er å bli sint.

- Hva er den største endringer i leiemarkedet på de seks årene du har vært her?

- I 2006 var det nesten ingen som ønsket internettforbindelse. Nå spør så godt som alle etter internett. Heldigvis er svaret for vårt vedkommende ‘ja’, sier Kåsa.

 

(Thailands Tidende utgave 3/2012 - 1. mars 2012)

 

 

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Thailand i Norge