2. februar 2012

Flommen får følger for handel og industri

Skrevet av 
Både industri og varehandel tar lærdom av flommen i Bangkok i fjor høst, som kunne fått mye alvorligere konsekvenser.

AV: DAG A. EKEBERG

To av de verst rammede stedene under flommen i fjor høst var provinsen Ayudhya nord for Bangkok og Pathum Thani rett vest for hovedstaden. Uheldigvis er disse to stedene også hovedsentra for distribusjon av forbrukervarer samt produksjon av elektronikk og bildeler.
Kjedene Tesco Lotus og 7-Eleven sier nå at de vil desentralisere distribusjonen. Firmaet CP All Plc, som eier konsesjonen til 7-Eleven i Thailand, skal bygge et distribusjonssenter til 500 millioner baht øst for Bangkok. 700 av kjedens utsalg var stengt under flommen og 7-Elevenbutikker i mange deler av landet opplevde varemangel.

Mangel på flasker
Et stort problem var mangelen på drikkevann. Det skyldtes ifølge Bangkok Post ikke mangel på vann eller lastebiler for utkjøring, men snarere mangel på plastflasker, da flere fabrikker som produserer slike flasker måtte stenge. Normalt sett skulle det være nok drikkevann likevel, men hamstring og donasjoner gjorde at lagrene gikk tomme. Noen uker etter at flommen slo til ble det orden på import av drikkevann fra naboland, og varmangelen løste seg sakte men sikkert.

For mye vegtransport
Flom på hovedveiene rundt Bangkok skapte også store problemer. I Thailand skjer over 80 prosent av all transport av varer på vegnettet. Dette er et problem for landet, og på politisk hold har det vært ønsket at en større del av transport skal skje via jernbane og vannveger. Det er også dyrt å bruke vegnettet. Logistikk utgjør i Thailand i snitt 18 prosent av kostnadene ved produksjon. I verdens mest utviklede land ligger denne prosentandelen ofte rundt ti.
Hele verdensproduksjonen av datamaskiner var berørt av flommen i Thailand, da en stor del av verdens harddiskproduksjon skjer her. Board of Investment i Thailand uttalte at både elektronikkfirmaer og bildelprodusenter nå ser på muligheten for å desentralisere og outsorce deler av produksjonen for å sikre seg mot en gjentakelse av situasjonen i fjor høst.

Kunne gått mye verre
Flommen i Bangkok i fjor høst kunne fort hatt mye større effekt. Det viktigste forretningsområdet rundt Sukhumvit Road ble ikke rammet. Hovedvegen sørover, Rama II, sto i fare for å bli stengt, men det holdt akkurat. Vegen østover fra hovedstaden via Bangna var også åpen. Likeledes var hovedflyplassen åpen hele tiden. Hvis flommen hadde inntruffet mens Don Muang var hovedstadens eneste flyplass ville Bangkok effektivt blitt avskåret fra omverdenen.
Likevel var det store skader som følge av flommen. En opptelling viser at ved nyttårsskiftet var det fortsatt ca. tusen fabrikker på sju store industriområder som var stengt. Og skaden på personbiler og boliger er enorm.
Myndighetene har nå begynt å planlegge for den eventualitet at hovedstaden opplever en tilsvarende eller enda verre flom enn i fjor. Det virker å være enighet om at det må bygges dreneringsveger for flomvann på en eller annen måte.
Det var også et annet område det kunne gått verre på. Pressen skrev om sannsynligheten for sykdomsepidemier på grunn av avfall i vannet. Dette inntraff heldigvis ikke.

(Thailands Tidende utgave 2/2012 - 1. februar 2012)
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge