Velkommen til ‘Soi Finland’
2. februar 2012

Velkommen til ‘Soi Finland’

Skrevet av 
Juha Timonen (47) ligger ikke på latsiden. Etter starten i 2006 lanserer han nå sitt fjerde kondominium. Alle ligger i samme soi på Pratamnak Hill. Timonen driver også konstruksjonsfirma, tilbyr drifting av leilighetsbygg, formidler leiligheter til leie og har startet skole for 20 finske barn.

TEKST OG FOTO: DAG A. EKEBERG

En tverrgate mellom Pratamnak Soi 4 og Pratamnak Soi 5 bør nå snart få navnet ‘Soi Finland’, selv om Juha Timonen av markedsmessige grunner heller ser for seg ‘Soi Siam Oriental’. Et lite stenkast fra Nordic-bebyggelsen i soi 4 ligger to ferdigstilte kondominium - og det tredje som snart er ferdig bygd og nesten ferdigsolgt.
Timonen er raskt frempå med å påpeke at fra og med hans tredje prosjekt har det vært kjøpere fra mange vestlige land. De to første byggene hadde i hovedsak finner som kjøpere, i tillegg til en del russiske kjøpere. Dette er han for øvrig ikke alene om i Pattaya - mange utviklere ville gått konkurs de siste par årene uten russere - men Timonen har et lite fortrinn: Han har nemlig partnere fra Estonia. Timonens opprinnelige partner døde for to år siden, men overlot sin eierandel til barna, to sønner på 18 og 21 år.
Timonen sier imidlertid at det er hans russiske agent i Pattaya som er ledende i å skaffe russiske kjøpere til leilighetene.

Tomteprisen doblet seg
Timonens fjerde prosjekt, ved navn Elegance, er nettopp lagt ut for salg, og han kan innrømme at tomten, som er av samme størrelse som det første landet som ble kjøpt i 2006, ble over dobbelt så dyr. Landprisene stiger i Pattaya, år for år.
For øvrig planlegger Timonen å kjøpe ut partnerne ytterligere slik at han vil sitte med ca. 70 prosent av virksomheten.
Timonen har gjort mange erfaringer de siste seks årene: - Det første prosjektet solgte seg nesten av seg selv, sier han. - Økonomien og eiendomsmarkedet var på topp, og med egne venner og bekjente så ble det fort utsolgt.
Så kom prosjekt nummer to: - Prosjekt nummer to er det vanskeligste, sier Timonen. - Spesielt når verdensøkonomien plutselig faller sammen. Som utvikler har du opplevd suksess med ditt første prosjekt, og tenker at ‘du kan satse litt ekstra på prosjekt nummer to’. Det kan bli skjebnesvangert, for det selger aldri så lett som ditt første prosjekt.
Timonen innrømmer at de gikk gjennom en vanskelig periode etter krakket i verdensøkonomien i 2008, men sier at problemene nå er løst. Han viser til at 72 av 82 leiligheter i prosjekt nummer 3 - som skal være innflyttingsklart i oktober - er solgt allerede.

Små leiligheter selger best
- I dagens eiendomsmarked er det små leiligheter som selger best, mener Timonen. - For noen år siden var det mange rikinger i Pattaya, ikke minst russere, og store leiligheter ble solgt over en lav sko. Nå er det middelklassen som kjøper, og jeg har inntrykk av at de satser på leiligheter som er priset mellom 1 og 2 millioner baht.
Derfor er da også leilighetene i Elegance små, fra 24 til 48 kvadratmeter. Men Timonen påpeker at det jo bare er å kjøpe to naboleiligheter og slå ut veggen, hvis man ønsker noe stort. For øvrig sier han at større leiligheter med 2 soverom er populære på utleiemarkedet, og leies gjerne ut for ett år av gangen til ca. 30.000 baht pr måned. Så det faktum er et lite paradoks i eiendomsmarkedet, og viser at det kanskje er på tide for investorer å satse på å kjøpe større leiligheter til utleie.

Allsidig virksomhet
Juha Timonen ligger ikke på latsiden, og har nylig startet et firma for å tilby vedlikehold av leilighetsbygg. Han ser at mindre kondominiumer kan spare penger på å outsorce drift og vedlikehold. Timonen har erfaring fra denne bransjen i Finland, hvor han i 25 år drev et firma som tilbød vedlikehold av bygninger.
I tillegg til dette har Timonen nettopp startet et byggefirma, Scandi Tech, som konstruerer Siam Orientals egne bygg og også tilbyr sine tjenester til andre.
Som om ikke dette var nok har de i Siam Oriental også opprettet en skole for finske barn., Skolen er inne i sitt andre år, og ifølge Timonen er allerede 18 elever påmeldt til tredje årgang. Han forteller at det var et svare strev å få godkjenning fra thailandske myndigheter, mens godkjenningen i Finland gikk veldig enkelt for seg. To finske lærere er ansatt til å ta seg av opplæringen.
I tillegg til condobyggingen på Pratamnak Hill eier Timonen også land i Huay Yai, og planlegger til høsten å lansere et boligfelt med 17 eneboliger.
Når det gjelder utleievirksomhet, så har Siam Oriental samme erfaring som mange andre i bransjen: Det er fullbooket i desember, januar og februar. I midten av mars har de igjen ledige leiligheter.

(Thailands Tidende utgave 2/2012 - 1. februar 2012)
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge