2. februar 2012

Tror på bahten og Thailand

Skrevet av 
Sten Ture Jensen har overført store beløp til eiendomskjøp i Thailand, og også spekulert i baht. Han tror at bahten fortsetter å styrke seg fremover.

AV: HELGE HEYERDAHL

- Da Norges Bank nylig satte renten ned med en halv prosent gjorde det baht mot kroner omkring 5 øre sterkere. Jeg har tradet en del baht i urolige tider, men ser at den har en generell stigende tendens. Jeg trodde ærlig talt at den ville svekke seg etter flommen, med tanke på de store kostnadene det vil bli å bygge landet opp igjen, men det skjedde ikke. Dollar går sterkere mot Euro og det gjør nok at baht vil bli sterkere fremover.
- Har du tapt mye på pengeoverføringer noen gang?
- Når man overfører kun til privat forbruk spiller det ikke så stor rolle om man overfører baht eller kroner. Da jeg kjøpte den første leiligheten i Phuket for mange år siden, vekslet jeg kroner til dollar og dollar til baht. Det var ikke så smart. I midten av desember vekslet jeg kroner til baht gjennom Dnb i Bodø og fikk en kurs på 5,25. Samme dag var Bangkok Banks kurs 5,21, så Dnb ga meg litt bedre kurs. Jeg overførte 500.000 kroner og ville fått TT3 (som er et dokument man trenger blant annet hvis man skal føre pengene ut av Thailand igjen. Red. anm.) om jeg hadde sendt norske kroner og vekslet i Thailand, men siden dette var til privat forbruk fant jeg ikke det så viktig. I bankenes ‘vekslingssjapper’ var kursen 5,01, så det lønner seg å overføre og ikke veksle kontanter. Også kredittkort gir en god del bedre kurs enn kontanter.

- Spekulasjon er farlig
- Hvordan vil du beskrive bahten som spekulasjonsobjekt?
- Rent tilfeldig begynte jeg med valutaspekulasjon da jeg solgte båten min som jeg hadde tatt fra Norge til Thailand. Det gikk veldig bra, og da fikk jeg blod på tann. Jeg har tjent litt og tapt litt. Siden jeg ikke spiller lotto er dette min form for spenning, sier Jensen med et smil.
- Jeg er usikker på baht som spekulasjonsobjekt. Valuta er farlig og mange har tapt hus og hjem, spesielt de som har satset på sveitsiske franc. Vær forsiktig, er mitt råd. Ikke spill med mer enn du kan tape!
- Hva vil du si er den beste måten å investere penger på i Thailand?
- Jeg tror på Thailand, men Thailand er ikke som det var da jeg kom hit første gang i 1976. Jeg burde ha kjøpt eiendom da! I Bangkok stiger prisene på sentralt beliggende leiligheter. Bangkok er en av de billigste hovedstedene i Asia per kvadratmeter. Jeg har kun investert i land og eiendom her hittil, men har nettopp investert i et spennende selskap som heter Interactive Group, som vil være en tjenesteleverandør til utlendinger i Thailand som trenger visahjelp, juridisk bistand, regnskapsførsel etc.


- Europa-krisen påvirker

Hvordan vil den thailandske bahten stå i forhold til norske kroner fremover? Og hvordan får man best kurs på pengeoverføringer til Thailand? Disse spørsmålene stilte vi til sjefsøkonom Steinar Juel (60) ved Nordea Markets. Den tidligere personlige rådgiveren for flere finansministere peker på de økonomiske problemene på verdensmarkedet som en nøkkelfaktor:
- Vi mener at om krisen vi ser i flere land nå ikke stabiliserer seg så vil vi nok se at bahten blir svakere. Valuta er det alltid vanskelig å forutse, samtidig skal man være oppmerksom på at investorer påvirker valutakursen ved å trekke seg raskere ut av valuta som har vært i trøbbel før. Dette var jo tilfelle i Thailand for 12-13 år siden.
- Hvordan vil du karakterisere bahten som spekulasjonsobjekt?
- Det svinger mye, så det er en valuta forbundet med en betydelig risiko. Akkurat som med andre valutaer som svinger mye må man være forsiktig, understreker Juel.
- Hvilke tips har du angående overføring av valuta til Thailand?
- I disse usikre tider så er jeg opptatt av at man bør sørge for å ha en mottakerbank med god status som det viktigste elementet. Da snakker jeg om store beløp som skal investeres i bolig el.l.


Pass på bankene!

En nordmann som ønsker å være anonym forteller oss at han gikk bankene nærmere etter i sømmene. Belønningen kom i form av større utbetalinger til kona i Thailand.
- Lureriet, om man skal bruke det ordet, er at de anbefaler på nettbankene at det er lurest å overføre ‘ferdig vekslet’ til mottakerlandets valuta, forteller han. - Jeg sendte 30.000 baht til min kones konto i Bank of Ayudhya, og hun mottok 28.738 baht. Pengene gikk via Hong Kong og gebyret er 600-700 baht høyere enn ved å sende norske kroner.
En annen fordel vår leser påpeker, er at ved å sende i norsk valuta kommer pengene vanligvis raskere frem. For hans vedkommende med Dnb er pengene fremme dagen etter de
sendes. Med baht tar det opp til fire arbeidsdager.
- Det er også underlig at det er dyrere å overføre til konto enn å ta ut i minibank i Thailand, sier han. (hh)


Hvordan sender du penger?

Sai Keelar (28), Trondheim/Bangkok
Jeg sender i norske kroner fra nettbank, fordi det er enklest. Hadde jeg stolt på postmannen hadde jeg kanskje sendt i brev. Før brukte jeg Western Union, men sluttet fordi det alltid var kø og mange opplysninger å fylle inn på skjemaet for å sende penger.

Autai Iversen (43), Ulvøya/Pattaya
Jeg bruker to måter å sende penger på. Den ene er at jeg setter penger inn på den norske kontoen til en nordmann jeg kjenner i Pattaya, og han utbetaler kontant. Ellers så sender jeg fra DNB, og deler utgiftene med mottager. Hva som lønner seg bryr jeg meg ikke så mye om.

Odd-Eivind Westin (36), Oslo/Pattaya
De få gangene jeg har overført penger til Thailand har jeg brukt Western Union. Det er klart at det er mye dyrere en via bank, men det er enkelt å overføre. De bahtene jeg taper på det kan jeg være foruten. Normalt tar jeg ut penger i Thailand med norsk kredittkort.

Bjørn Bommen (49), Bø i Telemark/Pattaya
Jeg overfører alltid i THB, ikke i NOK, og krysser av for ‘Mottaker betaler alle omkostninger’. Dette fordi gebyrer selvsagt er mindre i mottakerbanken i Thailand, og at jeg vet kursen der og da samme dag som jeg sender. Thaibanken slipper da å veksle, dvs. mer penger til mottaker.

(Thailands Tidende utgave 2/2012 - 1. februar 2012)
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge