annonse:
2. januar 2012

Nordsjøkrabbe til thaier i Oslo

Skrevet av 

- Jeg vil gjerne teste ut noen kilo med svømmekrabbe hos mine kunder, sier Rune Gjellum. - I det thailandske kjøkken brukes små flate, ikke alt for harde ‘steinkrabber’ som smakstilsetning i blant annet papayasalat (‘somtam’). Krabbene gjæres og deles opp i små biter og spises sammen med grønn umoden papaya, masse chili og andre ingredienser. Dette er noe mange thaier spiser nesten daglig, sier styreleder Rune Gjellum i den asiatiske butikken Ran Thai på Carl Berner i Oslo til Kystmagasinet.

Svømmekrabbe er en del av bifangsten til bunntrålere og noen ganger snurrevadfartøyer. Om bord på tråleren Katla har de ofte flere kilo små svømmekrabbe i et hal. Denne ble tidligere sluppet tilbake i havet. Men nå skal den testes for å se om den duger i thailandsk matlagning. Skipper Jørgen Runehall sier:
- Vi får ofte denne småkrabben i fangsten. Det krever litt ekstra arbeid å plukke ut disse. Det kan neppe gjøres når vi har store hal som krever stor innsats på sortering og sløying av fisk. Men under normalt fiske burde det være mulig å ta vare på disse. Så vi skal sørge for at butikken får noen kilo som den kan teste ut på sine kunder.

Tråleren Katla gikk utenfor kysten av Nord-Jylland da vi var med på ferden. Krabben, som vanligvis kastes over bord, har størrelse og konsistens svært lik krabben som thaiene bruker i papayasalat. Derved dukket ideen opp. Kanskje er det et marked for krabben blant thaier i Norge. Er det tilfelle, er det også marked blant thaier i andre europeiske land.

Svømmekrabbene er av artene Liocarcinus depurator og Liocarcinus holsatus, som er beslektet med vanlig strandkrabbe. De blir opptil fem centimeter brede over skallet, og finnes i Nordsjøen, Atlanterhavet, Middelhavet og Svartehavet.

Spesielt vietnamesere i Oslo har allerede blitt gode kunder hos reketrålerne som selger reker ved kai. De har ofte bifangst i form av liten fisk som nordmenn ikke vil ha, men vietnameserne setter stor pris på småfisken. Hvis kundene hos Ran Thai liker denne krabben kan også disse trålerne få en ny tiltrengt inntekt.

(Av: Terje Engø)

(Thailands Tidende utgave 1/2012 - 1. januar 2012)

Lest 2300 ganger
annonse:

forsiden

Utgave 12 – 1. desember:
Abonner på gratis e-avis for å lese hele utgaven

Siste rubrikkannonser

Ønsker leilighet i Jomtien
( / Leilighet til leie)

noimage

Spisestue med 10 stoler
( / Til salgs)

Spisestue med 10 stoler

Jomtien Plaza Condotel
( / Leilighet til leie)

Jomtien Plaza Condotel

View Talay 5c
( / Leilighet selges)

View Talay 5c

Hus Siam Country Club Rd
( / Hus til salgs)

Hus Siam Country Club Rd