[ annonse ]
2. oktober 2011

Krangel om minstelønn

Skrevet av 
[ annonse ]

Den nye regjeringen lovet under valgkampen at minstelønna i Thailand skulle opp på 300 baht pr dag. Det har vært veldig mye motbør mot dette fra næringslivet, og nå er forslaget til behandling i Lønnskomiteen (The Central Wage Committee), som er en komité hvor arbeidslivets tre parter - arbeidsgivere, arbeidstakere og staten - sitter sammen og prøver å forhandle seg frem til løsninger.

Dagens minstelønn er på 215 baht i Bangkok og omliggende provinser, og 221 baht i Phuket. I resten av landet er den lavere, helt ned i 159 baht i provinsen Phayao. Arbeidsgivernes representanter sier nå at de ikke kan være med på lønnsøkningen. Staten har foreslått å øke til 300 baht kun i syv provinser i første omgang, men det falt heller ikke i god jord. De syv provinsene er Bangkok, Samut Prakan, Samut Sakhon, Nakhon Pathom, Pathum Thani, Nonthaburi og Phuket.

Representanter for arbeidstakerorganisasjonene har svart med å si at hvis det ikke blir en minstelønn på 300 baht i hele landet, vil de isteden kreve 40 prosent lønnsøkning fra årsskiftet.
Arbeidsgiverne har kommet med et motforslag, hvor de sier at de vil øke minstelønna til 300 baht over en periode på fire år. De sier at hvis lønna skal økes med en gang, må myndighetene komme opp med sterkere subsidiering enn dagens forslag som går ut på redusere arbeidsgiveravgiften.

Det er nå nedsatt en underkomité for å se nærmere på forslaget, og neste møte i komiteen er i begynnelsen av oktober.

Arbeidsgiverne nevner i en artikkel i The Nation eksempler på industrier som ikke kan tåle en så stor lønnsøkning, som tekstil, security og mange serviceyrker. (dae)

(Thailands Tidende utgave 8/2011)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)