[ annonse ]
2. oktober 2011

Konflikten med Kambodsja kan gå mot en løsning

Skrevet av 
[ annonse ]

Thailands statsminister Yingluck Shinawatra var på statsbesøk i Kambodsja i midten av september. Der diskuterte hun grensekonflikten i Srisakhet-provinsen med statsminister Hun Sen. Konflikten dreier seg om grenseopptrekning i et område rundt et 900 år gammelt tempel - Preah Vihar, og har de siste tre årene ført til trefninger mellom de to lands militære styrker. Flere soldater er blitt drept. Folk bosatt i landsbyer i nærheten har bygd bomberom av frykt for langtrekkende våpen avfyrt fra kambodsjansk side.

De to lands statsministere ble enige om en samtidig tilbaketrekning av styrkene. Fortsatt er det imidlertid ingen løsning på eierskapet av det 4,7 kvadratkilometer store området rundt tempelet. Selve tempelet ble i 1962 dømt til å tilhøre Kambodsja av den internasjonale domstolen i Haag. Konflikten blusset opp etter at UNESCO i juli 2008 førte opp tempelet på sin verdensarvliste. Preah Vihar ligger altså i Kambodsja, men den enkleste adkomsten er via Thailand, siden tempelet ligger på en høy klippe.

Kommentatorer sier til avisa The Nation at det bedrede forholdet med nabolandet har skjedd etter regjeringsskiftet. Statsminister Yingluck bror, tidligere statsminister Thaksin, har etter at han ble avsatt i militærkuppet for fem år siden hatt et personlig forhold til Hun Sen, og var i en periode rådgiver for den kambodsjanske stat. (dae)

(Thailands Tidende utgave 8/2011)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)