[ annonse ]
1. juli 2010

Thailands import fra Norge halvert

Skrevet av 
[ annonse ]
Thailands import av varer fra Norge falt dramatisk i fjor. Oppdatert thailandsk importstatistikk viser et fall fra ca. 12 til ca. 6 milliarder baht fra 2008 til 2009. 75 prosent av fallet skyldes gjødselimporten, som er gått ned fra 6,5 til 2,1 milliarder baht. Det er ikke bare norske gjødselprodusenter som selger mindre til Thailand. Totalt sett sank gjødselimporten til Thailand fra 79 til 46 milliarder baht dette ene året. Importen av norsk sjømat falt også i verdi med nesten 600 millioner baht, fra 2,9 milliarder til 2,3 milliarder baht.

Ifølge Eksportutvalget for Fisk i Tromsø har eksporten av sjømat til Thailand vært stabil så langt i 2010. Norsk statstikk viser en eksport på 63 millioner kroner ved utgangen av mars, nesten nøyaktig likt med samme periode i fjor.

Eksporten av laks har økt fra 1000 tonn til 1400 tonn rund vekt i perioden. Denne økningen har gått på bekostning av ørret som i perioden har falt fra 1100 tonn til under 500 tonn. Lakseprisene passerte i vår 40 kroner for eksport fra Norge. Thailand er et prissensitivt marked, og økningen i lakseprisene vil lett gi utslag i redusert import fremover. Laks utgjør så langt i år 60 prosent av Thailands import av norsk sjømat.

Et lyspunkt er at importen fra Norge i årets to første måneder, tross nedgangen for gjødsel, viser en økning fra 586 millioner baht i fjor til 1,47 milliarder baht.

I årets to første måneder importerte Thailand gjødsel for 10,2 milliarder baht, mot 3,7 milliarder baht i samme periode i fjor. Men bare 646 millioner av dette er importert fra Norge. Gjødsel selges i store laster på gjerne flere titusen tonn, så noen få ordre kan gi store utslag i importstatistikken.

(Pattaya Tidende utgave 7/2010 - 1. juli 2010)

 

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)