[ annonse ]
Slik ser den ekte lotusliljen (Nelumbo nucifera) ut. Slik ser den ekte lotusliljen (Nelumbo nucifera) ut. Foto: Suwannee Buransuk
8. desember 2023

Hellig lilje – den smaker godt også

Skrevet av 
[ annonse ]

Lotusliljene vokser i tjern over store deler av Asia. De er mye anvendt som mat, te og medisin. I tillegg har de en viktig religiøs betydning og kan observeres både i buddhist- og hindutempler.

 

I hinduismen symboliserer liljen det vakre, det feminine og rikdom. I buddhismen symboliserer den kroppen, sjelen og tankens renhet. Lotusblomsten er også ett av åtte «gode» symboler i buddhismen, hvor dharmahjulet (rettferdighetshjulet) er det mest kjente.

I templer er lotusliljen ofte en del av veggdekorasjonene og brukes  i tillegg som offergave i mange religiøse seremonier.

 

Thailands Tidende

Aew setter stor pris på lotusfrø. De er sunne og virker positivt på matlysten. (Foto: Suwannee Buransuk).

 

Symbolisme

[ annonser ]

Når man ser på en lotusknopp er det lett å se både feminine former og hjerteformen. Like viktig er det at lotusen blir til under vann. Planten reiser seg gjerne godt over en meter før den når vannflaten. Etter det kan liljen vokse nesten en halvmeter uten at stilken gir etter. Hos buddhister symboliserer liljen hvordan Buddha ble født som en knopp, vokste opp av verden (vannet), og holdt seg ren og rank (stilken) etter at han ble opplyst (den utfoldede liljen).

 

Bare én ekte lotuslilje

Det finnes bare én ekte lotuslilje, ofte kalt for Indisk lotus (Nelumbo nucifera). Denne arten finnes i flere fargevarianter – hvit, rød, blå og rosa. Men det finnes mange vannliljer som feilaktig kalles for lotus. Det finnes også vannliljer som er nært beslektet, men som ikke er ekte lotusliljer av den grunn.

 

Thailands Tidende

Slik ser thailandske røde vannliljer ut. De kalles gjerne noe feilaktig lotusliljer. (Foto: Suwannee Buransuk).

 

Vannliljene som feilaktig kalles for lotus er lette å skille fra ekte lotusliljer. De har som oftest mye sterkere farger, de er mindre og liljen vokser sjelden mer enn noen få centimeter over vannflaten. Bladene har så myk stilk at de normalt flyter på overflaten. De sterkt fargede vannliljene som gjerne brukes til pryd i små hagedammer er som oftest krysninger av flere arter. 

Thailandsk vannlilje (Nymphaea rubra) vokser vilt over hele Thailand og store deler av Asia. Den kalles ofte rød eller blå vannlilje, noen ganger feilaktig for rød eller blå lotus.

 

Bruksområder

Lotusliljene kan bli opptil 25 centimeter i diameter. Rot, blomsterstilker og frøkapsler er ettertraktet mat mens blomstene plukkes som knopper og brukes i ulike religiøse ritualer.

Roten er rund, tykk og nærmest porøs. Smaken minner om søtpotet. Den serveres både som grønnsak og kandisert som dessert. I tillegg skjæres den i tynne skiver, tørkes og brukes til å lage te.

Frøkapslene høstes mens de er unge og frøene er myke og velsmakende. Stilkene er en velsmakende grønnsak og brukes i mange thailandske retter.

På thai kalles lotusliljen Dok Bua eller Dok Ubon, som også er et thailandsk kvinnenavn.

 

Seremoniell bruk

Lotusliljen er viktig i mange seremonier, ikke minst på Asanha Bucha-dagen, som markerer starten på regntidens tre måneder lange Phansa (Buddhist Lent). Dagen feirer seremonien hvor Buddha for første gang forklarte sin livsfilosofi for fem tidligere kollegaer.

 

Thailands Tidende

Barn har plassert lotusliljeknopper, stearinlys og røkelsespinner ved tempelet i forbindelse med feiringen av Asanha Bucha. (Foto: Suwannee Buransuk).

 

På kvelden går tempelmenigheten med munkene i spissen i prosesjon tre ganger rundt tempelet. Både voksne og barn bærer brennende stearinlys, røkelsespinner og lotusliljeknopper. Etter prosesjonen plasseres lotusblomstene og stearinlysene foran tempelet mens en ber for et bedre liv, hell og lykke.

Når en munk skal ordineres er det en tradisjon at også han bærer den symbolske offergaven – stearinlys, røkelsespinner og tre lotusliljeknopper. Her symboliserer lotusliljene at man skal strekke seg mot oppvåkning – bli en utsprunget lilje.

 

Thailands Tidende

Tre unge menn med hver sine tre lotusliljeknopper venter på å få komme i tempelet for å bli ordinert til munker. (Foto: Suwannee Buransuk).

 

Lotusliljen som naturmedisin

- Lotusliljen har lange tradisjoner innen naturmedisin. I tradisjonell kinesisk medisin har tørkede lotusblader blitt brukt i over tusen år.

- Medisinen brukes mot diare og skal være god for blodsystemet.

- Det er også vestlige eksperter som hevder at lotusblader øker stoffskiftet og derfor kan brukes som kosttilskudd om en ønsker å gå ned i vekt.

- Lotusfrø skal ha positiv virkning på lunger, nyrer og manglende matlyst.

 

(© Thailands Tidende 8. desember 2023. Basert på artikkel fra utgave 10/2015)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)