[ annonse ]
1. april 2016

Brasil og Thailand i sukkerstrid

Skrevet av 
[ annonse ]

Brasil har bestemt seg for å stevne Thailand og myndighetenes sukkersubsidier inn for Verdens Handelsorganisasjon (World Trade Organization – WTO). Brasil er verdens største eksportør av sukker, med Thailand på annen plass. Brasil hevder at landets markedsandel har gått ned fra 50 til 45 prosent grunnet statlige subsidier fra Thailand og India. Denne subsidieringen mener Brasil er i strid med internasjonale handelsavtaler.

Det brasilianske handelsdepartementet uttaler at de i lengre tid har stilt spørsmål om dette i ulike komiteer i WTO, men at det ikke har ført til noen endring og at det nå er på tide å gå til en stevning. Ifølge Bangkok Post kan slike saker ta flere år, men det faktum at det nå er en stevning kan i seg selv påvirke det verdensomspennende sukkermarkedet.

Thailand på sin side svarer at de ikke subsidierer sukkerindustrien. En talsmann for industridepartementet sier til Reuters at det er sukkerprodusentene selv som har satt av penger til et fond som nå subsidierer industrien. Fondet har tatt opp lån i statsbanker, men thailandske myndigheter mener at dette ikke innebærer subsidier.

Brasil vant i 2004 en tilsvarende sak mot EU, som gjorde at EUs sukkerpolitikk måtte endres. Brasil har også vunnet frem i WTO med en sak mot bomullsindustrien i USA. (dae)

(© Thailands Tidende. Utgave 4/2016 – 1. april 2016)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)