[ annonse ]
Kong Bhumibol overrekker minnemedaljen til Jan Olav Aamlid. Tidligere ambassadør Lars Albert Wensell til venstre. Kong Bhumibol overrekker minnemedaljen til Jan Olav Aamlid. Tidligere ambassadør Lars Albert Wensell til venstre. Foto: Kongelige Thailandske Hoff.
1. november 2016

Kongen ville vite om norske forhold

Skrevet av 
[ annonse ]

Kong Bhumibol ville høre om både Olav og Harald – og Gro – da mynthandler Jan Olav Aamlid hadde audiens hos ham i  1998. Aamlid forteller her om Kongen og kongefamilien.

 

Jan Olav Aamlid (62) fikk sammen med daværende ambassadør til Thailand Lars Albert Wensell audiens hos Kong Bhumibol i Bangkok i 1998. Foranledningen var produksjonen av en minnemedalje for 90-årsjubileet for Kong Chulalongkorns månedlange norgesbesøk i 1907. 

Audiensen skulle egentlig vare kun ti minutter, men det ble til slutt tre kvarter. Det var Aamlid som satt nærmest kongen, og rett før audiensen skulle være slutt tok han mot til seg og spurte Kongen om hans personlige syn på minnemedaljen. Det ble innledningen til en lengre samtale.

– Kongen var veldig lett å snakke med. Han var kunnskapsrik, og det var tydelig at han hadde forberedt seg på audiensen med å sette seg inn i norske forhold.

 

Ville vite om Olav og Harald

[ annonser ]

Et av forholdene Kongen var interessert i var hvordan det gikk med kongehuset i Norge. Spesielt ville han vite om Kong Harald var blitt like mye «folkekonge» som sin far, Kong Olav, som døde i 1991. 

– Vi kunne bekrefte populariteten til Kong Harald, sier Aamlid.

Aamlid sier at uansett hva de snakket om så kunne Kongen ta opp tråden. Han var for eksempel opptatt av Gro Harlem Brundtland, som hadde hatt et statsbesøk i Thailand på tampen av sin siste regjeringsperiode, som sluttet i oktober 1996. Brundtland ble i januar 1998 nominert til stillingen som leder for Verdens helseorganisasjon (WHO), og Kongen ville derfor gjerne snakke om medisinsk forskning. Forskning rundt HIV/AIDS var et stort tema på den tiden, og Kongen ville formidle videre til Brundtland at Thailand gjerne ville bidra med det de kunne.

 

Mange språk

– Kongen lurte på hvilket språk vi skulle bruke under samtalen, sier Aamlid. Etter det vi leser oss til snakket Kongen i hvert fall engelsk, fransk og tysk. Valget falt på engelsk. Aamlid sier at han ikke forstår de som har sagt at det var vanskelig å forstå Kong Bhumibol når han snakket engelsk. – Jeg synes hans engelsk var helt perfekt, sier han.

For øvrig nevner Aamlid som et eksempel på Kongens engasjement at han personlig var involvert i utformingen av minnemedaljen. Han ba om endringer i den thailandske teksten. Medaljen ble designet av Royal Thai Mint og produsert av Den Kongelige Mynt på Kongsberg.

 

Prinsesse Sirindhorn i Norge

Jan Olav Aamlid har møtt flere medlemmer av det thailandske kongehuset. Han traff kronprins Vajiralongkorn under begravelsen til Kong Olav i 1991. Den han har møtt flest ganger er imidlertid søsteren, Prinsesse Sirindhorn. Hun var på norgesbesøk i 1989, for å gå i Kong Chulalongkorns fotspor fra 1907. Han forteller en historie fra besøket:

– Det hadde blitt kjent at hun hadde ønsket å smake på reinsdyr og laks. Dermed dukket dette opp på menyen alle stedene prinsessen dro. Hun røpet overfor meg at selv om hun likte disse rettene, ble det litt mye å spise dette hver eneste dag, og meddelte at det ikke hadde skadet med en saftig biff. Dermed ble det ordnet, ler Aamlid.

Aamlid har møtt medlemmene av kongefamilien i forbindelse med sitt engasjement i speiderbevegelsen samt via numismatikken og butikken House of Coins i Pattaya.

 

Møtte Prem Tinsulanonda i Oslo

Aamlid har også møtt dagens regent, som i egenskap av leder av Kongens Råd (Privy Counsil) overtok tronen etter Kong Bhumibol i påvente av at kronprinsen skal krones. Prem Tinsulanonda (96) var statsminister i Thailand i årene 1980–88. En stund etter at han gikk av som statsminister ved valget i 1988 var han på et personlig besøk i Norge. Aamlid sier at det mest sannsynlig var i 1990. Han kom til Norge blant annet for å hilse på ambassadøren i den nye thailandske ambassaden i Oslo. Aamlid fikk jobben å vise ham litt rundt i Oslo, og tok ham med på Vikingskipet og i Frognerparken.

– Khun Prem var veldig folkelig. Han snakket fritt og åpent med nordmenn overalt hvor vi ferdes. Han var veldig opptatt av norsk kultur.

-----------------

 

Vakte oppsikt i 1960

Statsbesøket til Kong Bhumibol og Dronning Sirikit  i 1960 ble behørig dekket.

19–21. september 1960 var Kong Bhumibol og Dronning Sirikit på offisielt statsbesøk i Norge. Det ble behørig dekket i norsk presse, som forelsket seg i den søte dronningen med det blendende og unorske smilet. Den alvorlige, seriøse kongen fikk naturligvis også stor omtale, blant annet da han tilbrakte halvannen time på Sentralinstituttet for industriell forskning på Blindern. Dronningen besøkte isteden barneavdelingen på Rikshospitalet sammen med Prinsesse Astrid. Det øsregnet under hele besøket, men det la ingen demper på stemningen, skal vi tro avisreportasjene.

Paret hadde 17 land på listen i sin lange reise. Da de var i Norge hadde de allerede vært på reise i flere måneder, ifølge Aftenposten. Neste stopp var Stockholm.

-------------------

 

Kong Bhumibol 1927 – 2016

Kong Bhumibol døde 13. oktober. Han var høyt respektert både i og utenfor Thailand.

Se thailandstidende.com for reportasjer og mer omtale av Kongen og sørgeperioden.

------------------

 

Jan Olav Aamlid

Bosted: Pattaya, Oslo.

Yrke: Entreprenør, numismatiker og kjøpmann. Startet Oslo Mynthandel i 1974. Driver House of Coins i Pattaya, som er lokalisert i Thappraya Road sammen med hans nye satsing Pattaya Self Storage.

Rekorder: Mest verdifulle norske, skandinaviske og romerske mynt, samt thailandske seddel, vrakskatt (Runde-skatten). Kjøpte i 1988 gullbeholdning for NOK 100 millioner. Mer info: Wikipedia.

Aktuell: Hadde 45 minutters audiens hos Konge Bhumibol ved lansering av minnemedalje for Kong Chulalongkorn.

(© Thailands Tidende. Utgave 11/2016 – 1. november 2016)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)