[ annonse ]
HALV PRIS: Med Thai Airways er prisen på en norgestur (Bangkok–Oslo) i vår test kun halvparten av en reise den andre veien. HALV PRIS: Med Thai Airways er prisen på en norgestur (Bangkok–Oslo) i vår test kun halvparten av en reise den andre veien. Foto: Terje Engø
1. november 2016

Julebillettene rimelige igjen

Skrevet av 
[ annonse ]

Etterspørselen er nå lav, og prisene på en thailandstur i siste halvdel av desember er derfor veldig gunstige. Det er også rimelig å ta en tur hjem, for nordmenn som bor i Thailand.

 

Mens vi 1. september rapporterte at man burde vurdere å løpe og kjøpe billett, har det nå vist seg at prisene for juleferie i Thailand er blitt billig igjen. Normalt er det veldig dyrt å kjøpe julebillett i siste liten, men ikke i skrivende stund.

Det som har skjedd siden september er selvsagt Kongens bortgang, så man må anta at den hendelsen og den erklærte sørgeperioden på ett år har bidratt til den lave etterspørselen. I praksis er det kun den første måneden som får noen særlig effekt for turismen, men det gikk ikke tydelig frem i pressedekningen.

Spørsmålet er om de lave prisene fyller opp flyene raskt, eller om interessen for Thailand forblir laber fremover. I så fall er det ikke usannsynlig at det vil komme kampanjer hvor flyselskapene tilbyr priser ned mot 5000 kroner for å få fylt flere seter. Men med en gang flyselskapene ser at de rimelige billettene selger godt, øker de naturligvis prisene igjen.

Normalt er det tilnærmet umulig å komme til Thailand etter 15. desember uten å betale minst 10–12.000 kroner for en billett, men da vi sjekket prisene var det et godt utvalg av flybilletter i prisleiet 6700–9000 kroner.

 

Hva med en Oslo-tur?

[ annonser ]

Mange nordmenn bor i Thailand fast eller i vinterhalvåret. Hvis de ønsker å feire norsk jul, eller ta med en thailandsk venn eller samboer til Norge for jul og snø, er prisene gunstige nå. I skrivende stund er det svært mange tilbud i prisleiet 6200–8000 kroner.

Det finnes noen unntak. Qatar, Emirates og Etihad er normalt rimelige mellom Oslo og Bangkok, men i juletiden er de blant de dyreste selskapene. Årsaken er at det er mange arabiske gjestearbeidere som benytter julehøytiden til å ta en tur hjem. Da blir etterspørselen stor og prisene høye.

For øyeblikket er muligheten stor for at Aeroflot vil holde sine priser lave, eller komme med gode tilbud nærmere jul. Rubelens dårlige verdi betyr færre russere i Thailand og ledig kapasitet på ruten Oslo – Moskva – Bangkok.

 

Lite fall betyr mye

For et flyselskap betyr et fall i bookinger på noen få prosent svært mye. Mange selskaper tjener ikke penger før de har en kabinfaktor på cirka 70 prosent. Har de 80 prosent kabinfaktor og opplever et fall i bookingen på 5  prosent, er plutselig overskuddet halvert.

2016 er nå et rimelig år for den som vil reise hjem til Norge for å feire jul, eller for den som vil reise til Thailand og tilbringe julen der. Om det er lurt å vente på at det skal bli enda billigere er det ikke lett å svare på. Men med prisene såpass lave som de er nå er det uansett ikke veldig mye å tjene på å vente.

 

Sjekk flere nettsider

Vi har i denne undersøkelsen sjekket prisene både hos reisebyrået Expedia og på søkemotoren Momondo. Sistnevnte søker på ulike nettbaserte reisebyråer og en del flyselskaper. Den rapporterer også resultater fra Expedia. Man skulle tro at Expedias egne priser og Expedia-prisene som dukker opp på Momondo ville være identiske, men det er langt fra sannheten.

På Expedia fant vi en rekke priser som var lavere enn de vi fikk i søkeresultatene på Momondo. Antakelig er dette priser de promoterer i nyhetsbrev og e-poster til egne kunder. 

Men det var også tilfeller hvor Expedia var mye dyrere. For de datoene vi testet var Finnair hele 5000 kroner dyrere med Expedia enn med Momondo. Prisen var 14.185 hos Expedia og 9.260 på Momondo for en reise tur/retur Oslo–Bangkok i desember. 

Vi fant også store prisforskjeller på reise den andre veien, Bangkok–Oslo. Med Lufthansa var Momondo dobbelt så dyr som Expedia. Lærepengen her er at det lønner seg å sjekke flere reisebyråer og søkemotorer før du bestiller.

Det må legges til at Expedia i de fleste tilfeller ikke belaster noe betalingsgebyr, mens de fleste andre reisebyråer legger på et betalingsgebyr som ofte utgjør to–tre hundrelapper.

(Se papirutgave/e-avis for tabell)

(© Thailands Tidende. Utgave 11/2016 – 1. november 2016)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)