[ annonse ]
Den typiske personen som rammes av endringen er en thailandsk kvinne som er blitt invitert på besøk til Norge av en ny norsk venn. Den typiske personen som rammes av endringen er en thailandsk kvinne som er blitt invitert på besøk til Norge av en ny norsk venn. Illustrasjonsfoto: Terje Engø
11. november 2016

Vanskeligere å få med kjæreste til Norge

Skrevet av 
[ annonse ]

UDI har nettopp nedgradert Thailand. De mener at det er blitt større sjanse for at thailandske besøkende skal forbli i Norge, og har flyttet thaiene til såkalt Gul gruppe, etter å ha vært i Grønn gruppe siden 2013. Det blir også slått sterkere ned på dokumentforfalskninger og løgn i visumsøknader.

 

Endringen vil ifølge forklaringen fra ambassaden i Bangkok føre til at det blir vanskeligere å invitere med seg en ny thailandsk bekjent hjem på et Schengenvisum. Dette kan dreie seg om en kjæreste eller venn. Men det blir også vanskeligere for fjerne slektninger av thaier i Norge å få visum. Thaier som søker normalt turistvisum vil i liten grad blir rammet av innskrekningene.

Hvis nordmannen har reist og besøkt vedkommende to eller flere gang øker sannsynligheten for å kunne få visum – så lenge nordmannen oppfyller de økonomiske garantivilkårene. Likeledes øker sannsynligheten hvis thaien har besøkt Schengen tidligere, og returnert etter planen. Det hjelper også hvis vedkommende har barn i Thailand, har egen eiendom og/eller forretningsdrift her. Da blir returforutsetningene bedre.

 

Innstramning

Dette er ikke så ulikt hvordan tingene har vært praktisert tidligere, men det signaliserer altså en innstramming, spesielt for par som nylig har truffet hverandre.

[ annonser ]

Ambassaden postet dette på sin facebookside en halvtime før de stengte for helgen. Vi har sendt spørsmål til ambassaden om dette, men ikke fått noe svar.

Vi har også henvendt oss til UDI, som har lovet å gi oss svar på hvorfor denne endringen kom. Vi kommer tilbake med en oppdatering når de har svart.

 

Slår ned på dokumentforfalskning

En annen endring som ambassaden påpeker, er at man med stor sannsynlighet blir utestengt fra Schengen i to til fem år hvis man blir tatt i å forfalske dokumenter i visumsøknaden. Løgn i selve søknaden kan også få samme resultat. De kaller dette for utvisning, men i praksis dreier det seg om å få garantert avslag på sine visumsøknader til Schengen i disse årene.

En person med lang erfaring fra thailandsreiser sier til oss at han er spent på begrunnelsen for dette, og at det må være dokumentfalsk på gang når dette påpekes så kraftig og udiplomatisk fra ambassadens side. Der står det blant annet at det er «...en kraftig innskjerpelse på ambassadens reaksjon når det oppdages at en søker farer med løgn i en søknad...».

 

Oppgradert i 2013

På Philguiden.no leser vi at både Thailand og Filippinene ble flyttet fra Gul til Grønn gruppe i juni 2013. I juli 2015 ble Filippinene flyttet tilbake til Gul gruppe, mens Thailand altså fulgte etter nå i år. Den norske ambassaden på Filippinene ordla seg slik da endringen skjedde i fjor: «Det fordrer nå dokumentasjon på sterkere bånd og større returforutsetninger enn tidligere for å få innvilget Schengenvisum.»

 

Ny vurdering

Her er UDIs vurdering av land i Gul gruppe, som altså nå inkluderer Thailand:

«Vi mener at økonomiske, sosiale og/eller politiske forhold i de ovennevnte landene tilsier at det generelt sett foreligger et utvandringspotensiale til Norge og Schengen. Dette er en erfaringsbasert vurdering. Vi ser hen til konfliktsituasjonen i landet, antall asylsøknader til Norge og Schengen, levekårene i landet, andre Schengenlands praksis, samt vår erfaring med visumsøkere fra disse landene.»

For Grønn gruppe er formuleringen at det «foreligger et svært begrenset utvandringspotensiale» til Norge og Schengen.

 

Her er landene

Gul gruppe inkluderer nå disse landene: Angola, Armenia, Benin, Bhutan, Cuba, Dominikanske Republikk, Ekvatorial-Guinea, Filippinene, Gabon, Georgia, Guyana, Hviterussland, India, Jamaica, Jordan, Kasakhstan, Kenya, Madagaskar, Malawi, Mongolia, Myanmar, Sri Lanka, Tanzania, Thailand, Togo, Turkmenistan, Tyrkia, Vietnam og Zimbabwe.

(11. november 2016. © Thailands Tidende)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)