[ annonse ]
1. desember 2016

UDI: Helhetlig vurdering ligger bak

Skrevet av 
[ annonse ]

UDI sier at det er fire faktorer som har bidratt til at Thailand er blitt nedgradert til såkalt gul gruppe når  det gjelder visumsøknader. Ambassaden i Bangkok vil ikke røpe hva slags anbefaling de har hatt overfor UDI i sakens anledning.

 

En artikkel på Thailandstidende.com 11. november skapte sterke reaksjoner både i Norge og i Thailand. Artikkelen med tittelen «Vanskeligere å få med kjæreste til Norge» er i skrivende stund lest over 13.000 ganger. I artikkelen rapporterer vi om nedgraderingen av Thailand hos Utlendingsdirektoratet (UDI), fra såkalt grønn gruppe til gul gruppe. Det innebærer at det blir vanskeligere å få visum for thaier som har fjerne slektninger i Norge og thaier som er invitert til Norge av en ny venn eller kjæreste.

I eksempler fra ambassaden vises det til at et fiktivt par som har holdt kontakten via internett men kun møttes én gang vil få større problemer enn før med å kunne dra til Norge sammen. Sannsynligheten øker hvis nordmannen har vært på besøk hos denne personen i Thailand mer enn én gang.

 

UDI: – Helhetlig vurdering

Vi tok kontakt med enhetsleder Steinar A. Munch Rotevatn i UDI:

[ annonser ]

– Hva konkret har endret seg mht. vurderingen av Thailand og thaier som gjorde at de havnet i en annen gruppe?

– Etter en helhetlig vurdering av forholdene i Thailand, erfaring med visumbesøk fra Thailand, andre Schengen-lands praksis, og ambassaden i Bangkoks erfaringer, endret vi gruppetilhørigheten.

Han poengterer at et visum til Norge er et visum til Schengen, og at Norge må oppfylle sine internasjonale forpliktelser. Han sier det er et erklært mål at Schengen-landene fører en harmonisert visumpraksis.

– Betyr dette at nedgraderingen av Thailand var pålagt via Schengen-samarbeidet?

– Avgjørelsen er basert på en helhetlig vurdering av de fire faktorene vi har nevnt. Det er altså ikke ett bestemt moment som er utløsende faktor.

 

Vurdert fortløpende

– Hvor ofte blir slik gruppetilhørighet vurdert i UDI, er det en årlig foreteelse?

– Den blir vurdert fortløpende, men gjøres også rutinemessig én gang i året.

– Er det UDI alene som gjør disse vurderingene, eller skjer dette i samarbeid med EU/EØS?

– Visumpraksisen settes på bakgrunn av internasjonale forpliktelser, nasjonale hensyn og i samarbeid med f.eks. Utenriksdepartementet.

 

«Etablerte kjærester»

Ministerråd ved ambassaden i Bangkok, Vegard Holmelid, sier til Thailands Tidende at overgangen til gul gruppe ikke vil medføre vesentlige endringer for Thailands del når det gjelder turister, næringsliv og besøk av nær familie.

– Men for besøk fra fjernere slekt innebærer endringen en viss innstramming. Søknad kan likevel bli innvilget hvis søkerens personlige økonomiske situasjon tilsier en sterk tilknytning til hjemlandet.

– Du glemte å si noe om kjærester. Der er det vel en innstramning akkurat som for fjernere slekt?

– Etablerte kjærester vil fortsatt få anledning til å besøke Norge.

– Har dere på ambassaden anbefalt at UDI flytter Thailand til gul gruppe?

– Når det gjelder dette spørsmålet, er det slik at UDI fatter sin beslutning om visumpraksis og gruppeinndeling blant annet på innspill fra UD. Ambassaden har dessverre ikke anledning til å kommentere den interne saksbehandlingen utover dette.

 

Flere land byttet gruppe

Det var landene Kasakhstan og Thailand som ble flyttet fra grønn til gul gruppe. Georgia og Sri Lanka er flyttet fra oransje til gul gruppe. Nepal, Den sentralafrikanske republikk og Tadsjikistan er flyttet fra gul til oransje gruppe, og Sao Tomé og Principe er flyttet fra gul til grønn gruppe, får vi opplyst fra ambassaden.

Thaier utgjør en forsvinnende liten del av de som utvises fra Norge. Siste statistikk fra 2014 viser at 12 av 5295 utviste personer var thaier.

(© Thailands Tidende. Utgave 12/2016 – 1. desember 2016)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)