[ annonse ]
SJØMANN: Steinar Hansen skulle kjøpe båt til eget bruk, men isteden ble det forretningsdrift og liten tid til ferie. SJØMANN: Steinar Hansen skulle kjøpe båt til eget bruk, men isteden ble det forretningsdrift og liten tid til ferie. Foto: Privat
1. desember 2016

Kjent restaurantør – nå også reder

Skrevet av 
[ annonse ]

Steinar Hansen er kjent som mannen bak to Olala-restauranter i området. Det færre vet er at han eier en svær katamaran som går i chartertrafikk med inntil 65 passasjerer. Båten skulle opprinnelig være til privat bruk, men det var før Hansen fant ut at faste utgifter lå på godt over hundre tusen baht i måneden.

 

Da Steinar Hansen skulle kjøpe seg båt nøyde han seg ikke med en liten balje. Han hadde fått kontakt med en franskmann som bygger båter i Pattaya, og falt for en 74-fots katamaran. Tre år og 40 millioner baht senere var sjøsettelsen et faktum.

– Planen var å bruke båten selv, men jeg hadde ikke regnet med de høye kostnadene, ler Hansen. Han forteller om godt over 100.000 baht i faste utgifter hver måned. Båtplassen koster 65.000 baht og kapteinen skal ha sine 30.000. I tillegg kommer ulike avgifter og ikke minst 270.000 baht i årlig forsikringspremie.

– Jeg måtte ha noen inntekter, fant jeg fort ut, sier han. Så han gjorde båten tilgjengelig for charterleie, og det har ikke manglet på kunder.

 

Mest asiater

[ annonser ]

– Det er mest asiater, som kinesere og koreanere, som er med båten. Mange tar den korteste turen, som er en firetimes tur ut til Monkey Island.

Hansen forteller også om en gjeng på ca. femti leger som kommer fra Bangkok en gang i måneden og leier båten. 

Ellers er det mulig å leie båt og mannskap for lengre turer. En gruppe leide båten en vei til Hua Hin, mens andre grupper har tatt den ned til området rundt Koh Chang.

– Får du i det hele tatt brukt båten selv?

– Nei lite, smiler Hansen.

– Så nå satser du på å få bygget flere båter?

– Vel, vi får prøve og se hvordan det går med denne først.

Hansen forteller at det er helt spesielle regler når det gjelder båteierskap. Det skal være minst 70 prosent thailandsk eierskap i selskapet, ikke 51 prosent som for fast eiendom.

 

Satser på luksus

Hansens båt er den fjerde i rekken av denne type katamaraner som er bygd i Pattaya. Tre av dem ligger på Ocean Marina.

Det er dog mer luksus på Hansens båt. Det ene pontongen er satt av til en luksuskabin med tilhørende bad. Her er det to sengeplasser. Den andre pontongen har åtte sengeplasser og to bad. Alle rom er luftavkjølte. Likeledes er det mannskapslugarer i fronten.

Det er altså mulig å sove ti personer på båten, for de som tar charter over flere dager. Ellers er det investert i et desalineringsanlegg, som omdanner sjøvann til drikkevann, og det var ingen billig investering, får vi høre.

I front er det trampoline, spent mellom de to pontongene, som ungene liker spesielt godt. Den er også med på å reduserer vekten av båten sammenlignet med et normalt dekk. Det er en nedsenkbar trapp som brukes når man bader.

Det kan være inntil 65 personer på korte charterturer, men 50 personer er mer behagelig, får vi høre. Ellers er det mulig å leie båten for en egen chartertur, slik flere har gjort det siste året.

 

Smart eiendomsinvestering

Steinar Hansen kom flyttende til Pattaya i 1997, etter å ha drevet flyttebyrået Kontormøblering AS i Oslo i 14 år. Han var raskt ute med å kjøpe tre enheter i et shophouse i Beach Road Soi 7. Rundt omkring var det ikke mye aktivitet, det var krattskog og bygninger som lå brakk. Men Hansen så muligheten og slo til.

De som kjenner Pattaya vet at området Soi 7–8 ikke lenge etter utviklet seg til et av de mest populære hotell- og barområdene i hele byen.

Hansen har kjøpt all eiendom han bruker til forretningsvirksomhet, inkludert de to Olala-restaurantene og leiligheter han leier ut. Det er et must, sier han. Hvis man leier blir bare prisen skrudd opp når man begynner å lykkes.

 

Restauranten gjenåpner

Hansen har de siste månedene holdt på med å renovere Olala Restaurant, som han eier i Pattaya Beach Road Soi 7. Han sier at arbeidene nå er ferdig, men han leter fortsatt etter ansatte. Det er ikke lett å finne gode arbeidere i Pattaya, sier han.

– Hva er planene for fremtiden?

– Det er vanskelig å vite hvor planene går, selv for meg.

Hansen har imidlertid ett konkret prosjekt på gang. Det dreier seg om en fiskebåt som skal ha Thailands eneste juksemaskin ombord. Det blir også en spesialbygd stol for havfiske i båten.

(© Thailands Tidende. Utgave 12/2016 – 1. desember 2016)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)