[ annonse ]
1. januar 2017

Kreps blir ny næring – eller ny pest

Skrevet av 
[ annonse ]

I de siste månedene er det blitt mange thaier som vil forsøke seg som krepseoppdrettere –  etter at man har fått høre at ferskvannskrepsen Louisiana Crawfish har skapt flere tusen arbeidsplasser i Kina. Men blir dette en ny reell næring? Eller bare en ny pest når krepsen sprer seg vilt i naturen?

 

Samtidig med at kreps har blitt trendy i Kina har thailandske entreprenører begynt å oppdage krepsen. I løpet av få måneder har det i store deler av Thailand blitt etterspørsel etter krepseyngel. Prisen på et par centimeter lange krepseyngel har i løpet av få måneder steget fra 15 til 35 baht. På Facebook er det mange sider hvor kreps tilbys, og sider hvor suksesshistorier deles.

Dette har gitt mange blod på tann. En av disse er 35-årige Nang, bosatt fire kilometer utenfor Buriram. Hun investerte i 200 yngel for fire måneder siden. Nå forventer hun å tjene penger.

– De kostet meg 15 baht per stykk. Men skulle jeg kjøpt dem nå hadde de kostet meg det dobbelte. Jeg har ikke noen stor eiendom hvor jeg kan drive oppdrett av kreps, men jeg har plass til et lite klekkeri. I klekkeriet har jeg fem tanker. I hver av disse har jeg fem hunner og en hann. Hver hunn kan produsere mer enn fire hundre egg flere ganger i året. Hvis halvparten av eggene blir til små kreps, kan dette bli veldig god butikk, forteller Nang, som har resten av krepsene gående i store vannkrukker som normalt brukes til å samle regnvann.

De som nå selger krepseyngel er flinke til å fortelle om potensialet som finnes. Men kunnskapen om problemer knyttet til krepseoppdrett er begrenset.

 

Kjøkkensjef vil betale stort

[ annonser ]

En annen kvinne i samme landsby som Nang, som også har kreps gående i noen tanker laget av betongringer, kan fortelle at hun har snakket med en kjøkkensjef på et av Burirams hoteller. Han var villig til å betale 1250 baht per kilo når krepsen har vokst til 250 gram. Sannsynligvis må kvinnen være svært glad om hun klarer å få fòre frem krepsen til en vekt på 40 gram. Alt over 35 gram regnes som stor kreps blant krepseoppdrettere.

Det verken hun eller kjøkkensjefen har fått med seg er at ferskvannskrepsen ikke blir like stor som storebror i saltvann, languster (Rock Lobster).

 

Kombinasjon ris og kreps

Ferskvannskrepsen fra Louisiana produseres gjerne i kombinasjon med ris. Når risåkrene fylles med vann settes det ut krepseyngel. I god tid før risen er klar til å høstes oppnår krepsen kommersiell størrelse og den fanges med teiner. I områder som Ayutthaya – hvor det er tilgjengelig vann det aller meste av året, og ris plantes to eller tre ganger årlig – er det fullt ut mulig å drive krepseoppdrett i kombinasjon med risproduksjon. Men skal krepsen overleve vil det redusere muligheten til å sprøyte med insektmidler. 

I Nordøst-Thailand, hvor krepsen nå er blitt en farsott, er det også mulig å få til en produksjon med overskudd. Men ikke i store mengder, siden risåkrene ligger uttørret store deler av året. I tørkeperioder kan krepsen overleve i flere måneder nedgravd i mudder. Men skal det være mulig å produsere kommersielle mengder krever det klekkerier som produserer yngel som kan settes ut når risåkrene oversvømmes. Settes krepsen ut for tidlig, kan uttørring av åkrene ta livet av yngelen.

 

Venter på egg

Nang går nå og venter på at hunnkrepsen skal få egg. De skulle etter det hun har blitt fortalt allerede ha levert sitt første kull. I Louisianna gyter krepsen på høsten når vanntemperaturen synker. At gytingen normalt starter på fallende temperatur bli Nang ikke fortalt. All kunnskap hun har skaffet seg kommer fra facebooksider hvor vordende oppdrettere deler kunnskap og erfaringer… og en del drømmer. Mest av alt, her tilbys fôr, som ofte bare er fiskefôr pakket om i ny innpakning.

Når temperaturen faller, blir det nok mange som får Louisiana-kreps de vil selge. Og snart er det ingen som trenger å kjøpe yngel. De kan fange kreps over alt.

 

Inspektørene uteblir

Alle som skal drive oppdrett av kreps, uansett hvor få eller mange, skal registrere seg med de lokale myndigheter. Disse skal komme på inspeksjon for å se at krepsen ikke kan rømme. Det har nok vært lengre mellom inspektørene enn rømte kreps. Vi kjenner i hvert fall ikke til at det har vært noen inspeksjoner hos de vi har intervjuet. Sannsynligvis er eksplosjonen i antall oppdrettere så overveldende at inspektørene ikke har kapasitet til å sjekke alle. En enn sak er at de mangler kunnskap om kreps og oppdrett av kreps.

Holdes en kreps i en dam med dårlig vannkvalitet eller lite mat, vil den på fuktige netter søke ut av dammen for å finne steder med bedre vann. Det samme vil den når bestanden i en dam blir for stor. Kreps er aggressiv og kannibalistisk. Derfor må hver enkelt kreps ha et gjemmested. Hvis ikke vil den søke seg bort om den ikke er sterk nok til å jage en annen kreps.

--------------------------

Nok en pest i naturen?

Et problem med kreps er at den har alle forutsetninger for å overleve vilt i Thailand. Den vil kunne danne levedyktige bestander i innsjøer, elver, myrer og dammer.

Thailands Tidende har tidligere hatt en artikkel om eplesneglen som har blitt en pest som gjør stor skade på risavlingene.

Det finnes mange andre introduserte arter i Thailand. I elver og innsjøer er det nå bestander av den søramerikanske rovfiskkjempen Arapaima, afrikansk lungefisk, japansk ål, en type caiman og en krokodilleart fra Afrika.

Pla Nin, den kanskje mest populære matfisken i ferskvann, heter egentlig Nile-tilapia, og stammer som navnet tilsier fra Nilen.

En annen fisk er en søramerikansk piraja.

-------------------------

Kunnskapsløse oppdrettere

Ingen av de «oppdrettere» Thailands Tidende har snakket med har det minste kunnskap om hva som er korrekt surhet i vannet, hvor mye oksygen som kreves, og hvor stor tetthet av kreps det kan være.

Enda mer begrenset er kunnskapen om hvor kreps kan selges. Å etablere et thailandsk marked vil ta mange år. Da vil den konkurrere med reker i pris. Eksportmarkedene krever at krepsen produseres i store nok mengder til at den kan foredles. Den må være fri for sprøytemidler, og ikke minst må den holdes flere dager i egne store bassenger for at den skal tømme tarmen før den kan kokes.

Det eneste som synes sikkert er at krepsen vil bli til glede for svenskene. I Sverige er krepsefest – kräftfest – en tradisjon. Om ikke lenge vil det være nok vill kreps i Thailand til at den vil bli tilgjengelig på markeder. Og nok til en langt rimeligere pris enn mange hadde forventet.

(© Thailands Tidende. Utgave 1/2017 – 1. januar 2017)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)