[ annonse ]
ALLTID TILSTEDE: Det er her Arnulf Fagerhaug er å finne hver eneste dag fra oktober til april. ALLTID TILSTEDE: Det er her Arnulf Fagerhaug er å finne hver eneste dag fra oktober til april. Foto: Dag A. Ekeberg
1. januar 2017

Han er guruen på Karon Beach

Skrevet av 
[ annonse ]

Nordmenn på Kata-Karon i Phuket vet hvor de skal gå hvis de lurer på noe. Arnulf Fagerhaug har drevet 2 Vikings Guest House i åtte år, og er tilstede hver eneste dag fra oktober til april. Forrige høysesong var den dårligste han har opplevd, men han håper på bedring i år.

 

Arnulf Fagerhaug (57) kjøpte 2 Vikings Guest House på Karon Beach i Phuket for åtte år siden. Planen var å sette av  ti år til dette, og han sier at han allerede har interesserte kjøpere som vil ta over om to år. Men nå virker Fagerhaug plutselig litt usikker på om han virkelig vil selge.

Han er en jovial kar fra Senja. Han er rett frem og sier det han mener. Gjestene virker å like det, og det er mange som dukker opp år etter år når vinteren begynner å nærme seg. Mange turiststeder i Phuket stenger i sommersesongen. Det gjør ikke 2 Vikings, men det er jo lavsesong, så det er behov for mindre betjening, og sjefen sjøl befinner seg i Norge. I begynnelsen av oktober dukker han imidlertid opp igjen for en ny 7-måneders periode.

Gjestehuset har både bar, restaurant og rom til leie. Dartspillet har en sentral plass i baren. Stedet ligger sentralt til ca. 300 meter fra stranda på Karon Beach, med avkjøring fra Patak Road.

 

Impulskjøp

[ annonser ]

Fagerhaug kaller det et impulskjøp. Han var i Thailand for første gang,  på påskeferie sammen med kona. Fagerhaug kjedet seg på stranda, så han lot kona sole seg alene og vandret isteden rundt i gatene i Karon. Da kom han over  gjestehuset som var til salgs, og det tok ikke lang tid før han slo til.

– Men jeg var oppmerksom på at lavsesongen sto for døra, så jeg avtale å ta over fra og med 1. oktober. Og jeg fikk de tidligere eierne til å være tilstede den første måneden, legger han til.

Fagerhaug er forretningsmann hjemme på Senja – hvor han driver Midt-Troms Håndverkerservice – så han hadde ingen planer om å la seg lure eller kaste bort investeringen. Han har da også tjent gode penger på 2 Vikings, i hvert fall inntil siste vintersesong:

– Da fikk jeg også en grei lønn for strevet, men mye mindre enn før. Jeg tror det skyldes strandstolforbudet og kronekursen, samt bombene som gikk av i Bangkok 17. august i fjor. 

 

Alltid tilstede

Fagerhaug er ikke ansatt på gjestehuset, han er kun eier. Han har ingen arbeidstillatelse, og er derfor veldig nøye med å «ikke gjøre et slag», som han sier. Han har sett nok tilfeller av at immigrasjonspolitiet er på jakt etter folk som jobber uten arbeidstillatelse.

Når det er sagt, så er senjamannen tilstede hver dag, store deler av tiden fra restauranten åpner kl. 08 og frem til stengetiden kl. 02. Han prate med gjestene, og svarer på ting de måtte lure på. Det er dette mange andre i bransjen gjør feil, sier han. De lar driften styre seg selv og drar på byen isteden:

– En nordmann kommer ikke innom for å snakke med en thai på dårlig engelsk. Han vil snakke norsk, og da er jeg tilstede for nettopp det. Jeg blir et muntrasjonsråd, sier han med et stort smil.

– Og kona er i Norge?

– Ja, Trude har frisørsalong og jobber der. Hun er nedover en eller to ganger i løpet av vintersesongen, men vi snakkes på skype hver dag.

 

Hjelper nordmenn

Fagerhaug fungerer som et hjelpesenter for nordmenn i Karon og Kata. Når det er noen som er blitt syke eller trenger hjelp med visum eller annet stikker de gjerne innom 2 Vikings. 

Gjestehuset ligger rett over gata for et Sunving-hotell. Dette hotellet er åpent kun i høysesongen, men da er det mange nordmenn der som benytter anledningen til å stikke innom 2 Vikings. 

Fagerhaug forteller om andre utlendinger som driver tilsvarende virksomhet i Karon. Ikke alle klarer seg godt. De drikker for mye og lar forretningsdriften fare. Fagerhaug er streng på at han ikke tar noe alkohol før det er blitt mørkt. Og da drikker han øl, kun det.

Han innrømmer at han lengter til Norge hvert år når april kommer, samtidig som han lengter tilbake til Karon når det drar seg mot slutten av september.

(© Thailands Tidende. Utgave 1/2017 – 1. januar 2017)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Phileas Fogg i Pattaya
( / Til salgs)

Phileas Fogg i Pattaya

Thailand i Norge (kart)