[ annonse ]
1. mars 2017

Ta med resept eller legeerklæring

Skrevet av 
[ annonse ]

Hvis du har en lidelse som trenger medisinering så sørg for at du alltid har med deg legeerklæring – eller at medisinene du har med deg inn til Norge kan dokumenteres med resept eller påskrift på forpakningene. Sistnevnte er ikke lett å få ordnet i Thailand. Det skrives gjerne anbefalt dose, men ikke mer.

 

Vi kontaktet Tollvesenet for å få vite litt mer om reglene for reseptbelagte medisiner som ikke er regnet som narkotiske midler. Dette gjelder for eksempel antibiotika, hjertemedisin og medisiner for diabetes. Reglene er i utgangspunktet enkle: Reisende fra land utenfor EØS-området kan medbringe legemidler for høyst tre måneders forbruk. Men hva om du ikke kan dokumentere behovet?

Vi tok kontakt med Statens Legemiddelverk og stilte dem spørsmål ut fra følgende eksempel:

– Ola bor i Thailand. Han har diabetes 2. Nå skal han på tre måneders tur hjem til Norge. I Thailand kjøper han medisin uten resept for oppholdet Norge, men han mangler dokumentasjon på sykdommen og medisinen er ikke påført hans navn. Hva slags reaksjon kan Ola forvente seg?

Forsker Anne Cathrine Vestrheim i Statens Legemiddelverk svarer:

– For å kunne ta med seg legemidler til personlig medisinsk bruk, må det kunne fremlegges dokumentasjon på at legemidlet er lovlig kjøpt (kan fremvise kvittering) og at det er til personlig, medisinsk bruk (legeerklæring eller resept). Dersom dette ikke kan fremlegges, er medbringingen av legemidlet ikke i tråd med regelverket.

Svaret sier altså at det Ola gjør er ulovlig, men de vil ikke gå inn på hvilke reaksjoner han vil oppleve fra norske myndigheter. Det vi vet er at Tollvesenet vil gjøre et eventuelt beslag og Politiet vil gi bot eller ta ut siktelse etter å ha vurdert en anmeldelse fra Tollvesenet. Diabetesmedisiner til eget forbruk vil imidlertid neppe medføre politianmeldelse – i motsetning til for eksempel anabole steroider eller narkotiske midler, som alltid gir minimum flere tusen kroner i bot.

[ annonser ]

Så hva skjer når du som reisende står der uten nødvendig dokumentasjon? Sannsynligvis det samme som når du har en flaske for mye med alkohol. Noen ganger blir du vinket videre, andre ganger må du betale. I dette tilfellet vil nok tolleren vurdere mengden og din forklaring for så å beslutte om medisinen skal beslaglegges. Du kan da bli påført utgifter til legebesøk og innkjøp av nye medisiner. Thailands Tidende har ikke funnet eksempler på at noen har fått bot for å være i besittelse av livsnødvendige medisiner uten nødvendig dokumentasjon.

(© Thailands Tidende. Utgave 3/2017 – 1. mars 2017)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)