[ annonse ]
Sjømatrestaurant i Bangkok en stor overraskelse Foto: Terje Engø
1. april 2017

Sjømatrestaurant i Bangkok en stor overraskelse

Skrevet av 
[ annonse ]

Har du lyst til å invitere noen thaier på litt «norsk» sjømat? Mens du kanskje selv nyter thailandske delikatesser? I fjor sommer åpnet «Shinsen Fish Market» i Sukhumvit-området. Den utradisjonelle restauranten skuffer ikke.

 

Shinsen Fish Market er ikke noe vanlig marked. Bak navnet skjuler det seg et restaurantkompleks som også inneholder et supermarked og en skole for de som vil lære å tilberede sjømat. Det som virkelig skiller stedet fra andre sjømatrestauranter i Bangkok er pris og utvalg – samt et konsept hvor du kan handle din egen sjømat i ferskdisk eller fra kummer med levende sjømat. Det går selvsagt også an å bestille fra en regulær meny, hvis du føler for det.

 

Rimelige priser

Turistfelle, vil sikkert mange tenke. Men da vi besøkte stedet var vi de eneste vestlige blant flere hundre gjester. Kanskje skyldes det at komplekset ligger et stykke unna den kjente Sukhumvit Road. Til fots tok det oss drøyt 20 minutter ved å ta Sukhumvit Soi 31. Det går også an å ta Soi 39. Om en ikke liker å ferdes for langt til fots er taxi eller tuktuk et godt alternativ.

Hvorfor ta med en thai hit? Du gjør det i hvert fall ikke for å imponere med dyre priser. Shinsen Fish Market reklamerer med at de tar samme priser som storbyens supermarkeder. En flaske vann får du til 10 baht. En stor ferdiglaget porsjon med sushi koster under 300 baht.

 

[ annonser ]

Levende konge- og snøkrabbe

Det som nok er mer imponerende er at levende kongekrabbe eller snøkrabbe – flydd inn til Bangkok – koster mindre her enn på en norsk restaurant. Da vi besøkte stedet var prisen på levende kongekrabbe 4100 baht per kilo. Det må legges til at det kanskje ikke blir direkte billig når en krabbe veier 2,5 kilo. Men det er rimeligere enn kortreist kongekrabbe – fisket i Finnmark – på en restaurant i Norge. Selv fryste klør av liten kongekrabbe koster rundt 400 kroner per kilo i norske supermarkeder. Prisen er det dobbelte eller mer i en fiskebutikk.

Vil du ha en mindre krabbe – til en lavere kilopris – kan du velge snøkrabbe. For nordmenn flest er dette en ukjent krabbeart, selv om det i fjor ble levert over 1500 tonn til norske fiskemottak. Denne krabben er i likhet med kongekrabbe et krabbeslag som russerne har satt ut i Barentshavet og som har formert seg i voldsomt tempo.

For tiden kommer snøkrabbe fra Japan mens kongekrabbe er russisk. Det er ulike sesonger for de ulike fiskerier i verden. Neste gang kan det være norsk krabbe du får.

 

Rimelig kvalitetsmakrell

Synes du krabbe blir i dyreste laget, men fortsatt gjerne vil spandere noe «norsk», så finnes det norsk makrell – Pla Saba – og selvsagt fersk norsk laks. I motsetning til supermarkedene som ofte kjøper Stillehavsmakrell fryst i blokk – ofte med store klemskader – tilbyr Shinsin Fish Market norsk makrell som er «single frozen» og derfor ikke klemt.

En 400 grams norsk makrell koster 150 baht. I denne prisen inngår tilberedning. Med andre ord, en billig fisk som thaier setter stor pris på. Fersk laks koster 800 baht per kilo, tilsvarende cirka 190 kroner. Dette er halvparten av hva tilsvarende fisk koster på Tops, og ikke mer enn hva fin fersk laks koster i en norske fiskebutikk. Selvsagt kan en finne rimeligere laks i Norge, men dette er laks av beste kvalitet sendt som flyfrakt til Thailand.

 

Sjøkreps billigere enn i Norge

Til og med stor, fin sjøkreps hadde funnet veien til ferskdisken. Den er neppe fisket av norske fiskere, siden det på kartongene sto «Rungis», hvilket er et stort grossistmarked i Paris. Men krepsen er av samme art (Nephrops norvegicus) som fiskes av norske fiskebåter. Med en prislapp på 2350 baht per kilo skal en lete lenge om en vil finne den like rimelig på en norsk restaurant.

 

Thailandske delikatesser

Vil du forsøke thailandske delikatesser kan du bestille store hvite reker, tigerreker eller elvereker. Elvereker i størrelsen 3 til 5 stykk per kilo kostet 1200 baht. Samme størrelse kostet en dag tidligere 1390 baht hos kjøpesenteret Makro. Mellomstore elvereker (12–16 per kilo) kostet 600 baht per kilo.

En annen delikatesse er thailandsk mudderkrabbe. Krabbene, som heter Po Dam på thai, lever i mangroveområder. De er svært smakfulle.

Eller kanskje vil du servere hummer? Disse er importert levende fra Maine på den amerikanske østkysten. Og alt som her er nevnt er bare noen av de mange sjømatdelikatessene en finner på dette restaurantkomplekset. Så vil du ha en litt annerledes opplevelse, vekk fra lysløypa Sukhumvit Road, så ta turen hit. Da slipper du også å se for mange andre turister.

(© Thailands Tidende. Utgave 4/2017 – 1. april  2017)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)