[ annonse ]
1. april 2017

Oljefondet økte nesten 50 prosent i fjor

Skrevet av 
[ annonse ]

Oljefondet eier nå verdier for hele 27 milliarder kroner i Thailand – eller drøyt 5000 kroner per nordmann. Fondet eier aksjer i hvert sjette børsnoterte firma her, inkludert de største teleselskaper, sykehus og banker. Fondet tjener godt på sterk baht.

 

I løpet av 2016 økte Oljefondets investeringer i Thailand med nesten 50 prosent. De eide ved årsskiftet aksjer i 123 av landets drøyt 700 børsnoterte firmaer. Aksjepostene er verdt ca. 16 milliarder kroner. I tillegg kommer det verdipapirer på 11 milliarder, i hovedsak lån til den thailandske regjering.

 

Stillstand i aksjekursene

Hvor gode fondets investeringer i Thailand har vært de siste årene vil det nok være ulike syn på. Den thailandske aksjebørsen SET har en indeks som heter SET100. Denne er basert på 100 utvalgte representative selskaper, hvorav Oljefondet er representert i ganske mange.

SET 100 ligger i skrivende stund på ca. 2200, samme nivå som for tre år siden. I mellomtiden har den vært oppunder 2400, men også ned mot 1700 for et drøyt år siden.

 

[ annonser ]

Sterk baht styrker fondet

Mens nordmenn i Thailand klager over dårlig valutakurs er den samme kursen et gode for Oljefondet. Når fondet har klart seg bemerkelsesverdig godt i et marked med sterkt fall i oljeprisen skyldes det at svekkelsen av norske kroner gjør at verdien på investeringene målt i kroner øker.

Siden 1. januar 2013 til midten av mars i år, hadde baht styrket seg fra 0,18 til 0,24 mot norske kroner. Det tilsvarer en verdiøkning på 30 prosent.

 

Fly og sykehus

Reiser du med Thai Airways eller Bangkok Airways reiser du med selskaper hvor Oljefondet er medeier. Havner du på sykehus er det stor mulighet for at sykehuset er en av oljefondets investeringer. Fondet har blant annet investert i Bangkok Dusit Medical Services, Bangkok Chain Hospital og Bumrungrad Hospital. Disse er ledende selskaper innen helsetjenester og eier en rekke private sykehus.

 

Kino, karaoke og bowling

Går du en tur for å handle på Robinson så er Oljefondet eier der. Kanskje tar du en tur på kino i samme handlesenter  – på Major Cineplex Group. Dette selskapet opererer over 600 kinoer med over 140.000 seter. De driver også med karaoke, bowling, spa og restauranttjenester. Oljefondet er medeier i dette firmaet, som for tiden ekspanderer i India, Kambodsja og Laos.

 

Bank og finans

Irriterer det å måtte betale 200 baht i gebyr hver gang du tar ut penger fra norsk konto på en ATM? Det er kanskje en trøst at oljefondet – som skal sikre deg din fremtidige pensjon – er på eiersiden i 29 banker og finansselskaper. Dette gjelder blant annet store banker som Bangkok Bank, Krung Thai Bank, Kasikorn Bank, Siam Commercial Bank og TMB Bank.

Oljefondet eier også aksjer i Advanced Info Service (AIS), Total Access Communication (DTAC) og True Corp (TRUE). Dette er de tre største teleselskapene i Thailand. Dtac er eid av Telenor.

 

Lån til militærregjeringen

I tillegg til aksjer har Oljefondet investert i to verdipapirer. Dette er i praksis penger som er lånt til mottaker. Den thailandske regjering har lånt 10,7 milliarder kroner, mens det er investert 477 millioner kroner i et obligasjonslån utsted av statsbanken Bank of Thailand.

Disse investeringene har i norske kroner gitt svært god avkastning. I tillegg til å være rentebærende har det vært en solid fortjeneste som følge av styrkingen av bath.

-----------------------------

 

Oljefondet gull verdt

* Oljefondet begynte sine investeringer i utenlandske aksjer og verdipapirer i 1998.

* Først i 2004 ble det investert i thailandske papirer. Men siden den gang har det vært en formidabel vekst i fondets verdi.

* Ved årsskiftet var det investert i aksjer i hele 8986 selskaper spredt over hele verden. I tillegg kom investeringer i fast eiendom og verdipapirer.

* Når dette skrives er fondets markedsverdi 7757 milliarder kroner. Aldri før har fondet hatt høyere verdi.

* Størrelsen på fondet er nå så høy at det staten bruker fra fondet kommer fra fondets avkastning, og ikke fra investert kapital.

(© Thailands Tidende. Utgave 4/2017 – 1. april  2017)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)