[ annonse ]
1. mai 2017

Vil ha pleietrengende til Thailand

Skrevet av 
[ annonse ]

Frp-politiker Per Sandberg ønsker at syke nordmenn i større grad kan komme til Thailand for å få behandling. Han har nettopp returnert til Norge etter et besøk på Baan Sabaijai i Isan.

 

Som fiskeriminister og fungerende innvandringsminister har Per Sandberg (57) nok å gjøre, men da storebror Roar Brøhl Sandberg (63) skulle gifte seg i nordøstre Thailand var han ikke vanskelig å be. Broren bidrar på frivillig basis ved behandlingsstedet Baan Sabaijai i Nakhon Phanom.

– Har du mange stempler fra Thailand i passet?

– Ikke så mange, men jeg var her sammen med kona i fjor. Da kjørte vi bil fra Bangkok til Hua Hin, og deretter helt opp til That Phanom, hvor Baan Sabaijai og broren min holder til. Det har blitt fire turer til Thailand foreløpig, tror jeg.  

 

Brenner for fjernpleie

Sandberg fikk et innblikk i behandlingstilbudet ved Baan Sabaijai, drevet av Oskar Jørgensen. Stedet tar seg av nordmenn med pleiebehov, som blir sendt til Thailand. 

[ annonser ]

– Jeg synes det er merkelig at ikke flere kommuner og pårørende i Norge benytter seg av et slikt tilbud. Å kunne bo et sted de kan være ute året rundt, slippe å bevege seg ute i snøstorm og speilholke. 

Sandberg fortsetter: – Etter å ha sett hvor bra de pleietrengende har det der så tror jeg at dette er noe jeg skal engasjere meg for, å vise det fantastiske rundt det å både ha det bedre, i tillegg til at det er veldig kostnadsbesparende. Noe som kan frigjøre midler i den ofte anstrengte norske kommuneøkonomien også.

 

Kildeskatt i fokus

– Frp har mange tilhengere blant nordmenn i Thailand. Blir du løpt ned av landsmenn som gjenkjenner deg og vil snakke om kildeskatt og politikk? 

– Det har ikke blitt så mange, for vi har ikke vært noe særlig på turiststedene, hvor nordmenn bor i Thailand.

Sandberg forteller at han har reist mye både som stortingspolitiker og statsråd, og de som ønsker det tar kontakt og er høflige og vennlige. Han innrømmer at det som oftest handler om kildeskatten.

– I Spania finnes det Frp-lokallag som jeg har besøkt, som også er opptatt av det samme. Det har vært snakk om lokallag i Thailand, men avstanden blir for lang til å kunne starte opp, dessverre. 

 

Dårlig handlingsrom

– Har du noe nytt å fortelle om kildeskatten?

– Kildeskatten vil sannsynligvis stå på regjeringserklæringen også til høsten. Det et ingen hemmelighet at vi i Frp vil at den skal fjernes, og det har vi også fått med Høyre på. Vi har jobbet med det i denne stortingsperioden, både i regjerings- og budsjettkonferansen.

Sandberg sier at det har vært tøffe prioriteringer budsjettmessig i den inneværende regjeringsperioden.

– Vi har ikke hatt det økonomiske handlingsrommet som var tilstede da vi ble valgt. Det på grunn av lavere oljepris og innvandringsbølgen som har krympet handlingsrommet betydelig.

Han sier imidlertid at har man flyttet ut så er det urimelig å måtte betale skatt to plasser. 

 

Ikke spesialbehandle thaier

– Apropos innvandring, du sier i en fersk video på Frps YouTube-kanal at det er på tide å stramme til skikkelig når det gjelder familiegjenforening til Norge. Mener du for alle, eller skal det være enklere for familier hvor de klarer seg selv økonomisk, for eksempel i thai-norske ekteskap?

– Det må være en generell bestemmelse som gjelder for alle. Og det med bakgrunn i den utviklingen vi ser hos andre- og tredjegenerasjons innvandrere som har hentet familie i utlandet. 

Sandberg sier at etter innvandringsbølgen i 2015 er det familiegjenforeninger som er den store utfordringen økonomisk og integreringsmessig.

– Jeg har fått sinte e-poster fra folk som vil hente ektefelle fra blant annet Thailand og Filippinene, men vi kan ikke differensiere på dette området. 

 

Thaifrelst

– Hvor mye forstod du av ritualene under din brors bryllup?

– En god del, faktisk. Det var et artig bryllup, med store forskjeller i forhold til i Norge. De fikk med seg masse velsignelse inn i bryllupet fra de som var tilstede, det er kanskje flere som skulle hatt det... hehe. Kanskje det hadde pyntet på skilsmissestatistikken i Norge om vi fikk med oss så mye godhet inn i ekteskapet.

– Helt til slutt, hvilke umiddelbare forskjeller opplever du mellom Thailand og Norge?

– Det er ikke tvil om at Thailand er smilets land, et fantastisk land med fantastiske mennesker. De er så utrolig glade i barn, og så vennligsinnede. Jeg har reist mye som statsråd og stortingsrepresentant, men thaier overgår det meste når det gjelder serviceinnstilling og humør. Og det på tross av at mange er fattige.

Sandberg har heller ikke noe å utsette på maten her.

– Så kan jeg jo snakke i timevis om den thailandske maten. Med min kropp kunne en thaidiett passet bra... hehe.

-------------------------------------

 

Per Sandberg (Frp)

* 57 år gammel, fra Skogn i Nord-Trøndelag.

* Fiskeriminister og fungerende innvandringsminister i dagens norske regjering. 

* Har vært innvalgt på Stortinget siden 1997. 

* Yrkesbakgrunn som prosessoperatør ved Norske Skog Skogn.

* Snakker i hvert fall engelsk, dansk, norsk... og thai?: «Hakke’ sjanse».

(© Thailands Tidende. Utgave 5/2017 – 1. mai 2017)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)