[ annonse ]
Leder Steinar Nodland i Khon Norway. Leder Steinar Nodland i Khon Norway. Foto: Dag A. Ekeberg
1. juni 2017

Etterlatte utenfor Norge er glemt

Skrevet av 
[ annonse ]

Interesseforeningen Khon Norway har kommet med en høringsuttalelse til forslaget om at etterlattepensjon kun skal gjelde i tre år. De er kritiske til at utvalget ikke har forsøkt å utrede forholdene for etterlatte utenfor Norge.

 

I høringsuttalelsen heter det at «mandatet er bredt og åpent. Det er derfor vanskelig å forstå at utvalget ikke har tatt for seg forholdene for etterlatte utenfor Norge, med unntak av litt om flyktninger. Forholdene for kvinner i fattige land – eksempelvis Thailand – er svært forskjellige fra Norge.»

Khon Norway påpeker at medlemmene har betalt inn premie til Folketrygden i alle yrkesaktive år. Forutsetningen var at man skulle få dekket framtidige behov, herunder behov for både pensjon og etterlattepensjon. «Etter Norges grunnlov §97 er det ikke adgang til å gi en lov tilbakevirkende kraft», påpekes det.

Forslaget til utvalget er at etterlattepensjon skal erstattes med støtte til arbeidssøking eller utdanning i inntil tre år.

 

Store konsekvenser i Thailand

[ annonser ]

Khon Norway sier at de negative utslagene av en eventuell endring ikke vil bli så store i Norge, siden de kan kompenseres med andre tiltak. Men i land som Thailand blir konsekvensene av endringene helt annerledes. Her er det som kjent ikke noe finmasket økonomisk sikkerhetsnett. 

Foreningen innrømmer at norske myndigheter ikke kan ta på seg ansvar for forholdene i fattige land som Thailand, men det de må ta ansvar for, er å bevare de ordningene som pensjonistene har innbetalt premier for gjennom mange år, og som pensjonistene har hatt all grunn til å ha som forutsetning for seg selv og sin familie. 

«Dersom disse forutsetningene skal reduseres eller fjernes, må det skje i en prosess over tid, slik at de det gjelder får tid og anledning til å basere seg på alternative løsninger», skriver foreningen.

 

– Kritikkverdig

Det er Steinar Nodland, leder for Khon Norway, som underskriver høringsuttalelsen. Den avsluttes med følgende:

«Etter vår oppfatning vil det være sterkt kritikkverdig dersom departementet legger til grunn at eventuelle endringer knyttet til etterlattepensjon skal være de samme uansett hvilke konsekvenser endringene vil ha for dem som blir berørt.»

------------------------------------

 

Forslaget fra Khon Norway:

* Etterlatte som har påbegynt mottak av etterlattepensjon beholder denne uten framtidig endring. 

* For å forenkle ordningen, settes etterlattepensjonen for øvrig til 2,25 G, uavhengig av avdødes inntekt, med eventuelt tillegg for felles barn.

* Pensjonister utenfor EU/EØS som er formelt gift på tidspunktet for eventuell endring av reglene for etterlattepensjon, beholder disse rettighetene (2,25 G) for seg og sine fremtidige etterlatte som en varig ordning. 

* Endrede vilkår for etterlattepensjon utenfor EU/EØS for ekteskap inngått etter tidspunktet for vedtak om endring, tilpasses endringene som blir gjort gjeldende i Norge.

-----------------------------------

 

– Folk må engasjere seg!

«At den norske stat kan spare penger ved å sende store grupper til et liv i fattigdom, burde ikke være et argument i velferdsstaten Norge», skriver Terje Sørensen.

 

Pensjonist Dr. Ing. Terje Sørensen, har også sendt inn en høringsuttalelse. Sørensen har diskutert saken med thaier både i Norge og Thailand, stort sett via telefon og e-post. Han ønsker at flest mulig skal engasjere seg i saken.

– Det viktige er å forhindre at flere thaier tvinges over til et liv i fattigdom, sier han.

Hans konklusjon er som følger: «Det anbefales at etterlattepensjonen forblir som den er, eventuelt med små korreksjoner. At den norske stat kan spare penger ved å sende store grupper til et liv i fattigdom, burde ikke være et argument i velferdsstaten Norge.»

Sørensen skriver at utvalgets mandat har bl.a. vært å få flere etterlatte på arbeidslinjen. Eksisterende etterlattepensjon har fungert fra 1967 til i dag. I løpet av de siste 30 år er antall mottakere halvert pga. at flere er i arbeid, påpeker Sørensen. «Det forventes ytterligere reduksjon . Behovet for å endre eksisterende system for å få flere i arbeid, synes derfor ikke å være tilstede!»

Han sier videre at en innføring av en midlertid tidsbestemt ytelse vil få svært store konsekvenser for etterlatte thaier med bosted i Norge og Thailand. Etterlatte som mottar pensjon før loven eventuelt blir vedtatt, vil derfor få gjennomslag i eventuelle rettsaker om ikke å gi loven tilbakevirkende kraft. De vil derfor kunne fortsette å heve etterlattepensjon til de fyller 67 år.

(© Thailands Tidende. Utgave 6/2017 – 1. juni 2017)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)