[ annonse ]
2. august 2017

Midtøsten-konflikt kan øke flypriser

Skrevet av 
[ annonse ]

Konflikten mellom Qatar og en rekke stater i Midtøsten kan føre til problemer for flyselskapet, og da blir kapasiteten mellom Europa og Thailand kraftig redusert. Det vil påvirke prisene for nordmenn som skal fly til Thailand.

 

En kraftig reduksjon i antallet flyvninger mellom Qatar og Thailand vil påvirke antallet seter som er tilgjengelig fra Europa. Selskapet opererer fem daglige flyvninger mellom Doha og Bangkok. I tillegg opererer selskapet to daglige flyvninger til Phuket og fire ukentlige flyvninger til Krabi. Det gir totalt 53 ukentlige flyvninger. 

Fra Oslo opererer Qatar en daglig flyvning med en Boeing 787 Dreamliner. Skulle denne forbindelsen forsvinne vil det gi ukentlig 1778 færre seter ut fra Oslo. Det er over 90.000 seter på årsbasis. Kapasiteten som kan forsvinne mellom Qatar og Thailand vil være rundt 14.000 seter ukentlig, eller over 700.000 seter årlig. Skulle det verste skje, er det ingen tvil om at bortfall av denne kapasiteten vil påvirke prisene mellom Europa og Thailand.

 

Ikke første konflikt

Det er ikke første gang det er konflikt mellom Qatar og andre land i Midtøsten. Konflikten handler ikke om Qatar Airways, men primært om rollen til den qatarske TV-kanalen Al-Jazeera. Beskyldninger om at Qatars regime finansierer terrorisme er mer et røykteppe enn realiteter. Hovedproblemet ligger i Al-Jazeeras kritikk av ulike regimer i Midtøsten, samt regimets nære kontakt med Iran.

Skulle Qatar kaste inn kortene eller redusere sine flyvninger, vil andre selskaper i den grad de har kapasitet forsøke å sikre seg nye kunder. Men det tar tid både å skaffe fly, piloter, cabinpersonale og ikke minst landingstillatelser/tider. Det vil da resultere i økt etterspørsel uten at kapasiteten økes. Det vil gi høyere priser.

[ annonser ]

En eventuell suspendering av Qatars flyvninger vil sannsynligvis også være tidsbegrenset. Når situasjonen normaliseres vil selskapet forsøke å ta tilbake tapte markedsandeler. Dette må konkurrentene ta med i sine vurderinger. Det må også presiseres at Qatar Airways når dette skrives gjennomfører de aller fleste flyvninger som planlagt.

 

Prøver å roe gemyttene

USAs utenriksminister Rex Tillerson har klart å roe gemyttene noe etter at president Trump gikk ut med bastant støtte til gruppen som gjerne omtales som Saudi-alliansen – Saudi Arabia, Dubai, Egypt og Bahrain.

Samtidig er dette en svært uberegnelig konflikt hvor det kan bli en farlig utvikling. Saudi-alliansen vil neppe gå til militært angrep, men det kan tenkes at de blokkerer Qatar. Allerede er Qatar Airways nektet å bruke luftrommet til nabostatene. Andre land som Maldivene støttet også umiddelbart Saudi-alliansen, men de har ikke nektet Qatar Airways å fly til landet. Med tre daglige flyvninger mellom Qatar og Maldivene er flyselskapet viktig for landet, som har turisme som største inntektskilde.

 

Støtter Qatar

Både Iran og Tyrkia står klare til å støtte Qatar om konflikten skulle tilspisse seg ytterligere. USA ønsker ingen konflikt med NATO-landet Tyrkia, men ser gjerne at Qatar presses til å fjerne seg fra Iran. Saudi-alliansen krever også at Qatar kaster ut tyrkiske tropper som er utstasjonert i landet. Dette er med andre ord en komplisert konflikt hvor mange ulike geopolitiske interesser står mot hverandre. Nettopp dette gjør at det neppe bryter ut åpen konflikt, selv om det ikke er noen garanti mot tiltak/blokade som kan påvirke operasjonene til Qatar Airways.

Selv om Qatar Airways har fått en hel del ledig kapasitet som følge av at forbindelsene til en rekke arabiske stater har blitt stoppet, betyr ikke det at denne kapasiteten vil bli satt inn i flyvninger som vil påvirke prisene mellom Europa og Asia. Mest sannsynlig vil flyene brukes til å fly inn forsyninger til landet som til nå har fått mye av sin mat og andre konsumvarer via Dubai. Blant annet har selskapet opplyst at de skal fly inn 4000 melkekyr for å avhjelpe melkemangel. Siden Qatar er et ørkenland vil også fôr til kyrene måtte importeres, enten sjøveien eller med fly.

(© Thailands Tidende. Utgave 8/2017 – 1. august 2017)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)